Comunele din Galați se transformă în „fabrici de șomeri” | Viața Liberă

Data:

spot_img

Comunele din Galați se transformă în „fabrici de șomeri”. Lipsa locurilor de muncă bine ancorate în economia locală dezvoltă șomajul. Numărul de persoane înregistrate oficial fără loc de muncă este de șase ori mai mare decât toți șomerii din mediul urban la un loc, potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Din păcate, discrepanțele dintre mediul rural și mediul urban par mai degrabă să se accentueze, în loc să se ajungă la acea mult dorită convergență de dezvoltare cu beneficii pentru cetățeni, indiferent de mediul de locuire. Desigur, factorul economic este cel mai important, iar slaba dezvoltare a mediului antreprenorial la nivel rural se resimte și în oferta de locuri de muncă sau, mai bine zis, în lipsa acestora.

După cum v-am informat în paginile ziarului „Viața liberă”, județul Galați are, oricum, una dintre cele mai ridicate rate ale șomajului din Regiunea de Sud-Est, respectiv 5,56 la sută, potrivit datelor centralizate, la sfârșitul lunii iulie 2024, de ANOFM. Spre comparație, per ansamblu, la nivelul Regiunii Sud-Est – din care alături de Galați mai fac parte județele Brăila, Buzău, Constanța, Tulcea și Vrancea – rata șomajului era, la sfârșitul lunii iulie, de 3,39 la sută, iar la nivel național era de 3,09 la sută.

Citește și: Ocolul Silvic Bucovina este suspectat că a folosit nade feromonale pentru infestarea unei păduri sănătoase

8.031 de șomeri provin din mediul rural

Clivajul dintre mediul rural și mediul urban se vede însă cel mai clar „pe cifre”. Astfel, din totalul de 9.356 de șomeri oficial înregistrați la nivelul județului Galați, la sfârșitul lunii iulie, doar 1.325 proveneau din mediul urban. Restul de 8.031 de șomeri erau din localitățile din mediul rural.

La nivelul celor 65 de localități din județul Galați – orașe și comune – primul loc în ceea ce privește numărul de șomeri aflați în evidențele ANOFM este ocupat de municipiul Galați, cu un total de 854 de șomeri, număr ce poate fi considerat relativ mic, dacă ținem cont că vorbim de cea mai mare aglomerare urbană din județ. În mediul urban, Tecuciul figurează cu 197 de șomeri, Târgu-Bujor cu 164 șomeri, iar Bereștiul cu 110 șomeri.

În ceea ce privește mediul rural, din cele 60 de comune gălățene, 17 depășesc 150 de șomeri la nivel de localitate. De departe, „polul șomajului” din județul Galați pare a fi localizat în comuna Ghidigeni. Depășirea pragului de 700 de șomeri nu mai este aici o surpriză.

Continuarea, în Viata-libera.ro

Citește și: Raportul Draghi. Ce ar trebui să facă UE pentru a deveni mai competitivă economic în plan global

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: (Viața liberă)

spot_imgspot_img
Viața Liberă
Viața Liberăhttps://www.viata-libera.ro/
Are 6 ediții săptămânal și din 1998 este auditat BRAT. Este distribuit în județul Galați prin rețeaua proprie și Poșta Română. www.viata-libera.ro este ediția online și are aproximativ 20.000 de vizitatori unici zilnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”? Precizările ISJ Iași | Ziarul de Iași

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”, deși...

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...