marți, 19 octombrie 2021
spot_img
AcasăLa ziCulturăClădiri monumentale care nu sunt incluse însă pe Lista monumentelor istorice. Povestea...

Clădiri monumentale care nu sunt incluse însă pe Lista monumentelor istorice. Povestea vechilor spitale ale Bistriței

Istoria activității medicale spitalicești din orașul Bistrița are o serie întreagă de informații interesante, spre exemplu unul dintre primele spitale la Bistrița a fost un spital militar, fiind construit special de autoritățile austriece pentru militarii garnizoanei. De asemenea, bolnavii de tuberculoză au avut acces la un Dispensar TBC la Bistrița, care a funcționat în fostul Sanatoriu Keinzel, după numele doctorului care l-a înființat, nume pe care îl poartă și puntea peste râul Bistrița.

Clădirile în care au funcționat spitale sau clinici la Bistrița sunt unele monumentale, cu detalii arhitecturale deosebite și cu o încărcătură istorică locală. Totuși numai două astfel de locații sunt declarate monumente istorice, tocmai de aceea am decis să le aduc în atenția publicului și cu propunerea pentru autoritățile locale și județene de a face demersuri pentru declararea acestora ca monumente de patrimoniu cultural.

Din fericire, două dintre fostele spitale, cel de pe Valea Ghinzii și spitalul de pe Alba Iulia (aflat în plin proces de renovare) au încă statutul de secții ale Spitalului Județean Bistrița-Năsăud și au beneficiat de fondurile necesare restaurării lor prin grija Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Prin includerea în Lista monumentelor istorice, aceste clădiri ar putea beneficia în viitor de protecția oferită de legislația specifică.

Citiți articolul integral pe Nasaudeanul.ro

Năsăudeanulhttps://nasaudeanul.ro
Subiectele și articolele din „Năsăudeanul” se referă în primul rând la oamenii de lângă noi: fie că vorbim despre năsăudeni, fie că vorbim despre locuitorii județului – al cărui al doilea nume este, să nu uităm, Năsăud – care își aduc local, zi de zi, contribuția pentru comunitate, fie despre cei care au plecat în străinătate pentru o viață mai bună, dar nu s-au rupt de viața plaiului natal drag, fie că vorbim despre instituțiile care ne afectează, în bine sau rău, existența noastră și a celor de lângă noi, oriunde ne-am afla. Misiunea noastră este de a informa, corect și complet, pentru a sprijini formarea unei comunități responsabilă și puternică, pentru a promova valorile locale autentice, oameni și locuri și, în general, pentru a contribui la binele societății.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE