Circuitul banilor europeni pentru IT, din ancheta Parchetului European, trece prin sediul central al firmelor lui Sebastian Ghiță din Ploiești

Data:

  • În trei contracte cu finanțări europene pentru proiecte IT dezvoltate în Ploiești, firmele beneficiare ale banilor europeni, dar și prestatorii cu care lucrau, ar fi realizat transferuri bancare în Cipru, Cehia, Monaco, Statele Unite și Ucraina pentru servicii care nu aveau legătură cu programele de software dezvoltate.
  • În aceste contracte, firmele Cymbiot Solutions SRL din Ploiești, RS Next Technologies SRL (Ploiești) și ARS Industrial SRL (Ploiești) au fost beneficiarele fondurilor de 48 de milioane de lei.
  • Aceste societăți au obținut cele 48 de milioane de lei, fonduri europene și fonduri de la bugetul de stat, pentru a realiza platforme IT performante, inclusiv de Inteligență Artificială.
  • În cadrul acestor finanțări, Cymbiot Solutions, RS Next Technologies și ARS Industrial SRL au realizat prestări de servicii cu societățile bucureștene Binbox Global Services SRL, Itology Tech SRL și Business Service Consult International SRL.
  • Conform Parchetului European, care a trimis firmele și acționarii în judecată în data de 8 aprilie, o parte din banii primiți din Ploiești și trecuți prin firmele bucureștene au ajuns în străinătate, la companii care au emis facturi pentru alte activități decât cele legate de proiectele IT din Ploiești.
  • O mare parte dintre acționarii celor șase firme — Răzvan Iulian Băicoianu, Minel Popescu, Tiberiu George Croitoru — au avut legături directe cu Sebastian Ghiță sau cu grupul de firme din jurul acestuia. Sebastian Ghiță și-a clădit afacerile în Ploiești până să ajungă deputat, în 2012, și apoi să fugă în Serbia, în 2017, pentru a evita arestul.
  • Ba chiar, RS Next Technologies are sediul în clădirea din Ploiești unde sunt deschise mai multe firme cu legături cu Sebastian Ghiță, printre care societăți din fostul grup Asesoft, dar mai ales șase firme din grupul RTV, prin care fostul deputat controlează postul România TV.

Joi, 10 aprilie, a început, la Tribunalul București, judecarea dosarului ce vizează un grup de șase firme și șase persoane acuzate de Parchetul European că ar fi fraudat bugetul UE prin transferul fondurilor în străinătate în baza unor servicii care nu aveau legătură cu programele finanțate. În acest dosar, și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a devenit parte, pentru a recupera prejudiciul adus la bugetul de stat. Asta pentru că proiectele finanțate european beneficiau și de cofinanțare națională.

Judecătorii de la stadiul procesual de Cameră Procedurală le-au adus, joi, la cunoștință inculpaților acuzațiile și modul de desfășurare a procesului în perioada următoare.

Firmele acuzate în Dosarul 12657/3/2025 sunt Cymbiot Solutions, RS Next Technologies, ARS Industrial SRL, Binbox Global Services SRL, Itology Tech SRL și Business Service Consult International SRL.

Acționarii și administratorii acestor firme au fost și ei trimiși în judecată, fiind acuzați de fapte de corupție și fraudare a bugetului european. Este vorba de Răzvan Iulian Băicoianu, Minel Popescu, Tiberiu George Croitoru, Mihaela Cosmi și Alin Cătălin Vasile.

Valoarea finanțărilor europene din cele trei proiecte de finanțare europeană în care au fost implicate cele șase firme este de 9,5 milioane de euro (aproximativ 48 milioane de lei). Rechizitoriul a fost înaintat Tribunalului București.

Citește și: MiG-urile Armatei Române nu au mai ajuns să lupte în Ucraina

Ancheta, pe scurt

Ancheta procurorilor europeni a început în 2023, când s-a deschis dosarul de cercetare penală. În luna noiembrie 2023, magistrații au făcut percheziții în București, Ploiești, Ialomița și Cluj.

Perchezițiile au vizat opt finanțări europene pentru programe IT în care erau implicate peste zece firme. Societățile suspectate au primit fonduri europene pentru a dezvolta proiecte IT în Ploiești.

În cele din urmă, doar în trei programe europene s-au găsit dovezi de corupție și fraudare a fondurilor europene, așa cum reiese din comunicatul oficial.

„Ancheta vizează trei proiecte IT finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în cadrul cărora au fost prezentate documente false pentru achiziția de bunuri și servicii. Falsurile vizau tranzacții fictive, iar fondurile europene au fost astfel obținute ilegal. Ulterior, sumele au fost transferate în conturile unor firme implicate în schemă și utilizate în scopuri străine de proiecte”, au precizat reprezentanții Parchetului European.

Investigațiile s-au extins în Cipru, Cehia, Monaco, Statele Unite și Ucraina. În aceste state au ajuns o parte din plățile efective primite de firme de la bugetul Comisiei Europene și de la cel autohton.

„Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă pedepse între trei și zece ani și șase luni de închisoare, iar companiile pot primi amenzi de până la 422.000 de euro și sancțiuni suplimentare, inclusiv confiscarea activelor”, se mai precizează în comunicatul oficial.

Proiectele fraudate, conform procurorilor

Pentru cele trei proiecte în care procurorii europeni susțin că au dovezi că fondurile au fost fraudate sunt: Platforma inovativă R.A.R.E., Platforma Meteorite Cloudspace și Platforma PAIR – AI, așa cum a aflat PressHub.

Finanțările totale au fost astfel împărțite:

  • Fonduri europene: 40,71 milioane lei
  • Contribuție națională: 7,18 milioane lei

Totalul cumulat al finanțării publice pentru aceste proiecte este de 47,89 milioane lei.

Firmele care au primit finanțările europene

Cymbiot Solutions SRL (Ploiești)

A realizat proiectul denumit: Platforma inovativă R.A.R.E. (Resource Allocation and Reservation Enabler) — o soluție digitală pentru rezervarea resurselor, bazată pe Cloud, IoT, AI și procesare video.

Deși proiectul beneficia de o finanțare de 20 de milioane de lei, doar sumele de 13,8 milioane lei din fonduri UE și 2,43 milioane lei contribuție națională au fost plătite firmei Cymbiot Solutions.

Firma este administrată și deținută integral de Alin Cătălin Vasile. La înființarea companiei, în 2017, acționari au fost Mihaela Cosmi și Marcel Opriș. Ulterior, Opriș și-a cedat acțiunile către Ionuț Sorin Barbu, care le-a transferat în 2020 către Vasile. Cifra de afaceri a companiei a scăzut de la 6 milioane de lei în 2020 la 800.000 lei în 2023. Marcel Opriș este generalul care a condus Serviciul de Telecomunicații Speciale până în anul 2017.

La rândul său, Cymbiot Solutions a contractat alte firme care au fost prestatoare de servicii în cadrul proiectului finanțat european. Este vorba de:

  • Headlight Solutions SRL – a primit un contract de 3,7 milioane lei
  • Aval Net SRL – a primit un contract de 3,8 milioane lei
  • RS Next Technologies SRL – a avut un contract de 18,5 milioane lei
  • Wise Management Solutions SRL – 400.000 lei

Citește și: Puciul din USR împotriva Elenei Lasconi era programat pe 25 noiembrie. Victoria lui Călin Georgescu a amânat planul

RS Next Technologies SRL (Ploiești)

A avut, la rândul său, parte de o finanțare europeană pentru: Proiectul Meteorite Cloudspace — o platformă cloud pentru rularea de aplicații web de pe orice dispozitiv.

Deși proiectul avea o valoare de peste 27 de milioane de lei, firma a putut deconta doar 12,9 milioane lei din fonduri UE și 2,28 milioane lei contribuție națională.

Compania este controlată de Minel Popescu, care este acționar din 2017 și a fost administrator la înființare. Firma a fost inițial deținută de Mihajlovic Nenad, când purta denumirea Affichage Development SRL. Cifra de afaceri a scăzut de la aproape 16 milioane de lei în 2020 la 5,2 milioane lei în 2023.

La sediul din str. Democrației din Ploiești sunt înregistrate șase companii care țin de postul de televiziune RTV, controlat de Sebastian Ghiță. Este vorba de Ridzone Computers (deține licența de emisie), RTV Satellite Net SRL, RTV Net International SRL, Ridzona Creative SRL, RTV Properties Management SRL și RTV HD SRL. Pe lângă aceste societăți, își mai au sediul aici și companii din fostul grup Asesoft, prima afacere de succes a lui Sebastian Ghiță, și din grupul de energie al familiei Ghiță.

Minel Popescu este un om de afaceri care a crescut în grupul lui Sebastian Ghiță. Apropierea de acesta reiese și din donația făcută de Minel Popescu, alături de Alexandru Iacobescu, în 2019, pentru PRU (partidul susținut și finanțat de Sebastian Ghiță).

Astfel, Minel Popescu a împrumutat formațiunea cu 210.000 lei, în timp ce Alexandru Iacobescu a acordat un împrumut de 200.000 lei, termenul până la care acestea vor trebui restituite fiind 7 noiembrie 2019. Alexandru Iacobescu este cel care a condus grupul Asesoft și echipa de baschet cu același nume, alături de Sebastian Ghiță.

La rândul său, RS Next Technologies SRL a contractat o altă firmă care a fost prestatoare de servicii în cadrul proiectului finanțat european. Este vorba de:

  • Itology Tech SRL (fosta Acquis Consulting SRL) – 19,7 milioane lei

ARS Industrial SRL (Ploiești)

A avut, la rândul său, parte de o finanțare europeană pentru: Proiectul Platforma PAIR – AI (Platformă pentru Administrarea Inteligentă a Resurselor) — o soluție pentru managementul centralizat în administrația publică și privată, bazată pe inteligență artificială.

Deși valoarea totală a proiectului era de peste 28 de milioane de lei, plățile efective decontate au fost de 14 milioane lei din fonduri UE și 2,47 milioane lei contribuție națională.

Minel Popescu este și acționarul unic al acestei companii, înființată în 2016. În trecut, acționară a fost și Mariana Popescu. Cifra de afaceri a crescut semnificativ de la 2,3 milioane lei în 2020 la 11,5 milioane lei în 2023.

La rândul său, ARS Industrial SRL a contractat alte firme care au fost prestatoare de servicii în cadrul proiectului finanțat european. Este vorba de:

  • Headlight Solutions SRL – 2,1 milioane lei
  • Binbox Global Services SRL – 19,9 milioane lei
  • Wise Management Solutions SRL – 600.000 lei

Firmele care au încasat bani de la societățile finanțate european

Binbox Global Services SRL (București și Ilfov)

Fondată în 2020, compania este deținută și administrată de Tiberiu George Croitoru. Acesta a fost angajat timp de aproape 13 ani al Idilis (fosta Cloudsys Telecom), companie legată de 2K Telecom – firma fratelui lui Sebastian Ghiță.

Binbox a înregistrat o cifră de afaceri de 34 milioane lei în 2020 și 28,9 milioane lei în 2023.

Itology Tech SRL (fosta Acquis Consulting SRL, București)

Firma este administrată de Elena-Mihaela Culcescu, care a preluat-o de la Ionuț-Cristian Culcescu, fondatorul inițial. Culcescu mai este implicat într-o altă firmă nou înființată, Altitude Solution. Familia Culcescu (Viorica și Mihaela Elena Culcescu) este legată de alte afaceri IT și proiecte controversate, cum ar fi RO-NET. Cifra de afaceri a scăzut de la 13 milioane lei în 2020 la 2,6 milioane lei în 2023.

Business Service Consult International SRL (București)

Compania este condusă de Răzvan Iulian Băicoianu. Din 2019, acesta a devenit acționar unic.

Firma a fost fondată în 2005 de Antoniu Radu Petrescu și Corina-Silvia Negrea.

Business Service Consult International a înregistrat o cifră de afaceri de 104 milioane lei în 2019, dar doar 8 milioane lei în 2020.

Răzvan Iulian Băicoianu a fost acționar minoritar în Nova Tech Integrated Solutions. Societatea a fost înființată în iulie 2015 de către Răzvan-Iulian Băicoianu – 5% și Liviu Mircea Uruc – 95%, un apropiat al lui Sebastian Ghiță, conform informațiilor vehiculate în presă.

Uruc este acționar, printre altele, și la Affichage Romania, unul dintre cei mai mari jucători din industria outdoor din România.

Citește și: Crin Antonescu, candidatul susținut de PAS: „Republica Moldova vrea o Românie pro-UE!”

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Marian Pavalasc
Marian Pavalasc
Marian Păvălașc este jurnalist din anul 2002, când a început să scrie în presa locală din Galați. În presa centrală a ajuns 2011. Acum este un reporter freelancer și scrie materiale de news, dar și materiale de investigație. El este și coordonatorul proiectului Clever News Center, o agenție de conținut jurnalistic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

VIDEO | Trump, lăudat de Serghei Lavrov pentru poziția sa față de Ucraina

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a lăudat sâmbătă...

Hotărâre BEC: USR nu poate face campanie pentru Nicușor Dan

BEC a decis oficial ca Uniunea Salvați România să...

George Simion spune că România nu trebuie să devină parte dintr-o armată europeană

George Simion, liderul AUR, a afirmat, vineri, într-o conferință...