marți, 24 mai 2022
AcasăNewsletterConcurenţă de 18 pe loc la parlamentare. Cum se vor împărţi mandatele...

Concurenţă de 18 pe loc la parlamentare. Cum se vor împărţi mandatele şi ce surprize pot avea loc

Aproape 300 de candidaţi s-au înscris pentru alegerile parlamentare pe cele 17 locuri disponibile la Iaşi, – 12 deputaţi şi 5 senatori -, ceea ce înseamnă, matematic, o concurenţă de aproape 18 candidaţi pe fiecare loc. 

În competiţie sunt nu mai puţin de 15 partide politice, dar şi 3 candidaţi independenţi. Dintre aceştia, filialele principalelor trei partide vor trimite fără dubii reprezentanţi în Parlament: PNL, PSD şi USR-PLUS.

Lor li se pot adăuga, dacă trec pragul de 5%, PMP şi Pro România, fiecare dintre aceste două partide sperând la câte un mandat de deputat.

Dacă social-democraţii au dominat actuala legislatură, sondajele arată că următorii 4 ani vor aparţine, foarte probabil, liberalilor: PNL este cotat cu cele mai mari şanse politice de a avea cei mai mulţi parlamentari la Iaşi, în timp ce „garnitura” social-democrată va scădea la jumătate, iar cea a USR-PLUS va creşte uşor.

Pe listele electorale pentru alegerile din 6 decembrie sunt înscrişi în judeţul Iaşi aproape 790.000 de alegători, dar toate estimările arată că prezenţa va fi sub 40%, dacă nu chiar sub 35%.

Acum patru ani, prezenţa în judeţul Iaşi a fost de 34%, fiind înregistrate 246.000 de voturi valabil exprimate – nu este exclus ca la scrutinul de peste 40 de zile să fie o prezenţă similară la vot.

Lista partidelor care au înscris candidaţi în alegerile de la Iaşi cuprinde PNL, PSD, USR-PLUS, PMP, Pro România, Partidul Verde, PRM, Partidul Alternativa Dreaptă (PAD), Partidul Ecologist Român (PER), Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), PPU, UDMR, Partidul Noua România şi PSDM. Cei trei candidaţi independenţi sunt Monica Holicov, Ciprian Mitoşeriu şi David Felicia, toţi dorindu-şi un mandat de deputat.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE