România va dona un sistem Patriot Ucrainei, a decis joi Consiliului Superior de Apărare a Țării.
Donația se face cu condiția continuării negocierilor cu aliații NATO pentru ca România să obțină un sistem antiaerian similar, fiind necesară și „identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, potrivit comunicatului transmis după ședința consiliului.
„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT”, se arată în comunicat.
România a comandat în SUA șapte sisteme Patriot, pentru 4 miliarde de dolari, iar până acum au fost furnizate doar patru dintre acestea. Doar două sunt operaționale în acest moment, al treilea putând fi utilizat de la sfârșitul anului, iar al patrulea la începutul lui 2025.
Știrea inițială
Președintele Klaus Iohannis a convocat, joi, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care începe la ora 13.00.
În ședință se va discuta „posibilitatea de a transfera un sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei”, transmite Administrația Prezidențială, potrivit News.ro.
Tot astăzi se vor analiza „forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025”.
În plus, se preconizează că la finalul ședinței, președintele Klaus Iohannis va face un anunț cu privire la candidatura sa la șefia NATO, dar și la poziția României față de subiect. În acest moment, România este singurul stat membru al Alianței care nu-l susține pe Mark Rutte pentru această funcție.
Ordinea de zi a ședinței CSAT
Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, potrivit comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale, sunt incluse subiecte referitoare la:
„- Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
– Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2025;
– Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Implicaţii pentru România;
– Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei;
– Avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. şi ASEE Solutions S.R.L”.
La reuniunea CSAT vor fi analizate şi alte tematici de actualitate din domeniul securităţii naţionale, mai spune sursa citată.
Citește și: Lucian Bode a pierdut al doilea proces prin care încerca să scape de decizia de plagiat
Rachete PATRIOT pentru Ucraina discutate în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT)
Klaus Iohannis a spus în luna mai, în contextul cedării unei baterii PATRIOT, că nu acceptă „sub nicio formă ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană”.
Acesta a mai declarat că „în măsura în care se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, „altfel, nu se va face nimic”.
Pe 29 mai, premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în legătură cu propunerea ca România să ofere Ucrainei un sistem Patriot, că, dacă un astfel de sistem acoperă parte din Ucraina, nu înseamnă că nu mai acoperă şi ţara noastră. El a precizat că este ferm convins că decizia care va fi luată nu va slăbi siguranţa României.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!