Instituția responsabilă cu strângerea câinilor fără stăpân este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.
Primarul spune că cu 7 zile înainte de tragicul eveniment a sesizat ASPA cu privire la existența unei haite de 10 câini în zona în care s-a produs tragedia, însă ASPA nu a intervenit. Acesta acuză că din 2017, ASPA s-a concentrat pe prevenție și adopții și a subfinanțat activitatea de prindere a maidanezilor, în acest moment fiind 13 prinzători pentru întreg Bucureștiul.
Aceasta este prima conferință de presă susținută de reprezentanții autorităților după ce Ana Oroș a murit sâmbătă sfâșiată de câini, în zona Lacul Morii. Până acum, instituțiile responsabile au dat numai comunicate de presă și au scris mesaje pe rețelele de socializare, pasându-și răspunderea.
Principalele declarații ale primarului Ciprian Ciucu:
- Responsabilul legal cu strângerea câinilor maidanezi este ASPA pentru tot Bucureștiul;
- ASPA are buget și angajați pentru managementul câinilor fără stăpân;
- până în 2003 ecarisajul a fost la Sectoare, dar atunci s-a dovedit că împărțit la Sectoare serviciul nu este eficient;
- Serviciul a funcționat extrem de prost la nivelul CGMB până în 2013, atunci se estima că ar fi 65.000 de maidanezi pe străzi;
- După moartea lui Ionuț a fost modificată legislația și capacitatea ASPA a fost crescută. Până în 2017 au fost prinși 54.000 de câini, 30.000 au fost eutanașiați iar restul adoptați;
- 2017 și 2018 s-a schimbat abordarea, echipele de prinzători au fost reduse drastic, undeva la 15 oameni, acum sunt 13, eutanasierea a fost oprită.
- 2019 s-au capturat 2500, iar în 2022 undeva la 1500 de câini.
- După schimbarea politică din 2020 ASPA a continuat această politică, ceea ce a dus la reapariția câinilor pe domeniul public;
- În 2021 doamna Diana Pungă a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA;
- Din 2017 s-a schimbat fundamental modul de operare a acestui serviciu, poziție menținută până astăzi;
- Coordonatorul echipelor de prinzători a fost înlăturat;
- activitatea de capturare a fost subfinanțată. Prin comparație în 2014 ASPA a avut un buget de 10 milioane, iar în 2021 – 18 milioane. Resursele au fost mutate de pe capturare pe prevenție, adopție.
- Cine dorește să mențină câini în adăposturi? Asta este întrebarea astăzi.
- Am luată măsuri în ultimii 2 ani. A fost o singură adresă în care ASPA acuza că Poliția Locală nu a acordat sprijin. În rest am ajutat. Este cum ai acuza Poliția Locală Sector 6 de problemele de termoficare pentru că nu a mutat o mașină pentru o intervenție.
- 2023 am trimis 96 de sesizări pentru ASPA, la 74 nu a răspuns. Nu ai cum să răspunzi când ai 13 hingheri într-un oraș ca Bucureștiul.
- Acuzația că noi nu sprijinim ASPA este complet nefondată;
- Pe 14 ianuarie, chiar cu o săptămâna înainte de atac, am anunțat ASPA că o haită de 10 câini este acolo, avem înregistrări din dispecerat. Nu a venit nimeni până la atacul de pe 20 ianuarie. ASPA nu a reacționat. Putea fi apelul salvator
Primarul general, Nicușor Dan, a scris un mesaj pe Facebook la peste 35 de ore de la tragedie, informând că a trimis Corpul de Control să verifice activitatea ASPA, iar vinovații vor plăti. De atunci însă, niciun alt mesaj, titrează Hotnews.ro.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!