Clotilde Armand, fost primar al Sectorului 1 și candidată USR pentru parlamentare, arată că cel care a ieșit pe primul loc la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu, a fost directorul unei asociații falimentare, în care au fost atrași membri precum Mugur Isărescu, Daniel Dăianu, Ecaterina Andronescu, Dan Puric și alți academicieni cu simpatii pro-ruse.
„Vă dau exemplu unui așa-zis institut, unde Călin Georgescu era director executiv, care avea sediul la etajul unei case din Sectorul 1: Asociația „Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare”. Un ONG fondat în 2005, folosit intens pentru a se promova mediatic cu proiecte care niciodată nu au fost puse în aplicare. În Consiliul Director, au fost atrași 15 membri: Mugur Isărescu (guvernatorul Băncii Naționale a României), Daniel Dăianu (fost membru CA în BNR, fost ministru de finanțe și fost europarlamentar), Mircea Malița (nomenclaturist cu multiple funcții în regimul PCR, fost ambasador și academician), Ecaterina Andronescu (fost ministru PSD al Educației), Sergiu Celac (primul ministru de externe al României postdecembriste și fost ambasador), Cristian Hera (membru al Academiei Române), Ionel Haiduc (membru al Academiei Române), Dan Puric (actor și regizor, cunoscut pentru simpatiile pro-ruse) etc”, arată Armand pe Facebook.
Datorii, apoi faliment
ONG-ul a redactat trei broșuri, a acumulat datorii de jumătate de million de lei, apoi s-a închis. Rapoartele au fost elaborate de Călin Georgescu și Mircea Malița, care au fost prezentate pompos în mass-media drept „Proiectul Reprofesionalizarea României”. După 10 ani de la înființare, „Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare” și-a cerut falimentul la tribunal, avea datorii de 534.257,39 de lei către bugetul de stat, furnizori și diverși creditori.
Din dosar am aflat că domnul Călin Georgescu a fost asociat, în acest ONG, cu un fost consilier local UNPR de la Sectorul 1, Dominic Pan Meghea. În aprilie 2016, Asociația “Institutul de Proiecte pentru Inovație și Dezvoltare” a fost radiată din registrului asociaţiilor şi fundaţiilor. Rapoartele acestui institut fantomă sunt și în prezent pe siteul BNR. Întâmplare? Nu cred”, mai arată Clotilde.
„Dacă un candidat nu poate fi sincer despre trecutul său, cu siguranță minte și despre alte aspect importante, cine îi finanțează Campania electorală, care sunt relațiile sale cu Rusia sau cu serviciile secrete sau despre programul său politic”, mai scrie Clotilde Armand, care întreabă instituțiile statului (ANI, AEP, ANAF, poliție, parchete, servicii secrete, etc) de unde are banii Călin Georgescu pentru finanțarea campaniei electorale prezidențiale.