Comasarea alegerilor nu este justificată. Ce probleme are ordonanța prin care se mută data alegerilor

Data:

spot_img

Comasarea alegerilor nu este justificată, în special cu doar 3 luni înainte de scrutinul pentru europarlamentare, arată un raport făcut de Expert Forum.

EFOR a analizat proiectul ordonanței de urgență care reglementează comasarea alegerilor și a trimis o serie de observații către Guvern legate de contextul inițierii actului normativ, dar și de aspecte punctuale din lege.

Citește și: Laura Ștefan: Ucraina vrea să arate că merită încrederea europenilor. Proceduri transparente, din buncăr, pentru prevenirea corupției

OUG-ul are și aspecte pozitive

Export Forum menționează că OUG-ul conține și anumite aspecte care puteau îmbunătăți desfășurarea alegerilor europarlamentare, însă acestea trebuiau făcute din timp.

Nu este prima dată când organizația spune că nu este nici justificat, nici recomandat, ca alegerile să fie comasate cu doar 3 luni înainte de europarlamentare. EFOR transmite că-și susține în continuare punctul de vedere cu privire la riscurile constituționale pe care le poate cauza comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

Organizația atrage atenția și asupra faptului că OUG se aplică exclusiv pentru aceste alegeri și nu rezolvă, pe termen lung, problemele legate de Legea 33/2007.

Citește și: Comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. PSD și PNL s-au înțeles pe strategia electorală

Comasarea poate avea un efect opus

În plus, comasarea ar putea avea un efect invers și să creeze confuzie și inegalități între partide, din motive legate de temele de campanie, finanțări și nu numai.

„Reglementările legate de pierderea mandatului la aleșii locali creează din nou premisele pentru migrație politică și oferă un avantaj primarilor și președinților consiliilor județene în defavoarea consilierilor locali și județeni”, susține Expert Forum.

De asemenea, dacă proiectul de lege este aprobat, se vor prelungi termenele pentru preluarea mandatelor începând să curgă de la 27 septembrie.

Organizația susține că distanța mare între data alegerilor, care urmează să fie în iunie, și preluarea mandatului poate să genereze confuzie în administrațiile publice locale.

Citește și: Despre comasare sau cum își vor împărți țara PNL-PSD-UDMR

Comasarea alegerilor nu este justificată. Ce alte probleme are OUG

O altă problemă a acestei ordonanțe este că redefinește modul de formare a birourilor electorale în așa fel încât să includă reprezentanți ai competitorilor care participă la ambele alegeri.

Prin urmare, se modifică procedura de completare a birourilor și include o serie de neclarități, precum riscul de a defavoriza anumiți competitori electorali.

„Deși termenul pentru stabilirea reședinței (pentru alegerile locale) a fost redus de la 6 luni înaintea datei scrutinului, perioada de 2 luni este prea scurtă, având în vedere că OUG ar putea intra în vigoare în luna martie, deci le oferă alegătorilor mai puțin de o lună să își înregistreze reședința.

Așadar, termenul de 60 de zile ar trebui scurtat, mai ales în condițiile în care noile reguli se adoptă intempestiv prin OUG”, mai transmite EFOR.

Prin urmare, legislația nu lămurește modul în care se corelează unele aspecte diferite pentru cele două tipuri de alegeri, printre care și aspecte precum termenele pentru soluționarea unor contestații sau modul în care se va desfășura campania electorală printre altele.

OUG-ul are și anumite aspecte care reduc eficiența și transparența procesului electoral sau îngreunând verificarea numărului de semnături.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

REPER o susține pe Elena Lasconi în turul I al alegerilor prezidențiale

REPER a anunțat oficial joi că o susține pe...

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...