CJSU Constanța adoptă măsuri de urgență pentru localitățile de pe malul Dunării, amenințate de creșterea cotelor apelor

Data:

spot_img

CJSU Constanța (Comitetul Județean pentru Situații de Urgență) a decis, miercuri, ce măsuri se impun în fața prognozei privind creșterea nivelului Dunării, în contextul în care opt localități aflate pe malul Dunării nu dispun de sisteme de protecție împotriva inundațiilor, informează Agerpres.

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a precizat că „toate unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile abilitate trebuie să fie pregătite în cazul în care situaţia o va impune”, chiar dacă „prognozele nu indică creşterea debitelor Dunării peste cotele de alarmă la nivelul judeţului Constanţa, deci nu vorbim despre situaţii similare celor din anii 2006, 2010 sau 2012”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Prefectura Constanţa, CJSU a adoptat o hotărâre privind măsurile necesare pregătirii, prevenirii şi asigurării capacităţii de răspuns la riscurile generate de creşterea nivelului Dunării, în judeţul Constanţa, în contextul hidrometeorologic existent în amonte de ţara noastră, pe sectorul mijlociu al bazinului hidrografic al Dunării, unde precipitaţiile abundente au produs debite foarte mari.

„La nivelul judeţului Constanţa sunt, potrivit datelor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), 8 localităţi aflate pe malul Dunării la care nu există lucrări de apărare împotriva inundaţiilor generate de posibile viituri pe fluviu: Ostrov (UAT Ostrov), Izvoarele (UAT Lipniţa), Seimeni, Dunărea (UAT Seimeni), Capidava, Topalu (UAT Topalu), Ghindăreşti (UAT Ghindăreşti) şi Hârşova – parţial (UAT Hârşova)”, a informat Prefectura, potrivit Agerpres.

Citește și: Începe Karpatia Horse Show pe Domeniile Cantacuzino. Irina Bossy-Ghica: „Încercăm să le arătăm tuturor că, în ciuda ravagiilor comunismului, cultura, arta, esteticul și eleganța sunt în continuare prezente în această țară”

Autoritățile sunt pregătite cu forțe, materiale și mijloace de mobilitate

Printre măsurile prevăzute în hotărârea adoptată miercuri este aceea ca Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral să informeze Secretariatul Tehnic Permanent al CJSU ori de câte ori situaţia hidrologică pentru Dunăre la intrarea în ţară şi pe sectorul românesc prezintă modificări de natură să depăşească cote care ameninţă viaţa sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător şi valorile materiale.

„Toţi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă vor fi pregătiţi cu forţe, materiale şi mijloace de mobilitate pentru a interveni, la solicitare, în punctele critice şi vor dispune măsuri conform competenţelor în vederea evitării posibilelor situaţii de urgenţă generate de inundaţii”, se mai prevede în hotărârea CJSU Constanţa.

Totodată, primarii localităţilor riverane fluviului Dunărea trebuie să facă demersuri „pentru revizuirea planurilor de evacuare, verificarea stării de operativitate a capacităţilor de transport prevăzute în planul de evacuare al localităţii, identificarea persoanelor cu dizabilităţi/vulnerabile” şi să organizeze acţiuni ” pentru conştientizarea populaţiei asupra măsurilor care trebuie întreprinse înainte, pe timpul şi după producerea inundaţiilor”.

„Sunt angrenaţi în gestionarea unor posibile situaţii de urgenţă şi reprezentanţi ai RAJA, Reţele Electrice Dobrogea, Direcţia de Sănătate Publică, structurile Ministerului Afacerilor Interne şi ale Ministerului Apărării Naţionale, dar şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa şi Drumuri Judeţene Constanţa”, se mai spune în comunicat.

Citește și: Fostul șef ANAF, Sorin Blejnar, obligat să restituie o șpagă de 1,2 milioane de euro în urma unui proces prescris

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video / Focuspress)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related