marți, 3 august 2021
AcasăNewsletterCoif de sorginte vikingă, unicat în România, recuperat de polițiștii ieșeni

Coif de sorginte vikingă, unicat în România, recuperat de polițiștii ieșeni

Un coif medieval, unicat în țară și unul dintre puținele exemplare din Europa, a fost recuperat zilele trecute de polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural. Bunul a fost apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică importantă, fiind de sorginte vikingă.

Acțiunea polițiștilor Direcției de Investigații Criminale – Serviciul pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Național, împreună cu polițiști din cadrul I.P.J. Iași – Serviciul de Investigații Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani a avut loc pe 7 februarie 2021.

Investigațiile efective au început în luna decembrie 2020, în urma unor indicii obținut de polițiști, coiful fiind inițial descoperit în timpul unor lucrări de amenajare efectuate, în anul 2010, pe râul Siret, fără a fi însă declarat și predat la data respectivă autorităților competente.

„Bunul cultural poate fi datat în secolele X-XIII și reprezintă un tip de coif întâlnit cel mai adesea în spațiul Baltic și al Rusiei Kieviene. Acesta este apreciat de specialiștii în domeniu ca având o valoare istorică incomensurabilă, fiind unicat în România și printre puținele exemplare cunoscute în Europa”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Coiful a fost predat Complexului Muzeal Național ,,Moldova” Iași pentru a declanșa procedurile de clasare în patrimoniul cultural național, iar cercetările continuă pentru a lămuri circumstanțele. (Mădălina OLARIU)

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE