Comisia Europeană cere autorităților din Georgia să investigheze și soluționeze “rapid, transparent și independent neregulile electorale”

Data:

spot_img

Comisia Europeană a emis duminică seară o poziție oficială despre alegerile din Georgia în care cere autorităților să își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale, informează G4Media.ro.

Comisia a făcut apel la Comisia Electorală Centrală din Georgia și la autoritățile georgiene “să își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale și acuzațiile în acest sens”.

Declarația integrală a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant Josep Borrell privind alegerile parlamentare din Georgia:

„Sâmbătă, 26 octombrie, cetățenii georgieni au votat în cadrul alegerilor parlamentare. UE a urmărit îndeaproape evoluțiile care au condus la alegerile parlamentare. În ultimele luni, poporul georgian și-a demonstrat atașamentul față de valorile democratice și față de parcursul european al țării sale.

Conform constatărilor și concluziilor preliminare ale misiunii internaționale de observare a alegerilor conduse de Biroul OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului (BIDDO), „ziua alegerilor a fost, în general, bine organizată din punct de vedere procedural și administrată în mod ordonat, dar a fost marcată de un mediu tensionat, cu compromisuri frecvente în ceea ce privește secretul votului și mai multe inconsecvențe procedurale, precum și rapoarte privind intimidarea și presiunile asupra alegătorilor, care au avut un impact negativ asupra încrederii publice în proces. Rapoartele privind presiunile asupra alegătorilor, în special asupra angajaților din sectorul public, au rămas răspândite în timpul campaniei. Acest lucru, coroborat cu urmărirea extinsă a alegătorilor în ziua alegerilor, a generat îngrijorări cu privire la capacitatea unor alegători de a-și exprima votul fără teama de represalii”.

Citește și: Fost europarlamentar român: „România și Uniunea Europeană au sprijinit concret Republica Moldova”

În plus, observatorii electorali raportează condiții de concurență inegale, o campanie care a provocat diviziuni într-o atmosferă polarizată și preocupări semnificative cu privire la impactul modificărilor legislative recente asupra acestui proces electoral.

Facem apel la Comisia Electorală Centrală din Georgia și la alte autorități relevante să își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale și acuzațiile în acest sens. Aceste nereguli trebuie să fie clarificate și abordate. Acesta este un pas necesar pentru restabilirea încrederii în procesul electoral.

UE așteaptă cu interes raportul final și recomandările OSCE/BIDDO, care ar trebui să fie puse în aplicare cât mai curând posibil.

Dialogul constructiv și favorabil incluziunii în întregul spectru politic este acum primordial. În conformitate cu concluziile Consiliului European din 17 octombrie, UE solicită Georgiei să adopte reforme democratice, cuprinzătoare și durabile, în conformitate cu principiile fundamentale ale integrării europene.

În acest context, UE reamintește că orice legislație care subminează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor georgieni și contravine valorilor și principiilor pe care se întemeiază UE trebuie abrogată”.

Citește și: Ce ar trebui să voteze românii la alegerile prezidențiale?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Captură video)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Prima fabrică de armament a Rheinmetall în Ucraina este operațională | Aktual24

Directorul Rheinmetall, Armin Papperger, a anunțat că firma germană...

Doi soldați iranieni au fost uciși în atacurile israeliene de sâmbătă dimineață | Aktual24

Doi soldați iranieni au fost uciși după loviturile efectuate...

Ana Blandiana, onorată cu Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere 2024, la ceremonia regală din Oviedo

Ana Blandiana a primit prestigiosul Premiu Prințesa de Asturia...