Declarația ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, referitoare la achitarea soțului fostei șefe DIICOT, în condițiile în care judecata se află în apel, pune într-o lumină nouă cronologia dosarului și a unor evenimente colaterale acestuia.
Astfel, în decurs de un an și nouă luni, Sabina Adomniței, una dintre cele două judecătoare care au acum dosarul pe masă, a avansat spectaculos din punct de vedere profesional pe ruta Judecătoria Iași-Tribunalul București-Curtea de Apel București-șefă secție penală Curtea de Apel București, toate aceste decizii depinzând de voința Liei Savonea, magistrat anti-reformă cu mare influență în sistemul de justiție.
Citește și: Rușii fac din Moscova o cetate asediată deși n-o atacă nimeni. Și un precedent terifiant
Soția unui fost ministru liberal condamnat la închisoare cu executare într-un dosar DNA, Sabina Adomniței a intrat în completul care îl judecă pe Dan Hosu înlocuind-o pe una dintre judecătoarele din dosar – un magistrat care, cu puțin timp înainte, fusese numită magistrat de legătură în Spania, semnatar al deciziei fiind ministrul Cătălin Predoiu. Condamnarea polițistului Dan Hosu, pe fond, în septembrie 2020, a dus la demisia soției acestuia, șefa DIICOT Giorgiana Hosu.
Hosu fusese propusă pentru post în februarie 2020, cu nouă luni mai devreme, de același Predoiu, în ciuda tuturor avertismentelor presei, societății civile și secției de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii. Unul dintre avertismentele de forță se legau de vulnerabilitatea acestui dosar penal pentru familia unui înalt magistrat.
Demisia Giorgianei Hosu a reprezentat, în final, unul dintre cele mai mari eșecuri ale lui Predoiu în mandatul de ministru, eșec care s-a răsfrânt și asupra președintelui Klaus Iohannis, cel care a acceptat propunerea de numire din partea titularului de la Justiție. Prin urmare, o potențială achitare a lui Hosu l-ar reabilita substanțial pe Predoiu.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!