duminică, 29 mai 2022
AcasăNewsletterConcluzii preliminare după tratarea a peste 3.000 de pacienți COVID-19 la Iași:...

Concluzii preliminare după tratarea a peste 3.000 de pacienți COVID-19 la Iași: simptomele sunt diferite față de începutul pandemiei

La începutul pandemiei, medicii avertizau asupra simptomelor pacienților infectați cu COVID-19: majoritatea erau cele ale unei infecții virale, de aici preluând și negaționiștii expresia „ca o gripă banală”. Pacienții aveau febră ridicată, de 39, chiar 40 de grade, dureri musculare, iar în foarte multe cazuri a fost raportată pierderea gustului și mirosului ca prime simptome. Astăzi, însă, medicii spun că felul în care se manifestă virusul s-a schimbat: prima dată apar simptome digestive, raportate cel mai des de femei, pierderea gustului și mirosului apar după 7-10 zile de boală, precedate de multe alte simptome, iar în unele cazuri febra dispare complet, fiind înlocuită de dureri musculare foarte puternice.

„Infecția aceasta cu SARS-COV-2 ne aduce alte și alte surprize în fiecare moment. În prima parte a pandemiei, formele simptomatice de boală prezentau test PCR negativ și la 14 sau 21 de zile; în momentul aceasta, formele simptomatice prezintă acest test negativ după 4 sau 6 săptămâni, iar simptomatologia cedează mai greu. Vine mult mai greu momentul în care pacientul spune că se simte perfect”, a declarat dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Managerul spune că, în prezent, după ce la unitatea medicală din Iași au fost tratați peste 3.000 de pacienți, se observă o modificare a tabloului clinic al acestora. În vară, dr. Dorobăț a explicat că doar copiii raportau probleme digestive ca primele simptome, iar că acum acestea sunt prezente la majoritatea adulților, cu precădere la femei. Dr. Carmen Dorobăț explică faptul că simptomele sunt similare cu cele date de problemele cu bila, de colecist, iar febra de 39-40 de grade, prezentă în majoritatea cazurilor, acum e posibil să nu mai fie prezentă deloc.

„Înainte era clar că apărea febră, apoi apărea un cortegiu de fenomene respiratorii cu sau fără dureri musculare. În prezent, la mulți pacienți o astfel de febră nu mai apare, dar sunt durerile musculare, care atrag atenția, fiindcă sunt un semnal că acei pacienți trebuie să fie supravegheați foarte atent”, a completat dr. Carmen Dorobăț. Există și o serie de semne de întrebare cu privire la capacitatea virusului de rămâne în organism, chiar și după vindecare. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași spune că acest aspect e speculat deja în literatura de specialitate, nefiind suficiente informații pentru a determina cu exactitate, dar că e posibil ca din cauza rămânerii virusului în organism să apară pacienții re-infectați. În momentul de față sunt 7 astfel de pacienți, care sunt la a doua infectare cu COVID-19, internați la Spitalul de Boli Infecțioase, iar unul dintre ei este chiar la a treia infectare.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE