CNI construiește sedii de primării și repară biserici cu banii statului

Data:

spot_img

Mult discutata reorganizare teritorială mai are de așteptat, localitățile mici din întreaga țară fiind susținute financiar de guvern din rațiuni electorale și ca partidele să se laude cu număr de primării câștigate. Deoarece nu au resurse proprii, statul construiește în comune sedii de primării și virează bani pentru biserici.

Potrivit datelor de la CNI, anul trecut au fost finalizate mai multe astfel de investiții.

Comuna Săucești din Bacău are puțin peste 5.000 de locuitori. În 2024, Compania Națională de Investiții (CNI) a cheltuit 5.036.243 de lei pentru construirea unui sediu nou al primăriei. Investiția a fost finalizată în 2024.

Tot în acest an, CNI a plătit 1.043.643 de lei pentru „construire anexă socială Biserica Pogorârea Sf. Duh, Valea Ursului,” localitatea Valea Ursului, comuna Miroslava din Iași.

  • 821.000 de lei de la bugetul CNI s-au alocat pentru „înlocuire șarpantă Biserica Parohia Sfinții Voievozi, Corod 3, judetul Galați”.
  • Noul sediu al primăriei din Tâmboiești, județul Vrancea, a costat CNI 4,96 milioane de lei, aproape 1 milion de euro. Potrivit ultimului recensământ, comuna are 3.000 de locuitori.
  • 4,2 milioane de lei a costat și sediul nou al primăriei Perișoru din Călărași, comună cu 4.500 de locuitori. Tot în 2024, o sumă egală a fost plătită de CNI pentru un nou sediu de primărie în Mogoșani, Dâmbovița.
  • Comuna Zâmbreasca din Teleorman are 1.900 de locuitori. Localitatea avea nevoie de primărie nouă, așa că CNI a plătit 5.046.000 de lei.  

Bani pentru biserici

  • În 2023, primăria comunei Câlnic din Dolj a fost construită și dotată cu prețul a 3,9 milioane de lei. Comuna are 2.200 de locuitori.
  • Anul trecut, trapeza din incinta Bisericii Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, comuna Palanca din Bacău, a costat CNI 2,13 milioane de lei.
  • Pentru Casa socială Sf. Ierarh Nicolae din comuna Putna CNI a scos din visterie 30,8 milioane de lei. Imobilul funcționează pe lângă mănăstirea Putna și are menirea de a oferi „în măsura posibilităților” o masă caldă pentru persoanele fără posibilități materiale.
  • 2,9 milioane de lei au fost cheltuiți pentru „lucrări de punere în siguranță la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi, sat Gruiu Lupului, comuna Racovita, județul Vâlcea”.
  • Alte 1,3 milioane de lei au fost plătite pentru „consolidare, restaurare, conservare, Biserica din Lemn Sfinții Voievozi, Mănăstirea Mălinesti, comuna Gârceni, județul Vaslui”, iar o piață din municipiul Salonta, județul Bihor, a fost modernizată cu 7.1 milioane de lei.

Investiții în SRI

  • Academia Națională de Informații din Otopeni, Ilfov, a primit în 2023 31 milioane de lei pentru „reabilitare, consolidare și modernizare prin extindere și adaptare functională corp spații hrănire C26 Academia Națională de Informații Mihai Viteazul”.

CNI este condusă din anul 2013 de Manuela Pătrășcoiu, fiind numită în funcție de Liviu Dragnea. În 2022, instituția care funcționează în subordinea Ministerului Dezvoltării a avut un buget inițial de 1,7 miliarde de lei, suplimentat ulterior cu alte 700 de milioane de lei.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related