Conducerea Hezbollah, ucisă. Israelul confirmă eliminarea lui Hashem Safieddine, presupusul viitor lider al organizației

Data:

spot_img

Israelul a confirmat aseară uciderea lui Hashem Safieddine,  presupusului viitor lider al grupării Hezbollah într-un raid aerian desfășurat la începutul lunii octombrie asupra sudului Beirutului.

Într-o declarație făcută marți seara, armata israeliană a comunicat că loviturile aeriene care au vizat suburbia Dahiyeh în urmă cu trei săptămâni  s-au soldat cu uciderea lui Hashem Safieddine, precum și a lui Ali Hussein Hazima, șeful serviciului de informații al grupului militant, potrivit The Guardian.

Aceasta este prima confirmare oficială a Israelului privind eliminarea unui lider de top al Hezbollah, după moartea fostului secretar general Hassan Nasrallah. Hezbollah nu a comentat încă aceste afirmații.

Safieddine s-a născut în 1964, în sudul Libanului, și a fost unul dintre membrii fondatori ai Hezbollah. Se speculează că a petrecut mulți ani în Qom, orașul religios iranian, și a fost încredințat de Hezbollah cu o gamă largă de sarcini de-a lungul deceniilor, inclusiv gestionarea portofoliului extins de afaceri legale și ilegale al organizației.

Citește și: Analiză West Point. Statele Unite nu sunt pregătite să contracareze simultan două operațiuni militare de combatere la scară largă

Spre deosebire de Nasrallah, care a trăit în clandestinitate ani de zile, Safieddine a continuat să își facă apariția în mod public la evenimente politice și religioase recente, relatează The Guardian. Pe parcursul ultimului an, acesta a ținut discursuri la înmormântări și alte evenimente pe care Nasrallah le-a evitat mult timp din considerente de securitate.

Uciderea lui Safieddine lasă un vid în conducerea superioară a organizației, singurul lider de rang înalt rămas fiind Naim Qassem, actualul secretar general adjunct. Qassem a preluat imaginea publică a grupării după moartea lui Nasrallah, însă nu se bucură de aceeași popularitate printre susținătorii Hezbollah.

Rămâne necunoscut cine va prelua cârma ca viitor lider al grupului. Într-un discurs susținut în urmă cu două săptămâni, Qassem a declarat că procesul de desemnare a unui nou lider este unul complex și va dura o perioadă de timp. Pe lângă atacurile asupra liderilor politici, aproape toate cadrele militare de rang înalt ale Hezbollah au fost ucise de Israel în ultimele trei luni.

Atacul care l-a ucis pe Safieddine a provocat și moartea altor 25 de lideri Hezbollah, potrivit Israelului.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa foto: Agerpres

spot_imgspot_img
Yvonne Andreiaș
Yvonne Andreiaș
Pasionată de sfera relațiilor internaționale și dedicată dezvoltării continue în domeniul comunicării, experiența ei profesională reprezintă o fuziune naturală între cele două interese, concretizată prin numeroase activități de voluntariat, stagii de practică la MAE, precum și prin experiența în consultanță politică. În prezent, este studentă în anul II la programul de master “International Public Affairs”, din cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Elena Lasconi, revoltată de afirmația lui Ciolacu: „M-am săturat să văd beizadele scăpate de justiție” | Aktual24

Elena Lasconi, revoltată de afirmația lui Ciolacu: „M-am săturat...

Ce înseamnă rezultatul referendumului din Republica Moldova ANALIZĂ | The Epoch Times

Ce înseamnă rezultatul referendumului din Republica Moldova şi faptul...

NASA renunță la un instrument al Sondei Voyager 2. Misiunea merge mai departe | Aktual24

Instrumentul Plasma Science al sondei Voyager 2 a fost oprit...

Bloggerul „unionist“ care a condus filiala AUR din Republica Moldova este plătit de ruși | Aktual24

Bloggerul „unionist“, Vlad Biletchi, care a condus filiala AUR...