PRESShub începe astăzi o serie de dezvăluiri despre culisele afacerilor imobiliare din Craiova. Ce se construiește și mai ales cine construiește în Cetatea Băniei.
În campania electorală din 2012, Olguța Vasilescu promitea craiovenilor peste 4.000 de locuințe ieftine dacă va fi aleasă primar.
Înainte de campania din 2016, a demarat un proiect de 1.800 de locuințe, abandonat oficial la scurt timp după ce a câștigat un nou mandat.
După 13 ani, din promisiuni s-a concretizat doar ceea ce se vede în imagini (FOTO).

„4.000 de locuințe în patru ani, o garsonieră cu 15.000 de euro, un apartament cu 30.000 de euro, un cartier nou, cu terenul și utilitățile plătite din bugetul local și cu bani de la bănci pe care îi plătesc direct proprietarii de locuințe”, spunea într-un clip electoral Olguța Vasilescu – candidata USL la Primăria Craiovei.
După ce a ajuns în fotoliul de primar, Olguța a cerut 4 hectare de teren de la Armată pe strada Caracal și a asigurat utilitățile către locație, pe banii municipiului.
Ulterior, a găsit o firmă din China (Shandong Ningjian) despre care nu se știa mai nimic, dar care ar fi promis că investește 40 de milioane de euro într-un complex imobiliar de 23 de blocuri turn. Urma să fie construite peste 1.800 de locuințe, proiectul fiind denumit de presă „cartierul chinezesc”.
În aprilie 2015, primarul turna primul cancioc de mortar la temelia noului cartier. Alături de Olguța se afla Victor Ponta – pe atunci premier și președinte al PSD. La ceremonie au mai participat ambasadorul Chinei și reprezentanții constructorului (FOTO).

Lucrările au încetat după circa un an. Autoritățile locale au așteptat însă până după alegerile din 2016 pentru a rupe oficial contractual cu chinezii, care dispăruseră fără urmă.
Investitorii se lasă așteptați
De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic concret. În afară de faptul că Olguța a mai câștigat două mandate de primar, în 2020 și 2024.
În această perioadă, terenul a fost pasat către Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), apoi luat din nou de primărie, care încearcă fără succes să-l concesioneze către investitori.
Eșecul autorităților locale în găsirea de investitori ridică multe semne de întrebare, în condițiile în care există cerere pe piața locuințelor, iar proiectul are avantaje indiscutabile, prin poziționare, asigurarea utilităților și redevența simbolică pentru concesiunea terenului.
Nimeni nu pare să se înghesuie pentru finalizarea „cartierului chinezesc”, în ciuda avantajelor.
Printre ofertanți s-a numărat și o firmă de apartament din Marea Britanie (Diamante Ventures LTD), care a dispărut misterios după ce a câștigat licitația.
În decembrie 2024, cartierul a fost scos din nou la mezat, dar nu s-a prezentat nimeni.
În 2025, strategia a fost schimbată. A fost scoasă la concesionare pe 49 de ani doar o bucată de 1,7 hectare din cartier.
Licitația a fost câștigată de Drum Concept – firmă controlată de Alexandra Ulmamei și Florin Diaconu, cei implicați și la mai cunoscuta Delta ACM – care a făcut multe asfaltări în Craiova. Numai că și aceștia au renunțat fără explicații, iar procedura a fost reluată. Noua data limită pentru depunerea ofertelor este 17 aprilie.
Parcă cineva se chinuie să arate că „se vrea”, dar nu se poate.
Afacerile private prosperă
În același timp, în Bănie se construiesc ansambluri rezidențiale private. Ce se construiește și cine construiește vom vedea în episoadele viitoare. Unii dintre constructori sunt apropiați de administrația locală.
Pentru început, ne uităm la locația „cartierului chinezesc” și vedem că este înconjurată de afaceri imobiliare private. De exemplu, două parcele de câte 10.000 mp (FOTO) au fost cumpărate printr-o firmă în 2021 de Costel Iancu – om de afaceri apropiat de clanul „Frăția”.

Vânzători au fost Dorel Petrescu (Doru Măgaru) și fostul fotbalist Rodion Cămătaru. Prețul tranzației: 4 milioane de euro. Situația s-a complicat după ce titlul de proprietate al celui de la care cumpăraseră Măgaru și Cămătaru a fost atacat în instanță.
Măgaru a murit în 2022, cauza oficială fiind un infarct. Decesul acestuia a provocat un imens scandal legat de trimiterea în judecată a clanului „Frăția”, în care apare și numele lui Adrian Glugă – fost șef al DIICOT Craiova, fost președinte al Curții de Apel Craiova și suspectat de un alt magistrat de legături cu gruparea interlopă. Glugă a promovat în 2024 ca judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Altă afacere imobiliară, dar care merge mai bine se află în spatele „cartierului chinezesc”. Este vorba despre un teren de circa 7.600 mp deținut de un cetățean din Constanța, care vrea să construiască două blocuri de 9 etaje, cu 160 de locuințe. Dreptul de superficie este deținut de Satina Park – firmă constrolată de omul de afaceri constănțean Sorin Vișenescu. Satina face deja reclama viitoarelor blocuri (FOTO).

Sorin Vișenescu este un cunoscut om de afaceri pe piața imobiliară și nu este prima afacere pe care o face în Bănie. Numele lui apare în numeroase scandaluri, iar printre partenerii săi sunt nume cunoscute, ca Lucian Orban, Radu Dimofte sau Gabriel „Puiu” Popoviciu. De asemenea, este unul dintre cei care furnizează locații pentru retailerul Schwartz, care operează rețelele de magazine Lidl și Kaufland.
Puteți citi AICI cum a ajuns la Kaufland un teren pe care se afla Imprimeria „Oltenia” din Craiova, proprietate a CORESI – instituție de stat din subordinea Ministerului Culturii, care gestionează și spațiile din Casa Presei. La vremea respectivă, sindicatele tipografilor făcuseră o plângere la DNA, în care apărea și numele lui Victor Ponta.
De asemenea, numele lui Vișenescu apare și într-un recent scandal legat de tăierea în secret a unei fâșii din Pădurea Băneasa, despre care PRESShub a relatat AICI.