Cîrstoiu candidat. Ciolacu îi lasă Primăria lui Nicușor Dan, ca să rămână șef la PSD. PNL oricum nu avea soluții

Data:

spot_img

Cîrstoiu candidat comun la Primăria București este soluția prin care Marcel Ciolacu și-a securizat funcția de președinte al PSD, chiar dacă înseamnă, practic, că i-a lăsat funcția de primar lui Nicușor Dan pentru încă un mandat.

Liberalii au cedat pentru că singura preocupare a grupării Ciucă-Bode este să se agațe cu orice preț de colacul de salvare electorală care este PSD, în condițiile în care Sebastian Burduja, candidatul potențial al PNL oricum avea șanse mici să-l învingă pe Nicușor Dan.

Prin alegerea doctorului Cătălin Cîrstoiu, Marcel Ciolacu își atinge scopul suprem – eliminarea oricărui risc ca Gabriela Firea, lidera din PSD de care se teme cel mai mult, să-i ia scaunul de președinte al partidului.

Dar, în același timp, desemnerea drept candidat comun pentru Primăria Generală a Capitalei a unui personaj care nu are nici o treabă nici cu politica, nici cu administrarea unui oraș, la fel ca și punerea pe primul loc pe lista comună la europarlamentare a unei persoane din afara celor două partide ne arată cât de jos au ajuns PSD și PNL în ceea ce privește membrii credibili și capabili să câștige o cursă electorală.

Citește și: Cine este doctorul Cîrstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei

Cîrstoiu candidat și amintirea doctorului Oprescu, oprit doar de DNA

În aceste condiții, liderii PSD și PNL încearcă să reînvie în mintea electoratului mitul lui Oprescu, doctorul care ar fi obținut relaxat al treilea mandat ca primar al Bucureștiului dacă nu l-ar fi oprit DNA cu cătușe.

Sorin Oprescu a fost de asemenea director al Spitalului Universitar de Urgențe din București (Municipal), ca și dr. Cătălin Cârstoiu acum.

Doar că există o diferență majoră între cei doi. Sorin Oprescu a câștigat funcția de primar abia din a treia încercare. Avea, așadar, în spate opt ani de când se poziționase public ca un politician preocupat de oraș, a prezentat în acest timp soluții, s-a conturat mulți ani la rând ca un candidat.

Votanții îl cunoșteau, știau ce vrea.

Dr. Cătălin Cîrstoiu apare pe scenă dintr-o dată, cu doar trei luni înainte de alegerile locale, fără ca până acum să se fi poziționat public în legătură cu problemele Bucureștiului.

Poate l-o fi interesat ca cetățean, dar nu a spus asta niciodată la un nivel de la care să ajungă la ceilalți locuitori al orașului pe care acum vrea să îl administreze.

Cîrstoiu candidat. Dar cine știe cine este fără să caute pe Google?

Un doctor apreciat, categoric. Poate un director bun de spital, nu știm, că nu ne-a interesat până acum (pe noi, cetățenii, adică).

Numai că una este să fii un doctor extraordinar și apreciat și alta să administrezi un oraș extrem de complicat, ca Bucureștiul.

PNL-ul l-a analizat și pe Ionuț Lupescu ca potențial candidat, foarte bine, dar una este să fie un fotbalist al Generației de Aur și director la Federația Română de Fotbal și alta este să administrezi o capitală de țară, cu probleme legate de trafic, termoficare și susținerea transportului public, de exemplu.

Citește și: Calculele PSD și PNL pentru Primăria București. Scorul surprinzător obținut de Ionuț Lupescu

La Primăria București nu se face nici medicină, nici fotbal. Nicușor Dan a fost un matematician olimpic. Dar nu cu asta a câștigat în 2020 în fața Gabrielei Firea, ci prin faptul că din 2008 a fost implicat activ și constant în apărarea acestui oraș. A demostrat că vrea și că știe.

Pe de altă parte, ce ne mai spune soluția cu Cîrstoiu candidat? Că Ciolacu și Ciucă nu au candidați la funcții importante de care să nu le fie frică că le iau locul de președinți, pentru a-i propulsa și susține cu adevărat.

PNL-ul nu este la primul experiment de felul acesta. Să nu uităm că în 2016, practic, liberalii au făcut-o pe Gabriela Firea primar, pentru că s-a jucat de-a candidatura, după ce s-a retras Ludovic Orban din cauza dosarului de la DNA.

A mai propus încă doi, cu probleme, și până la urmă a mers pe mâna lui Cătălin Predoiu, care, la fel, n-avea nicio treabă cu Bucureștiul.

Mai mult, prin mutarea mai devreme a datei alegerilor locale, PSD și PNL s-au autoîncurcat, ca să spun așa, pentru că nu mai vreme să-l contureze pe Cîrstoiu candidat, o persoană complet nouă, un candidat scos din joben.

Probabil că doctorul va obține un scor decent. Însă are șanse mici să câștige.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...