Comisia Europeană dă dreptate României în cazul extrădării Prințului Paul | Aktual24

Data:

Comisia Europeană a dat dreptate României în privința legitimității acțiunilor vizând extrădarea Prințului Paul, informează surse judiciare. Curtea de Apel Brașov sesizase Curtea de Justiție Europeană cu mai multe întrebări preliminare prin care a cerut să analizeze dacă în cazul predării lui Paul este respectată legislația UE în materia mandatului european de arestare.

Astfel, Comisia Europeană desființează presupunerea instanței din Franța care a argumentat că Prințul Paul nu a avut parte de un proces echitabil (mai exact, că doi dintre judecătorii care l-au condamnat nu aveau jurământul depus). CE subliniază că niciunul din rapoartele sale privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare sau privind statul de drept sau cele recente ale Comisiei de la Veneția, nu au evidențiat nereguli sistematice în ceea ce privește depunerea jurământului de către judecători în România.

Citește și: De ce nu ne vaccinăm. „Când cineva te minte repetat, îl mai crezi, dacă îți spune o dată adevărul?”

De asemenea, CEDO a respins o cerere privind lipsa numirii unor judecători ai Înaltei Curți de Justiție și Casație prin decret al Președintelui României. Mai mult, recent, la 15 septembrie 2023, Comisia a închis mecanismul de cooperare și de verificare privind Romania deoarece aceasta a îndeplinit în mod satisfăcător toate obiectivele de referință și toate recomandările stabilite în cadrul mecanismului privind, printre altele, independența sistemului judiciar. Prin urmare, Comisia are dubii, pe baza elementelor disponibile, că pretinsele neregulile în ceea ce privește cei doi judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție ar putea fi considerate de o natură și gravitate care să demonstreze existența unor deficiente sistemice sau generalizate în România.

Comisia Europeană mai spune că informațiile referitoare la existență sau la agravarea unor deficiente sistemice cu privire la independența puterii judecătorești dintr‑un stat membru nu pot fi suficiente în sine pentru a justifica refuzul executării unui mandat european de arestare emis de o instanță a acestui stat membru.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Două recorduri mondiale stabilite de românii din Nürnberg: 1.667,41 m de brâu românesc, cu o greutate de 70 kg

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: Aktual24.ro)

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Justiție secretă prin ștergerea dosarelor de pe portal

Actul de justiție ca serviciu public a devenit tot...

Fost șef al CSM cu dosar clasat, numit inspector judiciar cu notă maximă

Fostul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Bogdan...