Clasic_Luna mai vine cu o adevărată simfonie a culorilor muzicale

Data:

#BUCUREȘTI

Sala Radio

13.05, ora 19.00

Orchestra Națională Radio, avându-l la pupitru pe marele maestru Christian Badea, și inegalabilul violoncelist Andrei Ioniță vor susține un concert dedicat zilei Regalității.

Deschis cu Imnul Regal de E. Hübsch, concertul va continua cu Simfonia concertantă pentru violoncel și orchestra, op. 8 de George Enescu. Singura sa lucrare pentru instrument solo și orchestră a compus-o la Paris, în 1901, aproximativ în același timp cu cele două cele mai populare lucrări ale sale, Rapsodiile.

Este un opus în care violoncelul preia conducerea melodică aproape pe tot parcursul, mai ales în registrul superior, făcând doar rareori pauze pentru tutti-urile orchestrale.

Pentru partea a doua, avem pregătită Simfonia nr. 8 în sol major, op. 88 de Dvořák. Un compozitor cu care Enescu are asemănări componistice (Concertul de violoncel). Penultima sa simfonie este puternic impregnată cu ritmuri și melodii populare, momentele de tensiune în tempo-urile extreme alternând cu cele de relaxare lirică și mișcări de dans.

25, 27.05. ora 19.00

Orchestrele de cameră și Națională Radio ne invită la două concerte din, deja, celebrul festival de muzică nouă, SIMN.

Un tărâm nou, plin de aventuri, dar ca fan și promotor al muzicii noi, sfătuiesc pe oricine să încerce. Sînt prezentate compoziții românești pentru orchestră și solo instrumente și muzică vocal simfonică. Dintre invitați, doi dintre cei mai buni clarinești și flautiști, Emil Vișinescu și Ioan Bogdan Ștefănescu. La țambal Cătălin Răducanu iar cei doi dirijori invitați sînt Ludz Rademacher și Mihail Agafița.

Palatul Ateneului român

5.05, ora 19.00

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Cristian Orășanu, va susține un concert mai special ca de obicei. Toate lucrările sînt compoziții pentru violoncel și orchestră. Este o mare șansă să îi avem în aceeași sală pe cei mai buni violonceliști ai noștri Andrei Ioniță și Valentin Răduțiu, alături de cunoscutul violoncelist ucrainean Denis Severin.  În program, opusuri de Kabalevski, Respighi, Boris Liatoşinski/M. Ulihanian și Antonin Dvorák.

26, 27.05, ora 19.00

Concertul filarmonicii va fi condus de maestrul Leo Hussain iar solistul va fi violonistul Vlad Stănculeasa. În prima parte, Mozart va face atmosfera. Divertisment în re major pentru coarde, KV136 și Concertul nr. 4, în re major, pentru vioară şi orchestră, KV218. Mozart a scris cinci concerte de vioară, practic, într-un singur an.

Influențat vizibil de muzica italiană, concertul se remarcă prin frumusețea ideilor melodice și prin exploatarea sigură și strălucită a posibilităților tehnice și expresive ale viorii. Punând la socoteală că sînt și așa de puține, e chiar un eveniment să ascultăm acest concert interpretat într-o companie atât de sofisticată.

În partea a doua a serii, Simfonia nr. 5, în mi bemol major, op. 82 de Jean Sibelius. Simfonia a fost compusă imediat după începerea Primului Război Mondial. Autoritățile voiau să aniverseze 50 de ani de la nașterea compozitorului, declarând 8 decembrie sărbătoare națională! În următorii ani, simfonia a suferit modificări și, deși, numărul de mișcări a scăzut de la patru la trei, esența a fost mult imbogățită, mozaicată, cu teme și sound-uri noi.

Opera Națională București

10.05, ora 18.30

Concert de Gală Extraordinară în beneficiul Institutului Regional de Oncologie Iași. Invitata este soprana LISE DAVIDSEN. Alături de ea se vor afla Orchestra operei, dirijor José Miguel Perez Sierra, și corul operei. Probabil, sîntem binecuvântați. Alții așteaptă cu anii, iar noi o vom avea pentru a treia oară la București pe această uimitoare și unică voce lirică.

#PLOIESTI

19.05, ora 19.00

Sala „Ion Baciu”

La Filarmonica „Paul Constantinescu” este pregătită o seară romantică.  Dirijor Radu Postăvaru și pianistul Daniel Goiți.

Concertul nr. 1 pt. pian și orchestra în do major, op. 15 de L. van Beethoven este un concert plin de strălucire, care definește liniile principale viitoare ale maestrului. Se disting, deja, timbrul său particular de pian și o plasticitate ce ține de virtuozitate. Superbe și încântătoare pasaje irizate și impetuoase, conexiuni colorate modulante, armonii îndrăznețe și neașteptate, combinații ritmice icastice, ruperi ale liniei melodice într-o serie de arcade neregulate cu un profil îndrăzneț.

Seara se încheia Simfonia nr. 41 în do major, „Jupiter”, K.V. 551, de W.A. Mozart. O seară densă care merită savurată pe de-a-ntregul. Prolificul și genialul Mozart, ne-a lăsat moștenire această compoziție în toată splendoarea sa solară acordată măreției olimpice („Jupiter”). Alegerea Do major semnifică tonalitatea zenitului, lumina solară și necontaminată combinată cu seninătatea, solemnitatea ce te trec într- o stare de dinamism și pozitivitate.

#ARAD

Sala Palatului Cultural

26.05, ora 19.00

Orchestra simfonică a filarmonicii Arad, avându-l la pupitru pe dirijorul Matei Corvin, împreună cu flautistul Florin Oprițoiu vor oferi publicului arădean prezent la concert, Mozart și Schubert, cei doi compozitori care au în comun o puternică sensibilitate.

Concertul nr. 1 în sol major pentru flaut și orchestră  K. 313 de Mozart va deschide seara. Lucrarea se caracterizează prin suplețea dialogului între instrument și orchestră, totul într-un cadru plin de seninătate, cu o cantabilitate deosebită și eleganță.

Va urma Simfonia nr. 4  în do minor D 417 „ Tragica” de Franz Schubert cu un suflu liric intens, cromatism greu de egalat, nu degeaba era considerat Beethoven cel tânăr. Subtitlu poate înșela, nu e vorba de ceva dramatic cu adevărat. Este vorba de dimensiunea eroică.

#ORADEA

05.05, ora 19

Sala de concerte „Enescu – Bartókˮ

Un program pregătit de Orchestra simfonică sub bagheta lui Cristian Spătaru și pianistul Ovidiu Lup, intitulat  „Sollemnis”

Deschiderea va fi Dans macabre, op.40 de Camille Saint-Saëns, un joc brodat între instrumente, imitînd sau parodiind animale, chiar bucăți celebre și, în care sînt folosite la maximă capacitate virtuozitățile instrumentiștilor. A doua temă introduce o parodie dezechilibrată și bizară după Dies Irae.

La vremea respective, lucrurile nu au fost înțelese așa cum sînt, rafinamentul era mult prea avangardist, iar lucrarea n-a fost primită bine. Imediat, însă, Liszt a compus o transcriere pentru pian și orchestră care va fi prezentată în continuarea programului, „Totentanz. Parafrază după tema Dies irae pentru pian și orchestră”.

În partea a doua, Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68 de J. Brahms. O realizare magnifică cu o bogăție de nuanțe și expresivitate de mare avergură, în care liniile melodice ale instrumentelor se împletesc spiralat urcând și coborând într-o structură splendidă și complexă. O senzație de roller coaster muzical.

#SIBIU

12.05., ora 19.00, Sala Thalia

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu cu Gabor Horvath, dirijor, și Adela Liculescu la pian au în program lucrări de Kodály Zoltán, și ce putea fi mai bine ales decât Dansurile din Marosszék și din Galanta, lucrări emblemă ale compozitorului. Iar în partea a doua tânăra noastră pianistă va delecta publicul cu Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră în mi bemol major, op. 73 „Imperialul” de L.v. Beethoven.

Cel mai faimos și mai popular dintre toate concertele pentru pian și orchestră hrănește emoțiile, grandoarea sa este legată de tonalitatea eroică și solemnă, paradoxal, tulburător, tocmai, prin familiaritate.

spot_imgspot_img
Dana Cristescu
Dana Cristescu
Dana Cristescu este specialist în Management. și Marketing, cu o experiență de peste 25 de ani în media, publishing și în industria tipăriturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cine-l mai poate bate pe Nicușor Dan? Ciolacu? | DW

Cine va deconta eșecul PSD-PNL la Primăria Bucureștiului? Și...

Utilizarea marketingului video în strategia ta de promovare online

Utilizarea marketingului video în strategia ta de promovare online

Noi norme pentru „dreptul la reparare” al consumatorilor

După expirarea perioadei de garanție, consumatorii vor avea un nou drept de a solicita repararea produselor care pot fi reparate din punct de vedere tehnic în temeiul legislației UE

Mit și adevăr despre anticoncepționale

Mit și adevăr despre anticoncepționale. De la controlul nașterilor...