Premierul Florin Cîţu susține că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ar urma să fie aprobat de Comisia Europeană în jurul datei de 15 septembrie.
„Avem un guvern nou, o coaliţie care a început discuţia pe PNRR mai târziu decât celelalte ţări. Noi aveam un PNRR; în coaliţie s-a decis să fie puţin schimbat. Ceea ce pot să vă spun este că va fi aprobat în toamnă, în septembrie. În august la Comisia Europeană nu prea se lucrează şi atunci nu are cum să fie aprobat. Ţinta mea este să-l avem în jur de 15 septembrie aprobat, poate mai devreme”, a declarat premierul Florin Cîțu.
Potrivit acestuia, o primă tranşă de bani ar urma să vină în luna noiembrie, dar unele proiecte cuprinse în PNRR ar putea să primească iniţial finanţare de la bugetul de stat, pentru a putea fi demarate.
„Dacă avem proiecte care deja sunt în PNRR şi ştiu că va fi aprobat PNRR-ul şi ministerele vor să înceapă, vom face un efort pentru unele de la buget, la rectificare, să le dăm voie să înceapă aceste proiecte pentru ca apoi să decontăm din PNRR. Deci proiectele vor începe.Cine are nevoie de resurse pentru a începe proiectele mai devreme va primi banii de la buget şi apoi vom lua banii din decontare”, a adăugat Florin Cîţu.
Cele 27 de state membre UE ar urma să primească bani de la Mecanismul european de relansare, o schemă în valoare de 800 miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi. Pentru a primi bani, fiecare guvern trebuie să detalieze cum intenţionează să cheltuie partea care îi revine, cu condiţia ca cel puţin 37% din fonduri trebuie să meargă spre obiective verzi, precum reducerea emisiilor de CO2, şi cel puţin 20% pentru a face economia mai pregătită pentru epoca digitală.
Planurile naţionale sunt evaluate de Comisia Europeană, pentru a se asigura că îndeplinesc toate criteriile, şi apoi de consiliul miniştrilor de Finanţe, înainte ca banii să fie transferaţi.
Guvernele statelor membre vor primi, în avans, doar 13% din partea lor de bani, iar tranşele viitoare vor veni de două ori pe an, după finalizarea unor ţinte de investiţii şi reforme convenite.