Consiliul Economic și Social: Digitalizarea riscă să piardă importanță în noul Minister al Economiei | Săptămâna Online

Data:

Consiliul Economic și Social atrage atenția asupra riscurilor ca digitalizarea să piardă importanță în noul Minister al Economiei.

Noul Minister al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului va avea o structură de 709 posturi, dintre care 117 provin de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, desființat recent. Decizia a fost adoptată joi de Guvern, însă această reorganizare ridică semne de întrebare cu privire la eficiența politicilor digitale viitoare.

Consiliul Economic și Social (CES) a avertizat că integrarea domeniului digitalizării într-un minister cu un portofoliu atât de extins riscă să dilueze importanța acestui sector strategic. România și-a asumat accelerarea transformării digitale, dar CES consideră că acest obiectiv poate fi afectat de lipsa unei direcții clare și coerente în noile structuri administrative.

Citește și: Procuror șef din DNA, complice al traficanților din Portul Constanța

CES a emis un aviz favorabil pentru hotărârea de guvern, însă a făcut mai multe propuneri de modificare. Printre acestea, se numără necesitatea ca sectorul IT&C să beneficieze de politici explicite care să sprijine dezvoltarea, inovația și investițiile. „Domeniul digitalizării este marginalizat în raport cu celelalte arii de competență, iar abordarea indirectă a sectorului IT subminează potențialul său de a rămâne un vector al transformării digitale și al competitivității economice”, a subliniat CES.

Consiliul Economic și Social a formulat următoarele observații:

  • în contextul înființării noului Minister al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, este necesar a se ține seama de faptul că dimensiunea digitalizării riscă să fie diluată și să își piardă din importanță. România și-a asumat accelerarea transformării digitale ca prioritate strategică, însă integrarea acestui domeniu într-un minister cu un portofoliu atât de vast ridică semne de întrebare asupra eficienței și coerenței politicilor digitale viitoare;
  • digitalizarea nu reprezintă doar un domeniu de suport, ci un motor esențial al competitivității economice și al modemizării administrației publice. Fără o direcție clară și o coordonare eficientă, riscul este ca progresele realizate până acum să fie încetinite, afectând în mod negativ atât creșterea numărului și calității serviciilor publice digitale oferite cetățenilor, cât și dezvoltarea sectorului de tehnologia informației, un sector strategic în economia României;

Continuarea, în Saptamana.online

Citește și: Ministrul Justiției, despre cazurile Georgescu și Tate: Solicit organelor judiciare să efectueze orice investigație menită a conduce la aflarea adevărului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Saptamana.online)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

PUTEREA A CINCEA | Curajul demnităţii umane, Iuliu Hossu

Nu este nevoie de un an comemorativ pentru a ne...

MONITORUL DE BOTOȘANI | Faţa nevăzută a veniturilor și cheltuielilor municipiului Botoşani

Faţa nevăzută a veniturilor și cheltuielilor municipiului Botoşani. Miercuri,...

Cine este Nicu Marcu, noul șef ORNISS numit în funcție de Marcel Ciolacu

Nicu Marcu a devenit noul director general al Oficiului...