sâmbătă, 28 mai 2022
AcasăNewsletterCOMPLICII | Despre cei care nu au făcut comunismul, dar l-au făcut...

COMPLICII | Despre cei care nu au făcut comunismul, dar l-au făcut să dureze

Unul dintre cele mai urmărite și comentate evenimente Humanitas live & online a fost dialogul lui Gabriel Liiceanu cu Thierry Wolton, într-o întâlnire virtuală care a marcat încheierea traducerii în limba română a monumentalei trilogii Istoria mondială a comunismului. La propunerea multora dintre cititori, Humanitas a decis publicarea conținutului acelui dialog care a avut loc pe 16 decembrie 2020. Traducerea simultană a fost asigurată de Nadine Vlădescu, iar transcrierea și traducerea în vederea publicării, de Marieva Ionescu.

Trilogia Istoria mondială a comunismului – un gest de empatie magnific

Gabriel Liiceanu – Thierry Wolton, bună seara! Vă mulțumim în primul rând dumneavoastră pentru că sunteți cu noi aici. Ne-ntâlnim în această seară pentru a închide, cu trilogia O istorie mondială a comunismului, aniversarea a30 de ani de la nașterea Editurii Humanitas.

Thierry Wolton este jurnalist, scriitor, istoric, născut în primul an al deceniului al șaselea din secolul trecut, în 1951. A scris în Franța 15 cărți în domeniul istoriei, al regimurilor comuniste, al influenței sovietice în Occident și al Războiului Rece. În România au apărut deja cinci volume ale lui Thierry Wolton, toate la Humanitas: KGB-ul în Franța, în 1992; Roșu-brun: Răul secolului, în 1999; KGB-ul la putere: Sistemul Putin, în 2008, cu o a doua ediție în 2012; și Negaționismul de stânga, în acest an.

Thierry Wolton a declarat că încă de la sfârșitul adolescenței a fost antitotalitarist. Despre semnificația acestei cărți, a acestei impresionante trilogii, ar trebui spus următorul lucru: Thierry Wolton este un occidental francez, nu a trăit comunismul. Așa stând lucrurile, înseamnă că dedicându-și 10 ani – 2007–2017 – scrierii acestei trilogii el a făcut un cadou țărilor care n-au apucat să analizeze ce-au trăit.

Thierry Wolton a făcut un gest magnific prin care s-a pus în locul victimelor comunismului și, de aceea, îi adresez prima întrebare: Thierry, ce v-a împins să faceți acest gest de empatie față de popoarele care au trăit 40 și ceva de ani sub comunism în Estul Europei și 70 de ani în Uniunea Sovietică? Și asta ați făcut-o într-o țară cu nu puțini intelectuali stângiști care au trăit extatic Mai 1968, care au trecut printr-un coup de foudre maoist, dispuși cu toții să nege esența malefică a comunismului, și care a avut cel mai puternic partid comunist din Occident.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE