Comunitatea evreiască obţine despăgubiri pentru un teren din centrul Iașiului

Data:

Comunitatea evreiască își recuperează pas cu pas fostele proprietăți ieșene, confiscate în perioada comunistă. Fundația „Caritatea” care reprezintă interesele imobiliare ale Federației Comunităților Evreiești a reușit să-i convingă pe magistrații Curții de Apel să-i dubleze despăgubirile acordate pentru terenul fostei școli evreiești din zona Bucegi.

Școala primară israelită de băieți «Junimea» nr. 1 a fost înființată în 1860, pe actuala stradă Sărărie. A fost demolată în 1910, dar a fost reconstruită un an mai târziu, pe terenul donat de Moritz Wachtel epitropiei Spitalului Israelit.

Noua școală a purtat numele donatorilor, Gimnaziul „Moritz și Betty Wachtel”. Nu a funcționat strict ca școală evreiască, fiind deschisă și elevilor români și oferind un curs comercial intercalat cu programa gimnazială.

Citește și: Românul care a strâns 250.000 de euro pentru ucraineni. „Am trecut prin zeci de baraje de artilerie. Dar simt că fac ceva bun”

Școala a fost confiscată în 1948 în baza unui decret ce trecea în proprietatea statului toate bunurile bisericilor, congregațiilor, comunităților sau particularilor ce serveau pentru funcționarea și întreținerea instituțiilor de învățământ.

A fost ulterior demolată, în locul ei fiind construit sediul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

Continuarea, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related