Clopotele Dreptei

Data:

spot_img

Clopotele Dreptei. Alegerile din 9 iunie au avut ca rezultat și un scor politic aproape dezastruos al Alianței ADU și în special al partidului hegemonic al alianței, USR.

Acest scor se apropie de dezastrul electoral al PNT din 2000. Rezultatul electoral se datorează mai ales USR. Dar de ce s-a ajuns aici?

USR a apărut întâi ca USB – Uniunea Salvați Bucureștiul, la inițiativa lui Nicușor Dan. Ulterior partidul a fost acaparat de foști oficiali ai guvernului Cioloș.

Nu trebuie uitat că prestația guvernului Cioloș a dus la ascensiunea PSD și a lui Liviu Dragnea în 2016. Ulterior, Nicușor Dan s–a distanțat de partid, Dan Barna devenind președintele partidului între 2017 –
2021.

Anul 2019 a fost decisiv pentru USR

Totul a fost frumos până în 2019, când liderul partidului a suferit un semi–esec, clasându–se al treilea în alegerile prezidențiale din noiembrie.

Dan Barna s–a situat atunci la 9 procente după Viorica Dăncilă (14 %), sub scorul obținut de USR–PLUS la europarlamentare, de 22%.

Dan Barna a dat dovadă de lipsă de curaj, de experiență și de viziune politică. Normal ar fi fost să își dea demisia. Dar a acționat românește și francofon.

A dat–o cotită cu o perdea de fum, pentru distragerea atenției, adică clarificarea ideologică, prin care a rezultat că orientarea partidului trebuie să fie de centru-dreapta.

Citește și: 5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Gabriel Filip: Poziționarea spre centru-dreapta este benefică acum pentru România

Sună ca într–o scenetă cu Toma Caragiu, sugestii de jos în sus, venite prin ordin de sus în jos.

Această orientare așa–zisă de centru dreapta a dat naștere la multe critici, atât din interiorul, cât și din
exteriorul partidului.

USR–PLUS, o anexă a LREM a președintelui Macron

Este destul de clar că partidul este de centru–stânga. Membrii USR sunt foarte diverși ca idei, neoliberali,  ecologiști, liberali de stânga, social-democrați, susținători ai ONG -urilor și activiști pentru drepturile minorităților.

Barna a comparat partidul cu La Republique En Marche! al președintelui francez Emmanuel Macron, spunând că diferența este că USR constă în principal din oameni care nu au un trecut politic.

Atunci să nu ne mirăm. Dacă îl iei ca model pe Macron e clar. Am văzut tot pe 9 iunie cam ce sunt politicile președintelui francez.

Era destul de clar că USR–PLUS este o anexă a lui LREM a președintelui francez. Dacian Cioloș este căsătorit cu o franțuzoaică și a fost puternic sprijinit la Bruxelles de francezi. Nu degeaba i s–a spus al doilea comisar al Franței.

Doamna Clotilde Armand este născută cetățean francez, iar Dan Barna a lucrat la o firmă de avocatură franco–română. Sunt cam multe coincidențe.

Citește și: 5 întrebări pentru candidații la președinția USR. Radu Hosu: Acest partid este pe moarte acum

Ceea ce nu au înțeles în 2019 și în 2024 cei din USR este că cei care i-au votat doreau câteva idei esențiale, adică oameni noi în politică, eliminarea abuzurilor, a incompetenței și iresponsabilității în politică, orientarea proeuropeană a României, etc.

Excluderi arbitrare. Perpetuarea vechii mentalități

Din păcate, datorită mentalității de gașcă a conducerii USR, în 2020 au fost eliminați de pe listele pentru Parlament oameni valorosi, cum ar fi Vlad Alexandrescu, Mihai Goțiu, Florina Presadă, etc.

Ca să nu mai vorbim de excluderile arbitrare. A fost primul semnal că la vârful partidului s–a instalat o oligarhie care semăna mult cu vechii politicieni.

Miniștrii USR nu au avut performante deosebite, activitatea lor semănând destul de mult cu cea a guvernului Cioloș, adică destul de haotică.

Deși prim–ministrul de atunci, Ludovic Orban, i–a susținut, USR și–a manifestat recunoștința în decembrie 2020 declarându–se impotriva menținerii acestuia ca prim–ministru.

Ulterior a venit Florin Câțu, care a eliminat USR de la guvernare. Asa se întamplă când nu vezi mai departe de lungul nasului.

Citește și: De ce nu ne vaccinăm. „Când cineva te minte repetat, îl mai crezi, dacă îți spune o dată adevărul?”

Pe timpul guvernării USR, au fost promovați în ministere unele personaje controversate, cu ochi albaștri, mai ales din gruparea Cioloș.

Iar dacă studiem mai amanunțit biografiile unora din conducerea partidului, vedem destui proveniți din familii cu stele.

Vlad Voiculescu a fost cel mai vehement adversar al lui Nicușor Dan

Nicușor Dan a putut candida și a putut fi ales în 2020 ca primar al Bucureștiului mai ales datorită
sprijinului lui Ludovic Orban, care a asigurat sprijinul PNL.

Cei mai mari advrsari ai candidaturii lui Nicușor Dan au fost cei din USR. Cel mai vehement a fost Vlad Voiculescu, care a dus o luptă murdară.

Un element mai puțin amintit astăzi este un interviu al lui Dan Barna din iulie 2019, în care în mod voalat susținea despotismul luminat. Curat francez.

Ironia sorții este ca pe 9 iunie mulți din cei eliminați din partid au obținut rezultate remarcabile. Asta ce înseamnă?

Că unii ar trebui să plece. Dar ei nu pleaca. Ei sunt niște intelectuali rasați, care nu greșesc niciodată. Ceilalți sunt proști pentru că nu înțeleg ce inteligenți sunt ei.

Este o lipsă de fair–play să critici partenerii de alianță, când în acea alianță tu ai dictat condițiile. În același timp, partenerii de alianță nu te–au criticat până acum.

Confundă politica cu activitatea din ONG–uri

O altă problemă la USR este că deși au studii mult mai solide decât membrii altor partide, confundă politica cu activitatea din ONG–uri și tind să considere propriile lor vise drept realitate.

Acum este mai mult ca sigur că Elena Lasconi va fi urmărorul lider al USR. Performanțele ca primar o recomandă de la sine.

Un aspect pozitiv este că vrea să curețe total actuala conducere a partidului, în primul rând pentagonala
magică din jurul lui Cătălin Drulă (Dan Barna, Cristian Ghinea, Vlad Botoș, Vlad Voiculescu, Ionuț Moșteanu).

Citește și: De ce votează tinerii partidele de extremă dreapta

Dar nu cred că este în măsură să dicteze cine să fie în conducerea altor partide. Interesant este faptul că deși nu simpatizează PMP, îl apreciază pe Traian Băsescu. Președintele USR va fi ales pe baza votului online, pe parcursul mai multor zile.

Au mai fost discuții cu privirea la corectitudinea acestui tip de vot. Acoliții celor 5 nu vor sta degeaba. Există riscul pentru Elena Lasconi să piardă, dacă pune din start condiții atît de dure, și în interiorul și în afara partidului. Nici nu prea are experiență politică.

Repetăm episodul Iohannis, când cineva a fost propulsat brusc de la primărie la președinția unui partid și
ulterior la președinția țării? Mai ales că nu știm încă cine vor fi ceilalți candidați.


„Fudulia e soră bună cu prostia” – proverb românesc

„Cel care se consideră prea mare pentru munci mărunte, este prea mic să fie confruntat cu sarcini
mari” – Jacques Tati

„Aroganța este conștiința de sine a complexului de inferioritate” – Jean Rostand

„Pretinde că eşti inferior şi încurajează aroganţa altuia” –   Sun Tzu

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Maican
Ovidiu Maican
Lector universitar doctor, Departamentul de Drept, Academia de Studii Economice - Bucureşti
1 COMENTARIU
  1. Adorabil articol. Dar cine să-nțeleagă? Drulă, Barna, Ghinea, Voiculescu sau Alexandrescu? Le-ați dat o palmă zdravănă domnule Maican. Măcar de s-ar trezi la realitate junii scoliți la Paris sau mai departe. Eu i-am mirosit că sunt neserioși din 2020 de când i-au eliminat pe Presadă, Berceanu, Vlad Gheorghe, Goțiu și Ștefănuță. Ce păcat. S-a ales praful de noua speranță. Cometa s-a stons.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...

Sub asediu

Fascismul românesc (în varianta lui neolegionară) e viu, militant....