Comunitatea Declic a primit Premiul GDS pe anul 2023. Dinstincția a fost oferită în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat la sediul Grupului de Dialog Social.
„Grupul pentru Dialog Social a decis să acorde Premiul GDS pe anul 2023 Comunității Declic pentru că, începând din 2015, ca un rezultat direct al experienței din timpul campaniei pentru salvarea Roșiei Montane, a militat constant, cu curaj și energie extraordinare, pentru toate cauzele civice care cred în destinul democratic și european al României”, a fost justificarea pentru acordarea acestui premiu.
Decernarea premiului a fost însoțită de o dezbatere publică pe tema: „Restricționarea spațiului de acțiune pentru organizațiile societății civile”.
Comunitatea Declic a primit Premiul GDS. O recunoaștere a eforturilor
Premiul a fost înmânat de preşedintele Consiliului Director al GDS, Vlad Alexandrescu, care a spus că este o recunoaștere a muncii Comunității Declic în promovarea valorilor democratice în România.
„Premiul pe care îl oferim astăzi comunității Declic este o recunoaștere a eforturilor ei susținute în promovarea dialogului și a democrației și îl vedem drept o celebrare a angajamentului și contribuției în apărarea și promovarea valorilor democrației, libertăților și drepturilor omului în societatea românească.
Într-o epocă în care partidele românești se nasc adesea în absența unor idei fondatoare și se dovedesc în general neputincioase să genereze proiecte de societate, aportul societății civile în conștentizarea unui ideal social se dovedește esențial”, a declarat Vlad Alexandrescu.
Preşedintele Consiliului Director al GDS a explicat că ONG-urile sunt cele care reușesc adesea să dea o direcție partidelor politice.
„Astfel organizațiile non-guvernamentale sunt adesea cele care dau conținut, imaginație partidelor politice care dacă ar fi lipsite de aceste idei s-ar istovi în auto-identificări de tip dreapta și stânga, fără să înțeleagă cu adevărat care este semnificația adâncă a acestei distribuții spațiale” .
Citește și: Nu toți antreprenorii români înțeleg importanța tranziției la energia verde
România este pe mâini bune
Tudor Brădăţan, director executiv al Comunității Declic, a fost cel care a ridicat premiul în numele comunității. Acesta a declarat că nu avem cum să vedem schimbări însemnate dacă ne rezumăm doar la a semna o petiție.
„Cumva ne-am gândit mereu ca Declic să propună activităţi uşor de întreprins, oricine îşi doreşte să facă ceva.
Dacă ne oprim doar la semnarea unei petiţii, probabil rar vom vedea schimbări enorme sau impresionante în politica din România, dar atât timp cât continuăm să ne implicăm, atât timp cât continuăm să-i informăm pe cei care semnează petiţiile privind tacticile care ar urma sau ce ar însemna să facem să câştigăm o campanie, cred că România este într-adevăr în nişte mâini bune.
Eu mi-am pierdut speranța în, să spunem, autorități ale statului care de la sine putere ar fi foarte transparente sau foarte deschise către societatea civilă. Este clar că noi trebuie să ne câștigăm locul la masă”.
Tudor Brădățan susține că în ultimii ani societățile civile au simțit o presiune din partea autorităților de stat.
„Este clar că în ultimii ani am văzut o dorință tot mai mare din partea autorității și chiar a unei părți a clasei politice de a restrânge posibilitățile societății civile de a fi o voce, de a schimba lucruri, de a fi un partener de dialog a deciziilor care se iau.
Ține de toată societate civilă să facem un front comun și să oprim acest derapaj care poate duce România într-o direcție greșită”, a precizat director executiv al Comunității Declic.
Nicușor Dan: Organizațiile non guvernamentale joacă un rol esențial în menținerea unui echilibru în societate
În cadrul evenimentului a fost prezent și primarul Capitalei, Nicușor Dan, care a ridicat problema lipsei de finanțare pentru organizațiile care reprezintă societatea civilă.
„Eu vreau să pun o singură întrebare. Cum facem să aducem bani în societatea civilă? De fapt, totul se reduce la asta. Cum facem? Tot ce ați spus: că s-a desființat un ONG, că nu mai avem putere să facem litigii, toate acestea țin de resursa financiară. Eu am fost șocat.
E un post de radio pe care eu nu-l ascult, dar eram cu cineva în mașină, era o cauză socială, și erau niște prezentatori faimoși și au strâns în jumătate de oră 40.000 de euro. Am făcut repede un calcul, era dublu cât strânsesem din donații la Salvați Bucureștiul în 10 ani.
Eu cred că aceasta este principala întrebare. Sunt oameni care au milioane și sunt de bună credință și care donează la cauze sociale, cum facem să-i convingem pe oamenii aceștia să doneze către organizațiile civice?”.
Primarul Capitalei a scris, în urma acestui eveniment, pe pagina sa de Facebook, că ONG-urile au un rol vital pentru societate.
„Organizațiile non guvernamentale joacă un rol esențial în menținerea unui echilibru în societate și a unui dialog între cetățeni și autoritățile locale și centrale, astfel încât principiile democrației să fie apărate și respectate.
Prin munca societății civile, vocea fiecărui cetățean se face auzită, iar experiența ne arată că este important ca oamenii să semnaleze atunci când le sunt încălcate drepturile și libertățile”.
Comunitatea Declic a primit Premiul GDS. Finanțarea de stat vine cu așteptări
Tudor Brădățat a menționat că un posibil răspuns este să nu se mai elimine metodele de finanțare deja existente.
„Aici, ca să răspund simplu, un bun început ar fi să nu se mai taie din oportunitățile existente. Colega mea Silvia care se ocupă de acte la Declic, la câteva luni îmi tot spune de o sursă de finanțare care a dispărut.
Noi nu am mers niciodată pe ideea că ne-am putea finanța foarte mult de la fundații sau de la firme pentru că ne-am dorit foarte mult ca oamenii, cei cărora le pasă de cauzele pentru care noi luptăm, să și finanțeze acțiunile respective”.
Directorul executiv Declic mai crede că sprijinul venit din partea statului nu ar trebui să fie condiționat de anumite așteptări, dar și trebuie să se găsească o soluție prin care organizațiile relevante social să fie finanțate.
„Cred că orice formă de sprijin a statului, care să nu fie urmată de o formă de control, cum statului îi place de multe ori să facă, sunt mecanismele care ne-ar ajuta. Sunt țări în care organizațiile sunt finanțate tocmai ca să critice statul. La noi, mi se pare că în momentul în care ești finanțat de stat este și o așteptare să nu-i critici.
Dacă este să transmitem un mesaj noi, cei din societatea civilă, nu cred că banii trebuie să fie dați de partide doar către presă, poate trebuie să fie mecanisme care nu merg prin partide, dar care asigură o linie de supraviețuire pentru organizațiile care totuși întreprind o parte a muncii statului, au un rol public”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!