joi, 2 decembrie 2021
AcasăLa ziActualitateConsilierul onorific al ministrului Sănătății a explicat cum a ajuns ”autorul” atacului...

Consilierul onorific al ministrului Sănătății a explicat cum a ajuns ”autorul” atacului cibernetic de la Registrul Electronic de Vaccinări

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății și cel care a publicat datele despre vaccinare și pandemie, a explicat, vineri, pe Facebook, cum s-a ajuns ca autoritățile să verifice un „atac cibernetic” asupra Registrului Electronic de Vaccinări, „înainte de-a se face o minimă verificare a situației reale”. De asemenea, acesta a mai spus că nu a transmis nimănui parola de acces la Registrul Electronic, a cerut acces la platformă pentru a lucra în timpul week-end-ului, iar pentru că era pe drum, a indicat o adresă de IP fix care era alocată unui centru de date din Germania.

Redăm integral postarea lui Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu:

După ce ieri am aflat că am fost infractor, azi aud că am un frate în Germania care a accesat ilegal baza de date RENV. Ok. Dacă nu ar fi o situație atât de absurdă și cu consecințe serioase, ar fi aproape amuzantă. Deci, fac 3 precizări cu care sper ca acest subiect exagerat masiv să se încheie:

1️⃣ Fratele meu e în România, este lector universitar la Jurnalism, locul unde cei care publică lucruri legate de persoana mea ar fi trebuit să învețe cum se verifică o știre. Fratele meu nu are nicio legătură profesională cu mine.

2️⃣ Nu am transmis nimănui parola de acces la RENV, am folosit-o eu, doar că fiind weekend și în deplasare cu familia am solicitat accesul ca să pot să lucrez. Da, chiar dacă era weekend. Contul de acces la RENV nu conține informații personale, nume sau CNP-uri, ci numai date statistice de interes public.

3️⃣ Am încercat apoi să mă conectez și pentru că eram pe drum am indicat care este adresa de IP fix (VPN) pe care o voi folosi. Acea adresă IP este alocată unui data center din Germania. Deși am anunțat colegilor din Minister noua adresă IP, am încercat conectarea, dar nu am reușit pentru că adresa nu fusese introdusă încă în lista acceptată de Registrul Electronic Național al Vaccinării. De ce ar fi catalogat acest lucru banal ca fiind un atac cibernetic, înainte de-a se face o minimă verificare a situației reale, îi las pe cei care au formulat aceste acuzații să vă explice”.

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni dimineață că a primit sesizări despre lipsa unor avize de securitate pentru publicarea informațiilor, iar coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeiu Gheorghiță, a declarat marți că el a depus la guvern o astfel de sesizare. În schimb, Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, că toate datele preluate de Ministerul Sănătății de la Registrul Electronic Național de Vaccinări și publicate apoi pe site-ul data.gov.ro erau publice, fără să existe elemente secrete.

La rândul său, Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus marți seară la TVR 1, că, în urma publicării listei tuturor centrelor de vaccinare de către Ministerul Sănătății, au ajuns în online locații ale instituțiilor din sistemul de apărare, de ordine publică și ale serviciilor. În schimb, Corpul de Control al prim-ministrului a efectuat joi o verificare la Institutul Naţional de Sănătate Publică referitoare la siguranţa sistemelor informatice gestionate la nivelul instituţiei, potrivit unei precizări de presă a instituţiei transmisă, joi, de Guvern.

Potrivit informării, controlul a avut loc ca urmare a sesizărilor primite în ce priveşte siguranţa sistemelor informatice gestionate de INSP.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE