„Rolul femeilor în dezvoltarea României” – conferința internațională

Data:

spot_img

„Rolul femeilor în dezvoltarea României”. Egalitatea de gen și de șanse este un subiect de actualitate la nivel mondial și este parte a politicii de ESG pe care companiile ar trebui să o implementeze.

România nu ocupă un loc fruntaș, cu doar 11% femei între membrii consiliilor de conducere ale marilor companii, faţă de 25,3% media europeană.

O reprezentare slabă este şi în politică, acolo unde doar 18% dintre membrii Parlamentului României sunt femei, în timp ce media UE este de 29,3%, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

Citește și: VIDEO Ploieşti: copil de 4 ani îşi încuie părinţii afară pentru a se uita la desene animate în linişte

Patronatul „Organizația Femeilor Antreprenor din Uniunea Generală a Industriașilor din România” – OFA UGIR, în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, organizează Conferința internațională „Rolul femeilor în dezvoltarea României”, care va avea loc în 7 noiembrie 2023, de la ora 9.30, la Hotel Intercontinental Athénée Palace (str. Episcopiei, nr. 1-3, București).

„Societatea trece prin schimbări semnificative la nivel global, iar femeile încă se confruntă cu bariere în atingerea egalității. Multe dintre obstacolele structurale existente au fost accentuate de crizele pe care le traversăm și de consecințele economice rezultate.

Acești factori subliniază necesitatea creșterii capacității și încrederii femeilor de a contribui la construirea de organizații și societăți mai incluzive și durabile”, a declarat E.S. Iulia Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Citește și: Cei mai frumoşi ochi din lume, căutaţi la Iaşi. „Asemănări izbitoare tată-fiică”

Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European și Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, își vor transmite susținerea pentru fetele și femeile din România prin mesaje video, preînregistrate.

„Într-o perioadă caracterizată prin transformări rapide și conexiuni din ce în ce mai strânse între națiuni, rolul femeilor în creșterea, reziliența și consolidarea societăților a devenit un subiect central de discuție. Este esențial să recunoaștem și să valorificăm contribuția semnificativă a femeilor în toate domeniile de activitate, de la educație și sănătate, până la tehnologie și antreprenoriat.

Conferința noastră își propune să ofere o platformă pentru dialog, schimb de experiențe și bune practici, în vederea promovării egalității de gen și împuternicirii femeilor.

Cred cu tărie că, prin consolidarea capacităților și resurselor, femeile pot juca un rol crucial în modelarea unui viitor sustenabil și inclusiv pentru România. Împreună, putem construi o societate mai echitabilă, în care femeile sunt recunoscute, valorizate și încurajate să își atingă potențialul maxim.”, a declarat Mirabela Miron, președinta OFA UGIR.

„Prin prisma acestei conferințe internaționale, dorim să subliniem importanța crucială a implicării active și echilibrate a femeilor în toate sectoarele sociale și economice. Este imperativ să creăm condiții favorabile pentru ca femeile să își asume roluri de lider și să contribuie la dezvoltarea durabilă a țării noastre.

De asemenea, trebuie să cultivăm un mediu în care diversitatea și incluziunea sunt nu doar încurajate, ci și celebrate.

Această conferință reprezintă un pas important în direcția corectă, iar noi, ca organizație, ne angajăm să susținem și să promovăm rolul esențial al femeilor în societatea românească și dincolo de ea. Vrem să creăm un spațiu de dialog constructiv și colaborare, unde femeile pot împărtăși experiențele și învățăturile lor, contribuind astfel la formarea unei viziuni comune pentru un viitor mai prosper și egalitar.

Acest eveniment este o ocazie de a recunoaște și valorifica potențialul imens al femeilor, consolidând astfel fundația pentru inovație, creativitate și progres în societatea noastră.”, a declarat Mirabela Miron, președinta OFA UGIR.

„Panelul ‘Rolul femeilor în economie’ reprezintă o oportunitate unică de a aduce în centrul atenției contribuția esențială a femeilor antreprenor în dezvoltarea economiei românești și europene. Vom aborda teme de actualitate, de la proiectele guvernului României pentru susținerea antreprenoriatului feminin, până la participarea activă a femeilor în ecosistemele de start-up-uri tehnologice.

Evenimentul nostru este o platformă de dialog și schimb de experiențe, ce își propune să inspire și să împuternicească femeile să fie pioniere ale afacerilor sustenabile și inovatoare. Împreună, putem construi o economie mai puternică și mai incluzivă și putem contribui în mod direct la creșterea PIB-ului țării noastre, precum și la creșterea competitivității României pe plan european și mondial.” – Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinta OFA UGIR.

„Conferința ‘Rolul femeilor în dezvoltarea României’ este un moment crucial pentru a evidenția și celebra contribuția femeilor în diferite domenii economice.

În calitate de moderatoare a panelului ‘Rolul femeilor în economie’, sunt entuziasmată să discutăm despre oportunitățile și provocările cu care se confruntă femeile antreprenoare, precum și despre soluțiile de finanțare accesibile acestora.

Este important să integrăm sustenabilitatea în toate planurile de afaceri și să recunoaștem rolul vital al femeilor în transformarea economică globală. Aștept cu nerăbdare să participăm împreună la aceste discuții esențiale și să lucrăm împreună pentru un viitor mai echitabil și prosper.” – Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinta OFA UGIR.

„Ne dorim să inspirăm cât mai multe femei și să le ajutăm să își asume funcții de conducere. Potrivit unui studiu publicat de The Peterson Institute for International Economics, companiile cu un număr mai mare de femei în poziții de conducere au tendința de a înregistra performanțe financiare mai bune.

În cadrul evenimentului nostru vrem să aflăm ce putem face pentru a crește nivelul de implicare al femeilor în toate domeniile de activitate, care sunt politicile europene de sprijinire a implicării active a femeilor în viața societății și ce proiecte are Guvernul României pentru a facilita accesul femeilor la resurse,” a declarat Mioara Iofciulescu, vicepreședinta OFA UGIR coordonatoare a rețelei parteneriale.

Panelul 1, „Rolul femeilor în societate”, va explora politici europene și naționale menite să încurajeze implicarea activă a femeilor în toate sferele societale.

Subiectele discutate vor varia de la accesul la resurse educaționale și financiare, până la egalitatea de gen și de șanse în educație, cu exemple concrete din SUA și Suedia. De asemenea, se va pune accent pe rolul femeilor în creșterea rezilienței societale și pe implicarea lor în diverse domenii de activitate.

În cadrul Panelului 2, „Rolul femeilor în economie”, participanții vor dezbate despre proiectele guvernamentale de susținere a antreprenoriatului feminin și despre implicarea femeilor în transformarea economică globală.

Se vor analiza oportunitățile și provocările întâmpinate de femeile din start-up-urile tehnologice și inovatoare, precum și din antreprenoriatul social. Se va discuta, de asemenea, despre soluțiile de finanțare disponibile pentru femeile antreprenor și despre integrarea sustenabilității în planurile de afaceri.

Panelul 3, „Perspective generaționale și culturale privind rolul femeii în secolul XXI”, va explora echilibrul de gen dintr-o perspectivă științifică, evidențiind particularitățile și perspectivele din România. Se vor aborda teme precum educația sanitară pentru generațiile tinere, colaborarea trans-generațională a femeilor, și participarea activă a adolescentelor și femeilor tinere în viața comunității.

În final, Panelul 4, „Rolul femeilor în politică: este 2024 anul-cheie pentru o reprezentare echilibrată?”, se va concentra pe reprezentarea femeilor în politică, de la nivel local până la cel național.

Discuțiile vor viza experiențele din ultimii 4-5 ani, punctele de blocaj în calea reprezentării echilibrate a femeilor și nevoia unui pachet legislativ clar și aplicabil pentru a asigura participarea activă a femeilor în funcții publice.

O parte dintre vorbitorii care și-au anunțat prezența sunt E.S. Iulia Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România; Natalia Intotero, Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse; E.S. Dna. Therese Hyden, Ambasadoarea Suediei în România; Radu Ștefan Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Agenda conferinței internaționale „Rolul Femeilor în Dezvoltarea României”

09:30 – 10:00

  • Înregistrarea participanților și welcome coffee

10:00 – 10:30 Intro

  • Mirabela Miron, Președintă OFA – Cuvânt de bun-venit
  • Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European și Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene – Mesaj video pentru participanții la eveniment și pentru susținerea importanței rolului fetelor și femeilor din România
  • E.S. Dna Iulia Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România
  • Mioara Iofciulescu, Vicepreședintă OFA, coordonatoarea rețelei parteneriale
  • Amalia Georgescu, Vicepreședintă OFA pentru Regiunea Nord-Est, co-moderatoarea evenimentului

10:30 – 11:20 Panel 1: Rolul femeilor în societate

  • E.S. Dna Iulia Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România:

*Politici europene de sprijinire a implicării active a femeilor în viața societății, pe toate palierele sale

  • Natalia Intotero, Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse:

*Proiectele Guvernului României pentru a facilita accesul femeilor la resurse (educaționale, financiare, poziții de decizie executive)

  • Dr. Teresa Shafer, Decan Afaceri Institutionale, Tiffin University, USA:

*Importanța educației antreprenoriale și a celei post-universitare pentru femei. Cum este abordată și implementată egalitatea de gen și de șanse in SUA?

  • E.S. Dna. Therese Hyden, Ambasadoarea Suediei în România:

*Cum este sprijinită participarea femeilor la viața economică, socială și politică în Suedia? Exemple de bune practici pentru România.

  • Camelia Botezatu, Președinta Emblematic România:

*Femeile și reziliența societală. Perspective euro-atlantice cu privire la creșterea nivelului de implicare a femeilor în toate domeniile de activitate

  • Mioara Iofciulescu, CEO Atlantis România, Vicepreședintă OFA coordonatoare a rețelei parteneriale, moderatoarea panelului

11:20 – 12:10 Panel 2: Rolul femeilor în economie

  • Radu Ștefan Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului:

*Proiectele Guvernului României pentru sprijinirea antreprenoriatului feminin (proiecte concrete, grupuri de lucru, documente programatice)

  • Ana Bobircă, Partner & Chief Investment Officer în cadrul Central European Financial Services SA; coordonatoare a grupului strategic de lucru „Allocation of financial resources” din cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României:

*Rolul femeilor în „revoluția economică”, în transformarea majoră prin care trebuie să treacă economia mondială în următorii ani. ”Net Zero Industry” Act – o oportunitate pentru femeile antreprenor din Europa?

  • Vasile Asandei, Director General – Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est:

*Rolul femeilor în „revoluția economică”, în transformarea majoră prin care trebuie să treacă economia mondială în următorii ani. ”Net Zero Industry” Act – o oportunitate pentru femeile antreprenor din Europa?

  • Dragoș Jaliu, CEO fonduri-structurale.ro, co-fondator al festivalului de sustenabilitate și green tech „consolid8”:

*Rolul femeilor în ecosistemele de start-up-uri tehnologice și inovatoare și în antreprenoriatul social. Femeile: pioniere ale afacerilor sustenabile? Exemple de succes

  • Teodora Petre, Head of SME Strategy, Raiffeisen Bank România:

*Soluții de finanțare pentru femeile antreprenor. Evoluția recentă a antreprenoriatului feminin din România, așa cum se vede dinspre mediul financiar-bancar și, respectiv, dinspre zona de venture capital. Cum integrăm sustenabilitatea în planurile de afaceri și, respectiv, în modul de evaluare a afacerilor propuse spre finanțare?

  • Ilinca Păun, Co-fondatoare Bravva Angels:

*Soluții de finanțare pentru femeile antreprenor. Evoluția recentă a antreprenoriatului feminin din România, așa cum se vede dinspre mediul financiar-bancar și, respectiv, dinspre zona de venture capital. Cum integrăm sustenabilitatea în planurile de afaceri și, respectiv, în modul de evaluare a afacerilor propuse spre finanțare?

  • Ana-Maria Icătoiu, Vicepreședinta OFA UGIR, moderatoarea panelului

12:10 – 12:30 Coffee-break

12:30 – 13:15 Panel 3: Perspective generaționale și culturale privind rolul femeii în secolul XXI

  • Ionela Băluță, Profesoară la Facultatea de Științe Politice a Universității din București; directoarea Centrului pentru Politicile Egalității de Șanse și coordonator al masterului Politicile egalității de șanse în context românesc și european:

*Abordarea științifică a echilibrului de gen. Benchmarking. Particularități ale României. Perspective pe termen scurt și mediu

  • Livia Stan, Director Policy & Market Access, MSD România:

*Nevoile de educare sanitară ale generațiilor tinere: importanța parteneriatelor dintre mediul privat, structurile patronale și societatea civilă

  • Mihaela Tudor, CEO & founder „Tudor Communications”:

*Instrumente pentru colaborarea trans-generațională a femeilor. Puncte de blocaj, soluții posibile

  • Sarolta Besenyei, Manageră IncubCenter, vicepreședinta Asociației Smart City Romania, cofondatoarea programului național „Femeia în construcții”, expertă a Comisiei Europene:

*Ce lipsește României pentru a sprijini în mod real participarea femeilor la viața economică, socială și politică? Propuneri de măsuri concrete.

  • Daria Nițu, Președintă, Asociația Girl-Up Romania:

*Cum se implică adolescentele și femeile tinere în viața comunității? Exemple de bună-practică. Blocaje, posibile soluții

  • Corina Sterea, Fondatoarea proiectului „Eu sunt ANA”, directoare proiecte OFA București, moderatoarea panelului

13:15 – 14:15 Panel 4: Rolul femeilor în politică: este 2024 anul-cheie pentru o reprezentare echilibrată?

* Reprezentarea femeilor în politică, de la Consiliile Locale și Primării, până la Executiv și Parlament:

Ce am învățat în ultimii 4-5 ani?

Care sunt punctele de blocaj în calea reprezentării echilibrate în funcțiile publice alese sau numite?

Pe când un pachet legislativ clar, concret și aplicat, care să fie transpartinic?

  • Ramona Strugariu, Deputată europeană Renew; vicepreședinta Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova; membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European
  • Roxana Mînzatu, Secretară de Stat, Coordonatoare a Departamentului pentru Evaluare Integrată și Monitorizarea Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene
  • Mara Calista (TBC), deputată PNL
  • Biró Rozália Ibolya, Deputată UDMR, președinta Comisiei de Afaceri Externe a Camerei Deputaților, președintă a „Women of the European People’s Party”
  • Oana Țoiu, Deputată, USR, președinta Comisiei Tineret și Sport a Camerei Deputaților
  • Violeta Alexandru, Deputată, Forța Dreptei, fostă ministră a Muncii
  • Oana Băluță, Conf.univ.dr. la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, cercetătoare specializată în gen și politică, moderatoarea panelului

14:15 – 14:30 Închiderea evenimentului. Concluzii. Acțiuni pentru viitor

14:30 – 15:30 Pauza de prânz. Networking. Interviuri finale, fotografii de grup.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„În largul mării” de Slawomir Mrożek, cea dintâi premieră a anului 2025, la TNB

Noul an debutează la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din...

Concertele de Anul Nou ale Filarmonicii George Enescu. Biletele s-au vândut în mai puțin de 30 de minute

Concertele de Anul Nou ale Filarmonicii George Enescu. Biletele...

Musicalul „Iată-ne aici!” – din ianuarie 2025, la TNB

Musicalul jukebox „Iată-ne aici!”, coproducție 2024 Touchstone Creative și...