Comasați alegerile, dar nu mințiți că o faceți pentru noi

Data:

spot_img

Comasați alegerile, dacă vă este atât de frică de faptul că majoritatea alegătorilor s-au săturat să vă voteze și singura voastră speranță au rămas combinațiile și presiunile făcute la nivel local de către primari.

Comasați alegerile, dacă Ciucă și Bode se tem că li se va încheia prematur cariera politică, după ce PNL a ajuns pe locul 3 sau 4 în sondaje, sub magistrala lor conducere.

Comasați alegerile, dacă Ciolacu este speriat de perspectiva că va pierde alegerile prezidențiale chiar și în cel mai favorabil context politic pentru PSD din 2000 încoace și, implicit, i se va încheia și lui ascensiunea înainte de a fi apucat să stăpânească toată țara.

Comasați alegerile, dacă asta este singura metodă să vă asigurați victoria, după trei ani de decizii proaste, guvernare incompetentă și risipă enormă de bani publici, dar nu mințiți că o faceți pentru noi.

O faceți exclusiv pentru voi, nu dați doi bani pe ce credem și vrem noi, iar asta o știu chiar și cei mai îndoctrinați dintre alegătorii voștri.

Cea mai ridicolă justificare pe care am auzit-o de când tot analizați acest scenariu al comasării alegerilor este cea dată de Lia Olguța Vasilescu, primarul PSD al Craiovei:

„Este o idee bună pentru că asta nu înseamnă să pui cetățenii pe drumuri de trei ori în timpul iernii”.

Așadar, Olguța Vasilesc este îngrijorată că vom răci, dacă ieșim din casă de trei ori în, atenție, septembrie, noiembrie și decembrie.

Septembrie este iarnă? Păi nici în ianuarie nu mai este iarnă. Acum, când scriu aceste rânduri, este februarie și 20 de grade cu plus afară.

Și-au dat și ei seama că minciuna cu economia nu este crezută de nimeni și au băgat-o pe asta cu grija „să nu ni se îmbolnăvească părinții”, când merg la vot „iarna”, în septembrie.

Apropo de vrăjeala cu economia la buget pe care vrea PSD și PNL să o facă renunțând la democrație.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că toate cele patru tururi de alegeri vor costa circa 4 miliarde de lei. Un miliard de lei pe tur.

Sigur, o sumă consistentă. Dar:

  • Expert Forum a lansat un nou raport privind subvențiile politice, pentru anul 2023. Anul trecut au fost înregistrate noi recorduri cu privire la finanțarea partidelor politice: 6 au primit 227 de milioane de lei și au cheltuit 252 de milioane. Cheltuielile pentru presă și propagandă au ajuns la 120 de milioane de lei, care este cea mai mare valoare anuală de până acum.
  • Guvernul a scos din fondul de rezervă, într-o singură ședință din ianuarie, și a dat primăriilor din țară exact un miliard de lei „pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2024”.
  • Pensiile speciale au costat bugetul de stat, în 2023, aproximativ 12 miliarde de lei. De trei ori valoarea celor patru tururi de alegeri.
  • Câteva miliarde de lei pe an ne costă sinecurile la Autoritatea de Supraveghere Financiară, la toate ministerele, sutele de agenții guvernamentale și companii de stat.
  • 10 miliarde de lei datorii la stat au doar 6 companii ale statului pe care nu le deranjează nimeni.

Lista poate continua pentru că, din păcate pentru banii noștri, este foarte lungă. Nici PSD, nici PNL nu se gândesc să facă economii de la toate acestea, nu se gândesc că le este greu românilor să le plăteasă, nu au jenă să inventeze noi taxe și impozite, ca să le acopere.

În schimb, ce să vezi, PSD și PNL s-au gândit brusc să facă economie tocmai la democrație. Exact acolo unde, de fapt, pierdem tot noi și câștigă iar doar ei.

Căci dacă se prezintă în fața alegătorilor în sistemul clasic (nu mai aduc în discuție cele două tururi la alegerile locale, că dacă s-ar reintroduce, s-ar vedea și adevărata „putere” a primarilor lor de carton), rezultatele lor ar fi foarte proaste.

Comasați alegerile, așadar, dar măcar fiți suficient de curajoși să recunoașteți că vă este teamă de votul românilor, vă este teamă că se va vedea, încă o dată, goliciunea voastră.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
3 COMENTARII
  1. Frumos scris pentru „uratenia”oferita de cele doua clanuri politice puse la guvernare de Cotroceneanul lenes caruia sa nu strice linistea,zisa de el „stabilitate”.

  2. Frumos scris pentru „uratenia”oferita de cele doua clanuri politice puse la guvernare de Cotroceneanul lenes caruia sa nu-i strice linistea,zisa de el „stabilitate”.

  3. Excepțională analiză, domnule Chiruță.
    Să nu ne temem totuși. Efectul „bumerang” îi va buși în 2024 răvășitor. Ca pe Ponta în 2014.
    Mama lor de parveniți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

Ciolacu fuge de propria grea moștenire

Marcel Ciolacu fuge de propria moștenire, nu vrea să...

Cum am devenit personaj într-un roman al Revoluției

Zilele acestea, când se organizează în Timișoara aniversări și...