CNSAS a stabilit că fostul șef al SIE, Silviu Predoiu, cu nume de cod Silviu Pumnea, nu a făcut poliție politică, deși a fost angajat al Securității

Data:

spot_img

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securități (CNSAS) a primit în ianuarie 2021 un document nou, care provine de la Serviciul de Informații Externe (SIE) și el reprezintă o fișă de evidență întocmită pe numele lui Silviu Predoiu, cunoscut sub numele de cod „Silviu Pumnea”.

Din document rezultă informaţii privitoare la situaţia civilă şi militară a fostului adjunct al SIE și care atestă calitatea de angajat al fostei Securităţi. Numele de serviciu ce i-a fost atribuit a fost Pumnea Silviu. Totodată, potrivit notei de constatare nr. DI/I/1213 din data de 14.10.2024, în urma verificărilor întreprinse până la data de 14.10.2024, au rezultat informaţii privind apartenenţa lui Predoiu la structurile fostei Securităţi, în calitate de ofiţer al fostei Securități, figurând cu următoarele informații:

  • Încadrat al Centrului de Informații Externe (CIE), fostul SIE comunist, pe 01.10.1987 cu gradul de locotenent major – 01.10.1987
  • Pe 25 august 1989 a fost trimis în misiune în străinătate, sub acoperire, la Întreprinderea de Comerţ Exterior GEOMIN;
  • Începând cu 1987, Predoiu a deținut funcțiile de Ofiţer II Informații Externe, apoi până în iunie 1989 a fost la Centrul de Pregătire și Perfecționare a Cadrelor Brăneşti.
  • Pe 26 decembrie 1989 a trecut în Ministerul Apărării Naționale, în urma reorganizării.

„Întrucât nu au fost identificate documente din care să rezulte faptul că persoana verificată ar fi desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului, în cazul lui Silviu Predoiu, nu se poate reține calitatea de lucrător al Securității, în sensul legii”, a stabilit CNSAS în ședința de ieri, 15 octombrie.

Securistul politician

Silviu Predoiu este un general cu patru stele român, ofițer în Serviciul de Informații Externe. Acesta și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din anul 2024.

Silviu Predoiu a fost prim-adjunct al directorului SIE între 2005 și 2018. A studiat la Facultatea de Geologie-Geografie din cadrul Universității București (1979-1984), obținând calificarea de inginer geolog. După absolvirea Facultății, a lucrat ca inginer geolog la ICE Geomin (1984-1985) și la Întreprinderea de Metale Rare din București (1985-1990).

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related