Comunele din județul Iași care îndeplinesc condițiile pentru a fi transformate în orașe. De ce nu își doresc primarii schimbarea | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Comunele din județul Iași care îndeplinesc condițiile pentru a fi transformate în orașe. De ce nu își doresc primarii schimbarea, preferând să rămână „la țară”.

Primarii comunelor mari din județ nu vor să audă de transformarea unităților administrative pe care le conduc în orașe. Condiția principală pentru această schimbare de rang este o populație de peste 10 mii de locuitori, potrivit ultimului recensământ. Legea privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național (351/2001) precizează acest prag, dar deschide apoi ușa mult mai larg: „de regulă de la circa 5.000 la circa 30.000 de locuitori”, după cum se menționează în Anexa II a legii.

Citește și: Interviu cu un analist Expert Forum. De ce sunt tinerii vulnerabili la dezinformarea rusească şi cum ar trebui reglementat TikTok

Sunt însă mai multe condiții de îndeplinit – unele nerespectate nici de actualele centre urbane, cum e suprafața de spații verzi de 15 mp/locuitor. Astfel, trei sferturi din populația ocupată trebuie să lucreze în activități neagricole, peste 70 la sută din locuințe să aibă instalație de alimentare cu apă și mai mult de jumătate, canalizare, iar peste o treime (35 la sută) să fie dotate cu instalație de încălzire centrală.

Cel mai tânăr oraș din județul Iași este Podu Iloaiei

Asta înseamnă că cel puțin 60 la sută din lungimea totală a străzilor trebuie să aibă rețele de distribuție a apei și pe cel puțin 50 la sută să fie și conducte de canalizare. Totodată, jumătate din rețeaua stradală trebuie să fie modernizată.

Un viitor oraș va trebui să aibă cel puțin 7 paturi de spital/ 1000 loc., iar numărul de medici, măcar 9 la 5000 loc. Nu în ultimul rând, trebuie să existe 50 de locuri în hoteluri. Liceu, săli de spectacol, biblioteci publice, spații pentru activități sportive sunt alte câteva obligații de îndeplinit.

Citește și: Cumnatul fostului președinte al Camerei Deputaților are apartament în complexul Nordis din Mamaia

Cele mai mari comune din județ sunt în Zona Metropolitană Iași, unele sate componente fiind practic lipite de municipiu: Miroslava, Valea Adâncă, Bârnova, Tomești, Dancu/Holboca, Rediu, Valea Lupului.

Cel mai tânăr oraș din județ, Podu Iloaiei, va împlini în 2025 20 de ani de când are acest statut. Dar după Podu Iloaiei când vor urma și altele?

Continuarea în Ziarul de Iași

Citește și: Cine sunt clienții Nordis din Mamaia, cea mai mare schemă imobiliară piramidală

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Vila Elisa, fostul Versailles al Galaţiului | Viața Liberă

Vila Elisa, fostul Versailles al Galaţiului, a fost construită...

Lucrările la castrul Tibiscum se apropie de final | Express de Banat

Lucrările la castrul Tibiscum se apropie de final. La...

Ce spune Elena Calistru, Funky Citizens, despre referendumul lui Nicușor Dan | Săptămâna Online

Ce spune Elena Calistru, Funky Citizens, despre referendumul lui...