Achitat, deși a pus în pericol viaţa a 500 de oameni

Data:

spot_img

Administratorul unei firme cu profil medical a fost condamnat pentru că ar fi pus în pericol viaţa şi sănătatea a peste 500 de oameni. Condamnarea, cu executarea în regim de detenţie, a fost însoţită de o amendă penală de 750.000 lei pentru infracţiuni la siguranţa activităţilor nucleare. Apelul împotriva sentinţei a dus la o soluţie radical diferită: achitarea.

Judecătorii au apreciat că procurorii exageraseră consecinţele faptelor, luând simpla posibilitate teoretică drept certitudine faptică, iar magistraţii instanţei inferioare le acceptaseră jocul.

Marius B. era administratorul unei firme din Vaslui care se ocupa îndeosebi cu efectuarea de tomografii computerizate pentru pacienţii spitalelor. În noiembrie 2015, firma intrase în faliment, Tribunalul Vaslui dispunând dizolvarea societăţii. Totuşi, ea şi-a continuat activitatea, până în iulie 2016, când a fost supusă unui control coordonat de un inspector al Comisiei Naţionale de Control a Activităţilor Nucleare (CNCAN).

Controlul a fost urmat imediat de sigilarea instalaţiei de computer tomograf, dar şi de un denunţ formulat de CNCAN împotriva administratorului. Autorizaţia de utilizare a aparatului CT expirase în octombrie 2015, iar folosirea de surse de radiaţii neautorizate este interzisă.

În plus, aparatul prezenta defecţiuni, iar mai multe avize necesare utilizării sale erau expirate. Denunţul a fost preluat spre analiză de procurorii biroului teritorial Vaslui al DIICOT. În iulie 2020, dosarul era înaintat Tribunalului Vaslui, spre judecată.

Citește și: O informație adevărată, folosită pentru o știre falsă. Când sunt amendați cei care își acoperă fața cu o mască

Care este doza de radiaţii permisă?

Baza rechizitoriului întocmit de procurori a fost o definiţie legală. Doza maximă de radiaţii permisă în cazul populaţiei generale este de 1 miliSievert (1 mSv) anual. În anumite condiţii, se poate autoriza temporar de către CNCAN o limită anuală de până la 5 mSv.  

Or, computerul tomograf deţinut de firma lui Marius B. supunea pacienţii la doze de 1-20 mSv la o singură investigaţie.

Continuarea, în Ziarul de Iași!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto Ziarul de Iași

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Referendumul inițiat de Nicușor Dan a atins pragul de validare de 30%

Referendumul inițiat de Nicușor Dan în Capitală a atins...