Comentarii rasiste și râsete, la anunțul dispariției unei fete. Motivul cinismului: e de origine romă

Data:

Poliția Română a lansat o alertă cu privire la răpirea unei fete de 13 ani, Maria Căldărar, din Tălmaciu, județul Sibiu. Polițiștii au cerut, pe Facebook, sprijin de la populație pentru identifcarea tinerei.

„Din cercetări a reieșit că minora, în timp ce se afla în curtea unui imobil din localitatea Tălmaciu, a fost luată cu forța de patru persoane necunoscute și introdusă într-un autoturism de culoare alb, marca BMW, după care s-ar fi deplasat într-o direcție necunoscută.

S-a declanșat mecanismul <<Alertă răpire copil>>, constituindu-se celula de criză. Cei care pot oferi date, care să conducă la depistarea minorei în cauză, sunt rugați să apeleze nr. unic de urgență 112” este anunțul publicat de Poliție.

Poliția Română a lansat o alertă cu privire la răpirea unei fete de 13 ani, Maria Căldărar, din Tălmaciu, județul Sibiu
Poliția Română a lansat o alertă cu privire la răpirea unei fete de 13 ani, Maria Căldărar, din Tălmaciu, județul Sibiu

Reacții rasiste în peste 1.000 de comentarii

Orice persoană rațională nu s-ar aștepta ca la un astfel de apel, umanitar, oamenii să reacționeze altfel decât în sensul găsirii victimei. Numai că, în contextul radicalizării tot mai evidente a societății românești și pe fondul exacerbării rasismului pe rețelele de socializare, reacția unor comentarii a fost exact pe invers.

245 de persoane (la ora redactării acestui articol) care au văzut anunțul pe Facebook au reacționat prin a râde de situație.

Citește și: Bihorul reciclează 30% din gunoi. Cum au fost convinși locuitorii să nu mai arunce deșeurile pe câmp sau să le ardă

Peste 240 de oameni au râs la apelul poliției, doar pentru că fata răpită este romă.
Peste 240 de oameni au râs la apelul poliției, doar pentru că fata răpită este romă.

Mai mult, numeroși utilizatori au postat comentarii rasiste, în care fie condamnau victima pentru situația în care se află, fie au justificat posibila răpire prin etnia fetei.

„Ca să nu mai ajungeți să faceți alerte de răpire copil ( mă refer punctual pentru asemenea cazuri din comunitatea rromă) ar trebui întâi să lucrați la principiile retrograde din moși strămoși ale etniei rrome, de gen răpitul fetelor, nunți între persoane minore, stabor, etc. Aici nu mă refer numai la stat ci și la o.n.g.- urile de profil. Este totuși bine că se aplică această alertă, dacă ne gândim la destinul tragic al fetelor din Caracal” este unul dintre comentarii.

Citește și: PSD a adus secretar de stat la Justiție un fost procuror militar care va încasa 6.000 de euro/ lună din pensie și salariu

Un alt comentariu susține că, de fapt, nu ar fi vorba de o răpire.

„Ce de lume ofensată de comentarile pe care uni le-au făcut în privința etniei și nu numai, trebuie sa le spun că acest caz este la fel ca cele din Brașov, Târgoviște și dacă nu ma înșel a fost un caz similar și la Buzău, când stimabilele domnișoare de buna voie și nesilite de nimeni au fost găsite acasă la niște băieți ce nu erau acceptați de părinți fetei din simplu motiv ca nu aveau bani de cumpărat fata. Deci nu va mai ofuscati atât ca nimic nu sa schimbat în aceasta etnie chiar dacă voi nu vreți sa vedeți”.

„Vă dați și continuarea din care rezultă că fata a fost găsită acasă la viitorul ginerică. Iar voi care nu le cunoașteți tradițiile mai întâi interesativa și apoi vorbiți. Așa fac ăștia. Stați liniștiți că sunt înțeleși dinainte, dar așa le place lor, urlă, țipa, își smulg părul din cap, fac circ, dar ei știu unde se află fata. La pețit vor neapărat să participe și polițiștii”, afirmă un alt utilizator.

Au fost și utilizatori care au criticat astfel de reacții rasiste și chiar au cerut ca Poliția să le investigheze.

Poliția Română vă rog să verificati comentariile. Sunt niste comentarii îngrozitoare. Glume care nu își au rostul.Va multumesc anticipat” este reacția unei persoane care a criticat reacțiile rasiste de la acest anunț.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță este redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul la europarlamentare | Eurobarometru

Războaiele de lângă UE fac și mai important votul...

Program special la Teatrul Național din București, de 1 și 2 mai

Program special la Teatrul Național din București, de 1 și 2 mai

Motivul anulării evenimentelor de campanie ale lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei | G4Media.ro

Motivul anulării evenimentelor de campanie ale lui Cătălin Cîrstoiu,...