Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Data:

spot_img

Comunitatea LGBTQ+ are de acum un nou centru comunitar în București, creat de Asociația MozaiQ, în parteneriat cu Asociația EasyEco și Asociația Eu sunt! Tu?.

Cele trei organizații vor oferi, prin centru, în următorul an și jumătate, sprijin complet persoanelor din comunitatea LGBTQ+.

Vlad Viski, director executiv la Asociația MozaiQ, a explicat pentru PRESShub că acest centru a fost create ca urmare a unei nevoi de a avea un spațiu sigur pentru comunitatea LGBTQ+.

Persoanele LGBT se auto-organizează, încearcă să-și găsească un spațiu unde să fie un spațiu sigur.

Noi am făcut un studiu în România care se găsește și la noi pe site, unde tema siguranței în spațiul public și în general în spații publice este a 2-a cea mai importantă temă pentru persoanele LGBT. De ce?

Pentru că multe persoane LGBT sunt bătute pe stradă sau când merg prin parc, sunt agresate verbal fizic și atunci avem cazuri de persoane bătute și de poliție, am avut caz și de persoană agresată într-un spital.

Deci tema siguranței este extrem de importantă”, a menționat Vlad Viski.

Citește și: Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român

Comunitatea LGBTQ+ are un nou centru comunitar în București

Acesta este și scopul Q Center: să fie un spațiu sigur pentru persoanele LGBTQ+ din București și din întreaga țară.

Aici, vor avea loc o serie de activități sociale și întâlniri ale comunității.

Q center va oferi servicii sociale pentru persoanele LGBTQ+ vulnerabile, cum ar fi terapie, consiliere socială, referire și accesare de drepturi, consiliere în carieră.

Cei care vor să beneficieze de aceste servicii trebuie să completeze un formular care va fi analizat de un specialist, iar apoi, Q Center îi va pune la dispoziție resursele necare. 

Noi noi avem o procedură de preluare a cazurilor sociale și practic persoanele ne apelează sau se înscriu într-un formular, după care avem un asistent social care face o analiză de caz pentru a evalua nevoile fiecărei persoane. 

Uneori, din păcate, capacitatea noastră nu este maximă și nu putem să sprijinim pe toată lumea.

Dar în funcție de recomandările asistentului social se merge pe o direcție. 

De exemplu, din punctul în care cineva dă un telefon, asistentul social preia cazul, face o fișă de caz, vede care sunt nevoile persoanei respective, după care face o recomandare: are nevoie de terapie, de exemplu, are nevoie de consiliere în carieră, să își găsească un loc de muncă, are nevoie  să-și acceseze drepturile în relația cu statul”, a explicat directorul executiv MozaiQ.

Citește și: Vizitele externe ale domnului Marcel Ciolacu și promovarea intereselor cetățeanului român

În plus, Q center are și un punct de informare pentru facilitarea accesului comunității la resurse.

Aici, cei care au nevoie pot utiliza  instrumente concrete pentru informare, documentare, scrierea de CV-uri, dar nu numai.

Centrul oferă și sprijin legal pentru comunitate, mai exact, consiliere para-legală în caz de violență, referire și sprijin în accesarea drepturilor, consiliere în depunerea de plângeri, dar au și un program prin care acoperă costurilor aferente cursurilor de re-calificare profesională pentru a facilita accesul persoanelor LGBTQ+ vulnerabile pe piața muncii.

„Noi o să avem un avocat care să să ocupe de această consiliere juridică, care va fi mai mult para-legală, adică înainte de începerea unor proceduri legale.

Serviciile juridice în general sunt extrem de scumpe și de exemplu, o nevoie mare în comunitatea transgender este aceea de reprezentare în fața unui judecător pentru schimbarea actelor de stare civilă, respectiv a CNP-ului, a marker-ului de sex în CNP și a numelui.

Această procedură este extrem de scumpă, dar noi putem oferi o consiliere inițială în care să consiliem persoanele cum să își facă un dosar.

Noi evaluăm în funcție de nevoile pe care le au, fie că e vorba de ajutor în crearea unui dosar pentru schimbarea actelor, fie că vrei să depui o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, fie că este vorba să îndrumăm o persoană care a fost agresată”, a explicat Vlad Viski. 

Centrul va avea și un magazin

Centrul urmează să găzduiască și mai multe evenimente precum o campanie de conștientizare privind incluziunea LGBTQ+ pe piața muncii, un târg de joburi, sesiuni de informare cu experți din diverse domenii și chiar un mini-festival de film.

De asemenea, persoanele din comunitate care au nevoie de un spațiu pentru a organiza un eveniment, pot să utlizeze sediul Q Center.

„Aici vor avea loc și evenimente sociale, va fi un spațiu de auto-organizare, unde persoanele din comunitate, dacă au o inițiativă sau nu au în spațiu unde să organizeze un eveniment, pot veni către noi și pot folosi acest spațiu”.

Centrul va avea și un magazin în care persoanele din comunitate care au nevoie pot să primească haine gratis sau chiar produse de igienă.

Vlad Viski i-a îndemnat pe toți cei care au îmbrăcăminte pe care nu o mai poartă să o doneze către Q Center.

Avem și partea de freeshop unde lumea poate să aducă haine și poate să-și ia haine gratuit.

Deci dacă lumea are pe acasă haine pe care nu le mai folosește sau nu mai are nevoie de ele, le poate aduce la noi într-o stare OK, să fie spălate, să fie fără mari defecte și noi atunci le separăm și le punem la dispoziția celor care au nevoie”, a menționat directorul MozaiQ.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...