CJ Argeș a cerut bani pentru televiziune prin cablu într-un proiect dedicat unui spital

Data:

Consiliul Județean Argeș a fost tras de mânecă de Autoritatea de Management POIM pentru că a pus într-un proiect pentru refacerea infrastructurii medicale, pe bani europeni, și instalații pentru televiziune prin cablu (CATV).

În timp ce alte spitale din județ au obținut deja finanțare nerambursabilă pentru extinderea infrastructurii electrice, infrastructură gaze medicale (oxigen) și creșterea gradului de securitate la incendii în cadrul unor proiecte similare din categoria celor privind „consolidarea infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combatere a epidemiei de COVID-19”, un exemplu fiind Spitalul Municipal Câmpulung şi Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, proiectul cu același obiectiv al Spitalului de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei” Valea Iașului” rămâne tot în evaluare.

Se întâmplă după ce Autoritatea de Management POIM a „recomandat” CJ Argeș (instituție în subordinea căreia se află unitatea spitalicească) să mute din categoria cheltuielilor eligibile,  în categoria celor neeligibile mai multe investiții din proiect, printre care cele cu instalații electrice pentru televiziune prin cablu (CATV) și cele de supraveghere video, pe care beneficiarul spera ca UE să le considere „infrastructură medicală pentru a face față provocărilor ridicate de combatere a epidemiei de COVID-19” și să la accepte la finanțare nerambursabilă.

Citește și: Ministerul Justiției se interesează, discret, de situația juridică a fugarului Dragos Săvulescu

Televiziune prin cablu, din banii proprii

O ședință extraordinară a CJ Argeș convocată pe 21 iulie 2022, în format online, a atras atenția prin faptul că a avut pe ordinea de zi modificarea și completarea unei hotărâri din martie același an.

Mai exact, modificarea acelei hotărâri prin care, în primăvară, Consiliul Județean Argeș aproba proiectul cu titlul „Consolidarea infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combaterea epidemiei de COVID-19 la Spitalul de Pneumoftiziologie ‘Sf. Andrei’ Valea Iașului”.

Este vorba despre un proiect depus în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare, Axa prioritară 9, pentru consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19.

Beneficiarii sperau ca UE să finanțeze pe lângă investițiile în sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă și în senzori electro-chimici de concentrare a oxigenului) și alte lucruri, precum instalațiile electrice pentru televiziune prin cablu (CATV), dar sunt puși acum în situația de a aloca ei banii pentru acestea din urmă.

„Facem precizarea că Spitalul de Pneumoftiziologie ‘Sf. Andrei’ Valea Iașului este deja beneficiarul unui proiect cu dotarea de aparatură medicală destinată combaterii epidemiei de COVID-19, iar acest nou obiectiv de investiții care a fost supus acum atenției consilierilor județeni vizează infrastructura electrică care să asigure condițiile funcționării fără riscuri a aparaturii medicale, precum și alte investiții complementare.

Autoritatea de Management POIM a recomandat reîncadrarea unor categorii de investiții – instalații electrice pentru televiziune prin cablu (CATV), instalațiilor electrice, sistem de supraveghere video (TVCI) și instalații electrice sistem control acces, precum și o parte a cheltuielilor cu elaborarea DALI, Proiect tehnic, Dirigenție de șantier – la cheltuieli neeligibile”, explică CJ Argeș.

Investițiile reîncadrate cad acum în sarcina CJ Argeș și a Spitalului

Recomandarea Autorității de Management POIM de reîncadrare a investițiilor asupra cărora a făcut remarci bagă, astfel, Consiliul Județean Argeș la cheltuieli pe care nu le luase în calcul.

Mai exact, deși valoarea proiectului rămâne la 9,8 milioane de lei cu TVA, a fost nevoie de aprobarea unei cofinanțări în valoare de aproximativ 296.000 lei.

Această valoare neeligibilă, conform protocolului de colaborare, va fi suportată proporțional conform cotelor procentuale astfel: Consiliul Județean Argeș va scoate din buzunar 291.294 lei, iar Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei” Valea Iașului: 4.858 lei.

Valoarea eligibilă a proiectului (finanțarea nerambursabilă) este acum de 9,5 milioane lei.

Citește și: Ce înseamnă digitalizarea statului. Nu mutarea birocrației de la ghișeu în online

Despre proiect

La sfârșitul lunii martie a acestui an Consiliul Județean Argeș anunța că pentru reabilitarea și extinderea infrastructurii electrice și a infrastructurii de gaze medicale la Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei” Valea Iașului, va depune, în asociere cu unitatea medicală, un proiect pentru obținerea de finanțare europeană, în cadrul apelului de proiecte POIM/935/9/1 „Creșterea siguranței pacienților în structuri spitalicești publice care utilizează fluide medicale”.

Citește și: Eșec de țară: statul nu termină în 8 ani rețele de gaz pe bani europeni din 10 comune

Consiliul Județean Argeș aproba atunci proiectul (modificat după patru luni) cu titlul „Consolidarea infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combatere a epidemiei de COVID-19 la Spitalul de Pneumoftiziologie ‘Sf. Andrei’ Valea Iașului”.

Obiectivul general al proiectului anunțat de CJ Argeș se referea la instalarea de sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen și la modernizarea și extinderea infrastructurii rețelelor de alimentare cu energie electrică și fluide medicale.

Prin intermediul proiectului se urmărește realizarea mai multor investiții. 

Citește și: Consilierii fostului primar Tudorache, angajați de Mohammad Murat, afacerist plătit prin Primăria Sector 1 pentru cazările din carantina Covid-19

Clădirea Spitalului va fi dotată cu sisteme de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă, inclusiv realizarea schemei/proiectului de execuție și montaj în vederea asigurării exigențelor de siguranță la foc a utilizatorilor construcției, pentru prevenirea incendiilor și intervenția în timp util, în caz de apariție a acestora.

În plus, Spitalul va fi dotat cu senzori electro-chimici de concentrare a oxigenului a cărei valoare trebuie să fie aproximativ 20,9 %. O investiție extrem de utilă pentru unitate, căci vorbim de dispozitivele care emit avertizări sonore și vizuale în cazul în care nivelul oxigenului din aer scade sub 19% (periculos pentru viața pacienților), respectiv depășește concentrația de 23% (pericol de incendiu și explozie).

Aceste echipamente vor fi montate în zonele dotate cu instalații de gaze medicale (oxigen) cu risc de acumulare oxigen.

Proiectul vizează reabilitarea și extinderea infrastructurii electrice, infrastructură gaze medicale (oxigen) pentru desfășurarea actului medical la Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei” Valea lașului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

dg-regio
dg-regio
spot_imgspot_img
Cristina Stancu
Cristina Stancu
Cristina Stancu are 18 ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum să te ferești de imaginile false create prin tehnologia deepfake

Cum să te ferești de imaginile false create prin...

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale peste cel mai mare han din București

Cum a fost construit sediul central al Băncii Naționale...

Trei zile de Open Data Hachathon. Ce am descoperit căutând cheltuielile primăriilor

Trei zile de Open Data Hachathon. Hackathonul bunei guvernări...

Începe Hackathonul bunei guvernări. Ce au făcut primarii cu banii noștri

Începe Hackathonul bunei guvernări, un eveniment complex în care,...