Clădire veche de peste 150 de ani, transformată în centru social de Parohia Romano-Catolică din Galaţi

Data:

spot_img

O clădire veche de peste 150 de ani, va fi restaurată și transformată în centru social de Parohia Romano-Catolică din Galaţi. Lucrările se fac cu fonduri europene, valoare proiectului fiind de circa 4,4 milioane lei.

Parohia Romano-Catolică din Galați a reușit, în luna decembrie 2019, semnarea unui proiect pe fonduri europene pentru consolidarea și transformarea imobilului din strada Mihai Bravu nr. 1 în unitate de servicii sociale pentru persoane vârstnice, fără componentă rezidențială.

Proiectul, în valoare de 4,39 milioane de lei, se înscrie în Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 8.3 A – grup vulnerabil persoane vârstnice. Valoarea sumei nerambursabile este de 4.302.787,83 lei, contribuția UE ajunge la 3.011.951,47 lei, în timp ce finanțarea națională este de de 1.290.836,36 lei.

Trebuie spus că acest imobil a avut, ca destinație inițială, o școală de băieți pentru copiii italienilor veniți la muncă în Galați, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ulterior, venirea la putere a comuniștilor a însemnat confiscarea proprietății și atribuirea altor destinații acesteia, clădirea fiind redobândită prin hotărâre judecătorească abia în anul 1997.

Mese calde de prânz, dar și ateliere pentru bătrânii nevoiași

După reabilitarea și modernizarea clădirii, aflată  într-o stare avansată de degradare, având afectată inclusiv structura de rezistență,  obiectivul general al proiectului îl reprezintă acordarea de servicii sociale unui număr de 600 persoane, până la sfârșitul anului 2023. Este vorba despre oferirea unor mese calde, zilnic, dar și participarea a 150 persoane vârstnice la diverse activități în cadrul noilor ateliere înființate.

Astfel, pe lângă cantina socială, unde grupul țintă va beneficia de servirea mesei de prânz, va exista, așa cum a fost denumit în cadrul proiectului, un atelier de inițiere și comunicare IT, în cadrul căruia vor avea loc cursuri de inițiere în folosirea calculatorului, de utilizare a diverselor canale de informare, precum și a programelor de comunicare on-line (Skype, Facebook).

În plus, în cadrul atelierului de datini străbune vor fi organizate repetiții de pregătire a unor spectacole în scop caritabil, iar atelierul de meșteșuguri populare va oferi ocazia persoanelor vârstnice să se implice în organizarea unor expoziții de produse tradiționale hand-made.

Nu în ultimul rând, în plan este și amenajarea unei biblioteci, la primul etaj al imobilului. Pentru ușurința accesului seniorilor în clădire, aceasta este prevăzută și cu un ascensor.

Stadiul actual al lucrărilor

Chiar la începutul lunii martie 2020, am relatat, în paginile cotidianului „Viaţa liberă”, despre conferința de lansare a proiectului Parohiei Romano – Catolice. La acea dată, părintele-paroh Cristian Dumea, în calitate de manager de proiect, menționa că lucrările de construcții ar putea începe în luna iulie, în condițiile în care se intenționa lansarea unei proceduri de achiziție în SEAP pentru proiectare și execuție.

În ciuda pandemiei, lucrările au debutat chiar mai repede, în luna iunie a aceluiași an, însă alte evenimente neprevăzute, inflația, scumpirile materialelor de construcții, inclusiv efectele războiului din Ucraina au afectat ritmul de execuție.

Voluntariat pentru „hrana spiritului”, într-o oază de liniște

Cristian Dumea rămâne însă optimist.

 ”Noi suntem trecători prin lume, dar, în urma noastră trebuie să ne străduim să rămână ceva pentru oameni și, în special, pentru cei mai nevoiași dintre noi”, ne-a declarat părintele paroh.

”În perioada iunie-iulie 2023 este termenul limită al proiectului. Imediat după inaugurarea clădirii, vom oferi serviciile sociale promise persoanelor de peste 65 de ani. Vreau să menționez că nu va exista niciun fel de discriminare religioasă, categoriile nevoiașe fiind privilegiate în baza unei anchete sociale. Vom oferi zilnic în jur de 35 de mese de prânz, iar pentru cei care nu se pot deplasa, vom asigura transportul alimentelor în tot județul. Departe de noi gândul de a rezolva probleme mari, dar fiecare picătură de apă ce ajunge în ocean contează fără discuție”, a adăugat Cristian Dumea.

Conform aceleiași surse, activitățile din cadrul celor trei ateliere ce urmează a coexista în cadrul unității de servicii sociale, vor fi coordonate pe bază de voluntariat.

Comunitatea catolică gălățeană

În 2017, după reorganizarea într-o singură parohie la Galaţi, comunitatea romano-catolică din oraş  era compusă din 563 de familii, cu 1.098 de credincioși. În prezent, comunitatea este păstorită de părintele paroh Cristian Dumea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

dg-regio
dg-regio
spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related