Comisia Europeană trimite Ungaria în fața CJUE din cauza „Legii Apărării Suveranității”

Data:

spot_img

Comisia Europeană a decis să înainteze o cauză împotriva Ungariei la Curtea de Justiție a UE (CJUE) din cauza „legii apărării suveranității,” adoptată de legislativul de la Budapesta în 2023.

Încă din luna februarie al acestui an, executivul de la Bruxelles a trimis guvernului maghiar o scrisoare prin care își exprima îngrijorarea cu privire la adoptarea unei astfel de legi, conform unui comunicat de presă. Budapesta a oferit un răspuns văzut de Comisie drept „nesatisfăcător.”

În luna mai, Comisia a trimis din nou o scrisoare prin care a subliniat că legea suveranității încalcă reglementările europene privind drepturile omului, regulamentul de protecție al datelor și libertățile fundamentale ale pieței interne.

Citește și: Vizită surpriză la Beijing. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, își continuă „misiunea de pace” în China

Budapesta a răspuns și a subliniat că această lege nu încalcă principiile dreptului european.

Comisia Europeană a transmis că:

„După ce a evaluat cu atenție răspunsul autorităților maghiare, Comisia menține majoritatea plângerilor identificate, care nu au fost încă soluționate. Aceste nemulțumiri se referă la mai multe drepturi fundamentale consacrate în Carta drepturilor fundamentale a UE: dreptul la respectarea vieții private și de familie, libertatea de exprimare și de informare, libertatea de asociere, dreptul la privilegiul profesional legal, precum și prezumția de nevinovăție, care implică dreptul de a nu se autoincrimina. De asemenea, Comisia consideră că legea încalcă mai multe libertăți fundamentale ale pieței interne, Directiva privind comerțul electronic, Directiva privind serviciile, precum și legislația UE privind protecția datelor.”

Ce presupune legea apărării suveranității

Această lege prevede înființarea unui „birou independent de protecţie a suveranităţii” care are rolul de a investiga orice fapte care pun în pericol suveranitatea națională a Ungariei, potrivit Agerpres. Acest birou va putea investiga fapte precum finanțările eterne primite de partidele politice și ONG-uri sau interferențele din afară în procesul electoral.

Legea include pentru astfel de fapte pedepse cu închisoarea.

Citește și: Ce a făcut Orbán în primele 10 zile de la preluarea președinției Consiliului UE

Atât Comisia Europeană, cât și Statele Unite s-au declarat îngrijorate de acest act normativ. ONG-urile și criticii premierului Viktor Orbán văd această lege ca un mijloc de intimidare a opoziției care reclamă caracterul nedemocratic al acesteia.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Facebook/Viktor Orbán

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Saab revoluționează lupta aeriană cu un ecosistem sincronizat de avioane și drone | Aktual24

Saab a prezentat un concept revoluționar pentru un avion...