Congresul SUA urmează să aprobe un împrumut de 2 miliarde de dolari, pentru România | Aktual24

Data:

spot_img

Congresul SUA urmează să aprobe un împrumut de 2 miliarde de dolari, pentru România, destinat achiziționării de armament.


Surse oficiale de rang înalt au declarat pentru aktual24.ro că Congresul SUA va aproba un împrumut pentru România, în valoare de 2 miliarde de dolari. Banii sunt destinați achiziționării de armament, în contextul amenințărilor reprezentate de acțiunile Rusiei.


Bani pentru fabrica de pulberi de la Brașov


Sursele au precizat că o parte din sumă va fi folosită pentru dezvoltarea fabricii de pulberi, o parte direct pentru înzestrare. La Victoria, în județul Brașov, vă fi construita cea mai mare fabrica de pulberi din Europa.


Citește și UPDATE: România va dona un sistem Patriot Ucrainei


Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, în marja summit-ului aniversar al NATO de la Washington, că se așteaptă că Romania să fie recompensată „rezonabil” pentru că a donat un sistem Patriot Ucrainei.


El a precizat că sunt negocieri cu aliații NATO astfel încât țara noastră să primească mai devreme sisteme care să asigure spațiul aerian național.


Citește continuarea în Aktual24


Sistem Patriot donat Ucrainei

Consiliului Superior de Apărare a Țării a decis, în luna iunie, că România să doneze un sistem Patriot Ucrainei.


Condiția pentru a face donația era ca România să continue negocierilor cu aliații NATO să obțină un sistem antiaerian similar, fiind necesară și „identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, potrivit comunicatului transmis după ședința consiliului.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, a transmis documentul citat.


România a comandat în SUA șapte sisteme Patriot, pentru 4 miliarde de dolari, iar până acum au fost furnizate doar patru dintre acestea. Doar două sunt operaționale în acest moment, al treilea putând fi utilizat de la sfârșitul anului, iar al patrulea la începutul lui 2025.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Guvernul alocă până la 10.000 de lei familiilor afectate de inundații

Guvernul alocă până la 10.000 de lei familiilor afectate...

Cutremur cu magnitudinea 5,2 în zona seismică Vrancea, județul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs luni, la...

Prefectul județului Galați cere avizul pentru declararea stării de alertă

Prefectul județului Galați, Andreea-Anamaria Naggar, a solicitat ministrului Afacerilor...