GRAFICE Conflictul China-Taiwan, explicat: ce armată are fiecare, cum e implicată SUA

Data:

spot_img

După vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan ia amploare disputa privind „Politica unei Chine Unice” între Beijing, Taipei şi Washington. Iată o serie de grafice privind raportul de putere militară în regiune.

După vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, Beijingul a ameninţat cu măsuri coercitive. Guvernul chinez priveşte vizita ca pe o încălcare a „Politicii unei Chine Unice”, promovate de SUA în ultimele decenii.

Potrivit acesteia, Washingtonul recunoaşte că guvernul de la Beijing este unicul reprezentant al Republicii Populare Chineze, dar îşi rezervă dreptul de a întreţine relaţii informale cu guvernul Republicii China din Taiwan şi să sprijine apărarea insulei.

Tensiunile politice dintre Taiwan şi China datează de la războiul civil chinez (1927–1949). În urma conflictului îndelungat dintre Partidul Comunist şi aripa de dreapta a mişcării Kuomintang, condusă de politicianul şi generalul Chiang Kai-shek, comuniştii s-au impus după 22 de ani. După ce liderul comunist Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză, Kuomintang-ul s-a refugiat în Taiwan. Dar Beijingul priveşte în continuare insula Taiwan ca pe o parte a teritoriului naţional.

Puterea militară a Chinei şi Taiwanului

În privinţa puterii militare, China are o mare superioritate în faţa Taiwanului, din toate punctele de vedere – de la tancuri, artilerie, până la marină şi aviaţie. Taiwanul dispune însă de un număr mai mare de infanterişti rezervişti, pe care i-a format în ideea unei ample invazii chineze.

Atacarea Taiwanului este o posibilitate luată în considerare cu seriozitate încă din anii 1950. Pentru a se apăra, statul insular a elaborat o aşa-numită „strategie a porcului ghimpos”.

Citește și: Școala românească nu oferă cultură generală. Am învățat în România, am predat în China și Italia

Aceasta prevede folosirea de mine navale, rachete anti-aeriene, anti-navale şi anti-tanc şi ambarcaţiuni rapide de atac, pentru stoparea unei invazii dinspre mare. În cazul în care trupele chineze ar reuşi totuşi să pună bocancul pe sol, taiwanezii sunt pregătiţi să-i întâmpine cu un război de gherilă în oraşe şi în regiunile muntoase.

Bugetele militare din zona Pacific

Bugetul militar al Chinei a ajuns între timp pe locul doi în lume, întrecând de departe orice altă ţară din regiunea Pacific. Majoritatea estimărilor pleacă de la premisa că marina chineză este cea mai mare, din perspectiva numărului de nave.

Citește și: A nu datora nimic României. Cazul Angela Gheorghiu

Bugetul militar al SUA este substanţial mai mare. Dar acesta este împărţit bazelor militare americane din întreaga lume. În regiunea Pacific, SUA au fost şi sunt în continuare puterea militară dominantă. SUA au baze aeriene şi marine puternice în Japonia, Coreea de Sud şi Singapore.

Baze navale şi aeriene ale Chinei şi SUA din Pacific

Până în prezent, China are o singură bază militară în străinătate, aflată în Djibouti, în estul Africii. Totuşi, Beijingul şi-a extins raza de acţiune prin construcţia unor obiective militare pe disputatele insule Spratly. Arhipelagul din Marea Chinei de Sud este revendicat de China, Vietnam şi Taiwan. O parte din insule sunt în plus revendicate de Brunei, Malaysia şi Filipine.

Citește și: Impresii din secuime. O lume bună, într-un stat eșuat

Superioritatea maritimă a Chinei se limitează la aşa-numitul „Prim lanţ de insule”, care se întinde din Japonia până în Malaezia, deşi în ultimii ani marina chineză operează şi dincolo de ele.

În ultimii ani China a încercat să-şi îmbunătăţească relaţiile cu vecinii şi să-şi extindă influenţa, mai ales prin comerţ şi proiecte de infrastructură. Potrivit Ministerului american al Apărării, China vrea să-şi înfiinţeze noi baze în străinătate, pentru a-şi mări raza de acţiune militară.

Marea putere favorită a statelor din Asia de Sud-Est

Mai precis, Pentagonul estimează că Beijingul vrea să-şi înfiinţeze baze în Cambodgia, Myanmar, Thailanda şi Sri Lanka. Cu toate acestea, SUA rămân în continuare partenerul favorit al multor state asiatice. Washingtonul se poate la rândul său bizui pe partenerii săi strategici Japonia, Coreea de Sud, Singapore şi Taiwan.

Analiză preluată din Deustche Welle.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.
1 COMENTARIU
  1. Ca sa asezam intrega situatie , in oglinda , vedem cum Rusia (cu binecuvintarea anterioara data de catre Secretarul General al Partidului Comunist Chinez ce jura vesnica prietenie Actualului sef de stat din Rusia )si-a ratat startul si minata de anterioara cucerire (cit de usor a fost . oare cu intentie )a Crimeiei a plecat la drum fara sa fie constienta de ceea ce o asteapta dincolo de granita cu Ucraina .Acum China nu are ce face si trebuie sa readuca maretia comunistilor de la Moscova atacind Taiwanul . Rusia si maretia ei au disparut si ii asteapta „zile fripte ” prin cimpiile ucrainienilor .Sanctiunile o doboara si ele .China nu are decit sansa reabilitarii comunistilor transformati in iliberalisti , acum si in iliberalisti conservatori (vezi SUA si alianta de orbanizare a ei )printr-o victorie militara .China devine astfel purtatoarea unicei sanse de supravietuire a iliberalismului cumunistoid pe acesta planeta .Cum nici Rusia si nici China nu au curajul de a ataca SUA sau Europa nu le ramine decit alternativa de as ataca fratiorii cei neascultatori si occidentalizati .Totusi a ataca Ucraina a fost cum a fost acolo SUA nu a intervenit direct cu trupe . Cu Taiwanul este insa alta treaba . Deja congresul din SUA doreste as pozitiona forta militara ca parte a unui Tratat ,altul decit cel cu NATO , cu Taiwanul .Pierderiile Chinei vor fi uriase daca se aventureaza in a se razboi cu SUA in Taiwan .Greu de atacat Taiwanul . Tot ce pot face este sa bombardeze cu rachete de croaziera tara .SUA va raspunde insa pe masura si nu va raspunde doar la nivel de aparare .Un atac asupra Taiwanului implica automat si Japonia .Nici Rusia si nici China nu sunt in masura sa riposteze decisiv . Vor accepta resemnati ,dupa citeva svircoliri in media ,pierderile Rusei in Ucraina si cu asta basta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Harris ar putea fi o oportunitate pentru Moldova | Deutsche Welle 

O victorie a Kamalei Harris la alegerile din SUA...

Implicarea serviciilor rusești în alegerile din Republica Moldova | Deutsche Welle

Implicarea serviciilor rusești în alegerile din Republica Moldova. Democrația...

Reprezentarea femeilor în politica românească | Deutsche Welle

Reprezentarea femeilor în politica românească, în instituțiile publice, în...

Oraşul Wolfsburg și criza de la VW | Deutsche Welle

Aproape toată lumea lucrează la Wolfsburg, oraş din nordul...