Concurs internațional de soluții pentru reabilitarea Pieței Sfatului din Brașov. Cel mai bun proiect, decis de arhitecți din Spania, Franța și România

Data:

Primăria Brașov a publicat procedura de achiziție a serviciilor de proiectare pentru reamenajarea Pieței Sfatului, care se va desfășura sub forma unui concurs internațional de soluții organizat de Ordinul Arhitecților de România (OAR).

Potrivit municipalitații, valoarea estimată a serviciilor de proiectare și premiilor acordate este de aproape 1.6 milioane de lei, plus TVA.

Conform temei de proiectare realizate de OAR, obiectivul concursului constă în formularea unei soluții de amenajare a Pieței Sfatului, respectând patrimoniul construit, ținând cont de toate etapele istorice prin care a trecut această piață și în acord cu elemente de peisaj valoroasele. Totodată, municipalitatea își propune, prin acest proiect, să identifice și o viziune pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a centrului istoric.

Juriul este format din arhitecți din Spania, Franța și România, inclusiv din Brașov. Având în vedere că este vorba de un concurs internațional, proiectanții își vor putea depune ofertele și în limba engleză.

Citește și: Proiectul Sălii Polivalente din Iași, criticat de arhitecți. „Coroana Reginei sau coroana primarului?”

,,Brașovul este cel mai vizitat oraș turistic din România după București, iar punctul zero al Brașovului este reprezentat de Piața Sfatului. Acest simbol al Brașovului nu a mai trecut printr-un proces de renovare, de reamenajare, de reabilitare, de la finalul anilor ’80. Considerăm că este momentul ca acest proces să se întâmple. Dar nu oricum, ci printr-un concurs internațional de soluții, un concurs care să fie jurizat de arhitecți cu experiență de la nivel național și internațional, concurs pe care l-am lansat astăzi. Le mulțumesc celor de la Ordinul Arhitecților din România care ne sprijină în acest demers, atât în realizarea documentației pentru licitație, cât și în stabilirea juriului, cu arhitecți din România, dar și din Spania și Franța, ceea ce reprezintă o garanție că vom avea cea mai bună soluție pentru amenajarea acestui simbol al Brașovului. Îi așteptăm pe toți cei care vor, prin proiectul lor, să își lase amprenta asupra celui mai frumos oraș din România”, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Primele trei proiecte, premiate

Membrii juriului sunt: arh. Johannes-Andreas Bertleff, arh. Jose Mias – Spania, arh. Philippe Prost – Franța, arh. Jose Mayoral – Spania, arh. Miklos Kollo – Reprezentant al Filialei Teritoriale Braşov-Covasna-Harghita a OAR, arh. Ştefan Bâlici și arh. Miruna-Paula Stroe.

Conform calendarului, proiectanții care doresc să participe la concurs vor putea vizita Piața Sfatului în data de 12 februarie, iar în perioada 13 februarie – 21 martie vor putea adresa întrebări și vor primi răspunsuri din partea municipalității și a organizatorilor. Data limită pentru depunerea proiectelor este 1 aprilie, după care, în perioada 4 – 7 aprilie, o comisie tehnică va analiza respectarea condițiilor din regulament. Juriul va analiza proiectele depuse în perioada 8 – 10 aprilie, iar în 11 aprilie va fi anunțat câștigătorul concursului.

Proiectantul clasat pe locul I va primi ca premiu realizarea serviciilor de proiectare în valoare de 1.484.700 de lei, la care se adaugă TVA. Cel de pe locul II va primi un premiu în valoare de 74.235 de lei + TVA, iar locul III va fi premiat cu suma de 39.592 de lei +TVA.

Citește și: Patrimoniu salvat. Unul dintre puținele poduri grănicerești de lemn din România va fi restaurat

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Magazinele nu vor fi închise în weekend. Decizia lui Ciolacu

Magazinele nu vor fi închise în weekend, a declarat...

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare, deși au 4 și 3 dosare penale

Chirica și Alexe nu au motive de îngrijorare până...

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, 31 martie

Circulația pe Podul Grant va fi redeschisă duminică, de...