Cipru, bastion al influenței ruse în Europa. Cum pătrunde Moscova în politica, economia și cultura insulei | Aktual24

Data:

spot_img

Cipru a devenit un bastion-cheie al influenței ruse în Europa. Moscova influențează profund viața politică, economică și culturală a insulei prin intermediul serviciilor de informații, a oligarhilor și a organizațiilor culturale, în ciuda restricțiilor și sancțiunilor internaționale, relatează publicația Nexta, înființată de disidenți din Belarus, citând un jurnalist de investigații din Cipru.

Cipru a devenit un centru financiar important pentru elita rusă. Oligarhi ruși precum Igor Kesaev, Oleg Deripaska și Boris Rotenberg s-au stabilit în Cipru, ascunzându-și bunurile și evitând sancțiunile prin utilizarea de societăți offshore cipriote și de oameni de fațadă. Ca urmare, Cipru a devenit o „bază a Kremlinului în Uniunea Europeană”, a declarat jurnalistul cipriot de investigații Boris Demash într-un interviu acordat NEXTA.

Citește și: Concursul Internațional „George Enescu” – FINALA VIOLONCEL. Premiile pe locul doi, prima a fost călătoria în constelația muzicii cu trei nave diferite

Programul „pașaportul de aur” a simplificat obținerea cetățeniei cipriote pentru oligarhii ruși

Programul „pașaportul de aur”, care a permis persoanelor să obțină cetățenia cipriotă în schimbul unor investiții, a deschis ușa pentru mulți oligarhi ruși, inclusiv pentru cei care se află sub sancțiuni occidentale. Printre deținătorii de pașapoarte se numără asociați apropiați ai lui Putin, precum Igor Kesaev și Oleg Deripaska. Deși programul a fost închis sub presiunea UE, aceste pașapoarte rămân valabile, oferind zecilor de ruși legați de Kremlin acces la sistemele financiare și juridice europene. În esență, elita cipriotă trăiește din banii rușilor.

„Serviciile secrete ruse s-au infiltrat profund în cercurile politice și de afaceri din Cipru”, notează Demash.

Serviciile secrete ruse nu numai că își mențin puterea prin bani și corupție, dar folosesc și organizații culturale și religioase ca paravan pentru activitățile lor. De exemplu, Societatea Imperială Ortodoxă Palestiniană, condusă de fostul director al FSB Serghei Stepasin, operează pe insulă. Aceste organizații mențin legături strânse cu comunitatea rusofonă și cu autoritățile locale, promovează sentimentele pro-rusești și îndeplinesc sarcinile Kremlinului.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Surse. Marius Pieleanu nu intră în Comisia de Etică a SNSPA deoarece nu se face cvorum

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com / Walkerssk)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc de arme  | The Epoch Times

Dronele ucrainene au aruncat în aer un depozit rusesc...

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești | Aktual24

Inventatorul pagerului este un evreu cu origini românești. Pagerul este...