În 55% dintre spitalele din România pacienţii au declarat în ianuarie, prin intermediul chestionarelor puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, că vor să raporteze responsabilului anticorupţie faptul că li s-a cerut şpagă în bani sau sub formă de atenţii. Pe ţară, procentul celor care voiau să raporteze corupţia a fost de 2,2% din totalul pacienţilor care au completat sondajele.
Iar majoritatea covârşitoare a pacienţilor care vor să se întâlnească cu responsabilul anticorupţie (83%) fuseseră trataţi în doar 7% dintre spitalele ţării (adică 23 din 338).
Din judeţul Iaşi intră în această „elită” a şpăgii Institutul Regional de Oncologie, spital în care în luna ianuarie şapte pacienţi (dintr-un total de 29 pe tot judeţul) erau hotărâţi să raporteze corupţia.
Chestionaţi dacă li s-au cerut bani sau atenţii de către medici sau asistente medicale, 21 de pacienţi ai spitalelor ieşene au răspuns afirmativ, în ianuarie. Adică 1,1% din totalul pacienţilor care au răspuns la această întrebare.
Cei mai mulţi dintre aceştia erau de la Institutul Regional de Oncologie (4), de la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Elena Doamna” (4) şi de la Spitalul „Sf. Spiridon” (3).
În nouă din 17 spitale ieşene s-ar fi cerut şpagă, potrivit declaraţiilor pacienţilor. Ponderea cea mai mare a răspunsurilor afirmative din totalul pacienţilor chestionaţi pe spital a fost însă la Spitalul „Elena Doamna”, unde 6,1% dintre paciente au spus că medicii sau asistentele le-au cerut bani sau atenţii.
De două ori mai mulţi decât media pe judeţ au fost şi pacienţii de la Spitalul „Sf. Spiridon” care au declarat că li s-au solicitat bani sau atenţii de către cadrele medicale. Iar în topul mitei mai intră şi Institutul de Boli Cardiovasculare (1,8%), Spitalul de Pneumoftiziologie (1,7%) şi Institutul Regional de Oncologie (1,4%).
Continuarea, în Ziarul de Iași!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă foto: ziaruldeiasi.ro)