Coiful chalcidic descoperit în Olt va fi expus la Roma. Povestea accesoriului „la modă”

Data:

spot_img

Coiful chalcidic descoperit în judeţul Olt în anul 2005 va face parte din expoziţia „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, organizată de Muzeul Național de Istorie a României, la Muzeul Național Roman din Roma, Italia.

La expoziţia din Italia participă zeci de muzee din ţară şi din Republica Moldova.

Coiful chalcidic a fost descoperit în Balș

 „Muzeul Național de Istorie a României organizează expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità” la Muzeul Național Roman din Roma, Italia. Conceput și coordonat de Muzeul Național de Istorie a României, sub egida Ministerului Culturii, proiectul este realizat în colaborare cu 45 de muzee din țară și din Republica Modova.

Muzeul Județean Olt are onoarea de a fi parte a acestui proiect, participând cu o piesă de excepție din patrimoniul său, respectiv Coiful chalcidic de la Balș, județul Olt”, a explicat managerul Muzeului Judeţean Olt, George Smarandache, a declarat că

Coiful a fost descoperit întâmplător, în anul 2005, la periferia oraşului Balş, de un bărbat care în primăvara acelui an începuse săparea un şanţ pe proprietatea sa.

Descoperitorul, după ce a testat metalul din care este fabricat artefactul, l-a predat Muzeului Judeţean Olt din Slatina.

File de istorie

Piesa a suferit câteva deteriorări în Antichitate, la care s-au adăugat unele cauzate de modul de descoperire şi „verificare”.

Citește și: Cele mai mari eoliene din România: de două ori cât statuia Libertăţii. În ce oraș vor fi amplasate VIDEO

Cea mai evidentă este o deteriorare serioasă în vârful calotei. Gaura produsă aici este mai veche şi pare a fi datorată unei lovituri primită în Antichitate şi a fost agravată în timp, din cauza condiţiilor de păstrare în sol.

Pe lângă aceasta, coiful mai are câteva deformări mecanice: o crăpătură în marginea din spate a obrăzarului stâng, celălalt obrăzar, găsit îndoit în două locuri, a fost îndreptat de localnic, iar părţi din marginea inferioară a ambelor obrăzare au fost pierdute.

Continuarea, în Reporter 24


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Reporter 24
Reporter 24http://reporter24.info
Înfiinţat în 2019, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de peste 36.000 de euro, site-ul Reporter24.info a devenit unul dintre cele mai importante din Oltenia. Reporter 24 îşi propune să rămână o sursă de informare reală pentru regiune, cu ştiri verificate, reportaje colorate şi interviuri quality din judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, dar şi Mehedinţi, Teleorman şi Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related