Concursuri dedicate la Universitatea din Oradea. Cine sunt „moștenitorii” posturilor | Bihoreanul

Data:

spot_img

Concursuri dedicate la Universitatea din Oradea. Începutul anului are semne bune la Universitatea din Oradea. Cel puțin pentru unii „juniori”. Săptămâna aceasta, în instituție au loc zeci de concursuri pentru ocuparea unor funcții didactice, o parte dintre ele părând anume croite pentru copiii și apropiații unor șefi.

La Medicină, fiicele gemene ale decanului Florian Bodog, proaspăt absolvente, vor deveni asistente universitare și colege cu nurorile și fiii fostului decan Adrian Maghiar. Și rectorul Constantin Bungău are de ce se bucura: unul dintre cei doi fii va deveni conferențiar la doar un an după ce ajunsese șef de lucrări. Fără nicio legătură cu funcția tatălui, susține rectorul.

Începând de lunea aceasta, în Universitate sunt programate 55 de concursuri pentru ocuparea pe o perioadă nedeterminată a unor posturi didactice, organizate de 10 dintre cele 15 facultăți. Scoaterea la concurs a unui post didactic din universități se poate face doar la debutul unui semestru școlar, în baza unei decizii a consiliului departamentului aprobate de conducerea facultății.

„Toată lumea știe pentru cine este scos un post la concurs”

Dintre cele 55 de posturi, 17 sunt de asistent universitar, adică debutanți, celelalte 38 fiind pentru grade didactice superioare (lectori sau șefi de lucrări, conferențiari, profesori), concursurile pentru acestea fiind modalitatea de promovare în carieră.

Citește și: Cazul pensionarului Țigan de la Romsilva, clonat la Institutul de Cercetări Nucleare RATEN ICN Pitești

Teoretic, la fiecare concurs este liber să se înscrie oricine a absolvit studii în specializarea cerută de fișa postului și îndeplinește criteriile, majoritatea legate de semnarea unui anumit număr de articole științifice. În realitate, aproape fără excepție, la ele se înscriu câte un singur candidat, căruia noul post i se potrivește ca o mănușă și pentru care, de fapt, se organizează concursul. Unii decani chiar mărturisesc că, la cât de multă birocrație implică organizarea unui concurs, nici nu inițiază demersurile pentru aprobarea lor până nu se asigură că există doritorii. „Asta nu înseamnă că alții sunt opriți să participe, dar toată lumea știe pentru cine este scos un post la concurs”, a explicat BIHOREANULUI un universitar.

Dintre cele 38 de posturi pentru grade didactice superioare, doar la 3 s-au înscris câte 2 candidați, pentru celelalte 35 neexistând competiție, căci la fiecare este un candidat unic. La fel stau lucrurile și pentru posturile de debutanți: dintre cele 17 posturi de asistent, pentru unul singur se bat 2 candidați, în timp ce restul par cu dedicație.

Continuarea în Bihoreanul

Citește și: „Ar trebui să ne întrebăm: or fi toți nebuni? De ce au luat-o razna dintr-odată?”. Victor Gelan, psiholog la Freiburg, Germania

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Investitorii ieșeni Delcea și Gheorghiu, cei mai mari păgubiți ai schemei Nordis | Reporter de Iași

Investitorii ieșeni Delcea și Gheorghiu, cei mai mari păgubiți...

Efectele taxelor „Trump” asupra economiei din Iași | Ziarul de Iași

Efectele taxelor „Trump” asupra economiei din Iași. Firmele din...

Alegerile prezidenţiale: „Dărâmăm casa sau așezăm lucrurile?” | Puterea a Cincea

Alegerile prezidenţiale: „Dărâmăm casa sau să așezăm lucrurile?”. Îmi...