Concerte, expoziții, evenimente culturale și gastronomice, la Zilele Maghiare din județul Hunedoara

Data:

Cea de-a 13-a ediție a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara va cuprinde în jur de 40 de evenimente culturale, sportive și dedicate petrecerii timpului liber, care se vor desfășura în 9 localități unde trăiesc membrii comunității maghiare.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, la Deva, când este programată și ceremonia decernării premiilor “Barcsay Ákos”. Distincția, instituită în 2014, este dedicată și oferită celor care au obținut rezultate deosebite în munca lor în beneficiul comunității maghiare din județ. An de an, acest premiu este decernat unui reprezentant al societății civile maghiare din județul Hunedoara, unui dascăl și unui reprezentant al cultelor maghiare. Zilele Maghiare din județul Hunedoara se vor încheia în 25 septembrie.

Președintele UDMR Hunedoara, europarlamentarul Iuliu Winkler, a declarat că această ediție a Zilelor Maghiare își propune să marcheze și colaborarea cu celelalte comunități maghiare din Transilvania. Potrivit acestuia, va fi celebrată memoria principelui Bethlen Gábor, născut în Hunedoara, alăturându-se astfel comunității maghiare din Alba care, în acest an, sărbătorește 400 de ani de la înființarea Colegiului ”Bethlen Gábor” din Aiud. ”Pentru comunitatea maghiară din județul Hunedoara relațiile cu celelalte comunități maghiare sunt importante și întotdeauna au fost esențiale și în organizarea Zilelor Maghiare. Anul acesta ne-am alăturat comunității maghiare din județul Alba, care, în 2022, are un șir de evenimente jubiliare cu ocazia înființării Colegiului Bethlen Gábor din Aiud”, a spus Iuliu Winkler.

Citește și: Ce stocuri de gaze a făcut România până în prezent

Kocsis Attila, organizatorul principal al Zilelor Maghiare din județul Hunedoara, a declarat, la rândul său, că programul a fost alcătuit astfel încât toate categoriile de vârstă, tineri și vârstnici, să poată găsi evenimente la care să participe. “Munca unui organizator de evenimente se poate compara cel mai bine cu cea a unui patiser care combină cele mai bune ingrediente pentru a le servi oaspeților săi cele mai delicioase prăjituri posibile. Acesta este și scopul nostru, de a oferi comunității o mare varietate de programe de calitate”, a precizat Kocsis Attila.

Evenimentele Zilelor Maghiare se vor desfășura în Deva, Hunedoara, Ilia, Călan, Streisângiorgiu, Jeledinți, Brad, Simeria, Petroșani, Petrila, Lupeni. Vor avea loc concerte, târguri, expoziții, programe literare și culturale, programe pentru copii, evenimente gastronomice și de dedicate tradițiilor maghiare, competiții sportive și excursii tematice.

Programul integral al Zilelor Maghiare din județul Hunedoara poate fi găsit AICI.

Citește și: Ping-pong judiciar între România și Republica Moldova după o cerere de extrădare a unui criminal

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Iuliu Winkler / Facebook)

spot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Scandal uriaș la construcția terminalului 4 (T4) de la Aeroportul Iași

Suspiciuni uriașe la un contract de 70 milioane de euro. La construcția terminalului 4 de pasageri (T4) de la Aeroportul Iași, a fost schimbat materialul din care va fi realizată structura. În licitație, prin caietul de sarcini s-au solicitat stâlpi și grinzi metalice, iar acum construcția se face cu stâlpi și grinzi din beton armat.

Seceta a redus producția de porumb la jumătate. Cea mai mică recoltă din ultimii ani, în România

În acest an, România va înregistra cea mai mică producţie de porumb din ultimii 15 ani. Seceta pedologică a redus recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi, susține ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Cea mai inutilă investiţie publică din ţară. Împlineşte 10 ani şi nu a funcționat deloc

„Telescaunul ruşinii” de la Ciric va împlini, anul viitor, 10 ani de la punerea în funcţiune, fiind utilizat doar pentru o perioadă de aproape 3 ani. Una dintre cele mai inutile investiţii din ţară a costat bugetul european 1,5 milioane euro, iar încasările Primăriei de pe urma exploatării telescaunului sfidează ridicolul: 10.600 euro. 

VIDEO Incendiu puternic într-un bloc din Oradea. Locatari scoși de pompieri pe ferestre

Zece persoane au fost evacuate duminică de pompierii orădeni...