Comisia Europeană nu-l mai suportă pe Ciolacu. Ce consecințe sunt

Data:

Comisia Europeană nu-l mai suportă pe Ciolacu. Scrie Economedia despre cea mai dură poziție din ultimii ani a comisarilor față de lipsa reformelor din România.

Aceasta se regăsește în Decizia pe care Comisia a publicat-o miercuri și prin care a recomandat formal Consiliului UE (format din reprezentanții statelor membre) să adopte o concluzie oficială potrivit căreia „România nu a luat măsuri eficiente” ca răspuns la recomandarea din 2021 privind scăderea deficitului bugetar. Detalii și decizia le găsiți în articolul de aici.

Dar ce înseamnă decizia? Cum se „traduce” ea din bruxeleză?

La modul că cei de la Comisia Europeană s-au prins într-un final că promisiunile și justificările oferite anul trecut, în septembrie, de Ciolacu și de Boloș, ministrul PNL al Finanțelor, n-au reprezentat o bornă în modul în care PSD și PNL au înțeles să schimbe comportamentul european declarativ într-unul pe bune.

Că au fost tot niște declarații fără valoare, bube doar pentru păcălit electoratul din România. Mai pe șleau, o șmecherie tipic pesedisto-penelistă: una declară la  Bruxelles, alta fac în țară.

Decizia este așadar un semnal clar că nu mai este tolerată minciuna ca politică de stat și că decizia corectă, cu toate neajunsurile care vor veni odată cu ea, și mă referer la sancțiunile economice – suspendarea fondurilor europene și ale celor din PNRR – trebuie să fie aceea de a pune capăt acestui dezmăț și batjocură a PSD și PNL la adresa românilor și să nu mai ofere nicio amânare.

Reamintim că un prim avertisment pentru Ciolacu and co a venit cu 2 luni în urmă, când Comisia Europeană (CE) a calculat României, pentru anul trecut, un deficit bugetar mai ridicat decât cel transmis de autoritățile de la București, în contextul în care România este singurul stat european aflat în procedură de deficit excesiv.

Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro, CE a calculat pentru bugetul României un impact pe deficit de 0,7-0,75 puncte procentuale suplimentar față de cel de 5,9% din PIB, în termeni ESA, notificat de autoritățile române. Deficitul ar urca astfel la circa 6,6-6,7% din PIB.

Știrea completă este aici.

Practic, Comisia Europeană a constatat că PSD și PNL au măsluit deficitul bugetar! 

Iar acum vine decontul. Speranțele lui Ciolacu la o nouă prelungire a termenului în care România trebuie să coboare deficitul sub 3% sunt destul de mici, spre zero. La fel cum este și credibilitatea Guvernului actual în fața Comisiei Europene. 

Și puțin context spre aducere aminte.

În septembrie anul trecut, Ciloacu a anunțat un mare succes după ce ar fi negociat la Bruxelles un deficit de 5,5%, mult mai mare decât ținta de 4,4% pe care trebuia s-o atingă România pentru îndeplinirea parcursului de etapa în procedura de deficit excesiv – România este singura țară aflată în procedură de deficit excesiv încă din 2019 și a obținut deja o păsuire, noul termen pentru ca deficitul să fie sub 3% fiind finalul acestui an.

A invocat atunci că România are cheltuieli mai mari din cauza războiului din Ucraina, dar și că eventuale măsuri economice nepopulare ar fi de natură să crească cota extremismului în România. Chestie care a ținut, văzând rezultatele alegerilor din Franța, Germania, Austria etc.

Acum se vede că a fost o minciună – bugetul apărarii a fost de sub 2%, iar procentele artificiale ale extremismului din sondajele aranjate ale PSD și PNL au fost mult mai mici în realitate.  

USR a avertizat că deficitul va sări de 6% pentru că PSD și PNL una spun și alta fac – au promis reduceri de 200 de mii de posturi și reorganizări în aparatul central, în realitate numărul bugetarilor a crescut cu 14.000; în numele economiilor, au împărțit bugetul netransparent și neconstituțional din pix, prin hotărâri de guvern cumpărând primari și în final voturi, prin Fondul de Rezervă Bugetară.

Iar pentru acest an sunt în continuare preconizate alte creșteri, după cum vedem și în propunerea Comisie Europene. 

Citește și: De ce este infracțiune ce a făcut Ciolacu în procesul Roșia Montană

Nu le-a păsat, au continuat. În decembrie PSD și PNL (Ciolacu și Boloș) au realizat că nici ținta renegociată nu poate fi atinsă. Așa că au apelat la tertipurile cunoscute, pesedisme și penelisme moștenite din comunismul care raporta depășiri de recolte și de norme.

Guvernul PSD PNL a început prin ordonanțe și proceduri să ascundă și să amâne plăți pentru 2024, inclusiv la fondurile europene, raportând la final un deficit de 5,9%.

Lucrul acesta s-a văzut în deficitul pe primele 3 luni ale acestui an, când au fost plătite datoriile de la sfârșitul anului trecut.

Acum conform calculelor făcute de Comisia Europeană se dovedește că am avut dreptate. PSD și PNL au mințit pe toată lumea. Deficitul real este de 6,6-6,7%!

Aproximativ 16 miliarde de lei în plus față de cei declarați, împrumutați pentru privilegiații regimului PSD și PNL. Iar cel pe 2024 se va duce spre 7%.

Nu, nu sunt proști. Sunt doar hoți. Iar ceea ce fac este cu intenție pentru că nu-i interesează deloc faptul că românii obișnuiți, cei care nu au combinații cu statul, o vor duce din ce în ce mai greu, chiar dacă acum pare că nu, pentru că au crescut salariile și pensiile.

Și vor mai crește anul acesta pentru că mai sunt două rânduri de alegeri vitale pentru menținerea ăstora la butoanele puterii, iar voturile trebuie cumpărate în continuare.

Doar că în numele stabilității PSD și PNL își împart între ei banii noștri, bani care ar trebui să se ducă în servicii de calitate, în autostrăzi, spitale, școli, aer curat. 

Iar la anul, cu toate fondurile tăiate, va fi crunt! Șantiere închise, firme în faliment, oameni în șomaj, inflație, rate la bănci crescute… un fel de furtună perfectă.

Citește și: Rejudecarea lui Mario Iorgulescu este nelegală. Soluția nu este prevăzută pentru ce a reclamat fiul lui Gino Iorgulescu

Care împreună cu ratarea reformelor din PNRR care ar fi trebuit să ne ducă la statutul de stat modernizat, vor avea efectul unei împingeri, de data aceasta reală, spre extremism adevărat, nu gluma de acum cu AUR și Șoșoacă.

Comisia Europeană nu-l mai suportă pe Ciolacu. Cine e vinovat? După rezultatul votului de la europarlamentare și locale, #USRedevină. Dar, să sperăm în înțelepciunea populară bazată pe „mintea de pe urmă a românului” care se poate salva pe el în primul rând, prin votul din toamnă. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Arena PRESShub este un loc al dezbaterilor publice, în care lideri politici și personalități relevante își prezintă opiniile, ideile și poziționările față de teme fierbinți ale zilei.

Regulile Arena PRESShub sunt simple: invitații trebuie să respecte valorile democrației, să mențină un limbaj decent și fără atacuri la persoană, dezbaterile desfășurându-se exclusiv pe argumente. Opiniile sunt libere, dar trebuie susținute de fapte și date.

Marius Vasiliu este analist în cadrul Departamentului Politici Publice al

[td_block_11 custom_title="Related Article" limit="1" post_ids="328426"]
spot_imgspot_img
Marius Vasiliu
Marius Vasiliu
Marius Vasiliu este analist în cadrul Departamentului Politici Publice al USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Candidatura ratată a domnului Iohannis la șefia NATO. Lecții de învățat

Domnul Klaus Iohannis a fost candidat la funcția de...

Traficanții de arme n-ar trebui să se plângă de imigranții ilegali

Patru lucruri mari și late trec ilegal granița dintre...

Cei doi mari bolnavi

Cei doi mari bolnavi. Dezbaterea televizată de joi între...

Ciolacu și Ciucă sunt pe invers! Nu progresiști

V-am mai spus că pentru a avea o estimare...