Un coif care datează, cel mai probabil, din secolul al XVIII-lea, a fost descoperit și ridicat de către polițiștii argeșeni din locuinţa unui bărbat care încerca să-l vândă pe Internet.
„Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au continuat cercetările într-un dosar penal referitor la oferirea spre vânzare a unui artefact istoric,. Un coif – ,,turban turcesc cu diademă”, posibil din secolul al XVIII-lea, susceptibil să aparţină patrimoniului cultural național, a fost descoperit în urma unei percheziții desfășurate în cursul zilei de 25 ianuarie a.c., de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș”, precizează IPJ Argeș.
Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar în care se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat de bunuri care fac parte din patrimoniul cultural și tăinuire.
Perchezițiile s-au desfășurat în orașul Ștefănești, la locuința unui bărbat de 55 de ani, unde polițiștii au descoperit coiful, pe care bărbatul și l-a însușit cu gândul că va face bani frumoși după ce îl va vinde pe o platformă de profil.
„Artefactul a fost ridicat de polițiști în vederea continuării cercetărilor, urmând să fie predat Direcției Județene pentru Cultură Argeș, pentru a fi supus unei expertize de specialitate”, mai precizează IPJ Argeș.
Cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care fapta a fost săvârșită, și luarea măsurilor legale care se impun.
Aspecte legale: cine predă, în condițiile legii, bunurile descoperite are dreptul la o recompensă bănească
Legea 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil, stabilește faptul că persoanele fizice care descoperă în mod întâmplător bunuri arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geologice, sunt obligate să le predea în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unității administrativ teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea, bunuri ce vor fi ulterior predate la direcțiile județene pentru cultură și patrimoniu cultural național, în termen de 10 zile.
Autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat în condițiile legii bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului.