Consiliul UE a adoptat un cadru nou de sancțiuni pentru actorii implicați în acțiuni destabilizatoare asupra Uniunii

Data:

spot_img

Consiliul Uniunii Europene a aprobat marți, 8 octombrie, un nou cadru legislativ menit să întărească măsurile de protecție împotriva acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei în afara granițelor sale.

Prin acest cadru, UE va putea impune măsuri restrictive împotriva persoanelor și entităților din Federația Rusă care, prin acțiunile lor, subminează valorile fundamentale ale Blocului Comunitar. În același timp, măsura are ca scop protejarea securității, independenței și integrității statelor membre, țărilor terțe și ale organizațiilor internaționale, conform unui comunicat de presă.

În consecință, UE va putea face față mai bine împotriva amenințărilor hibride venite dinspre Moscova, precum: interferențe în procesul electoral și al funcționării instituțiilor democratice, acțiuni de destabilizare economică și de sabotare a infrastructurii critice, diseminarea de informații false, atacuri cibernetice și folosirea migranților ca instrument de șantaj.

Citește și: Analiză GLOBSEC: 41% dintre tinerii între 18 și 34 de ani susțin instaurarea unui regim totalitar fără alegeri regulate în România

Adoptarea acestui cadru a venit la propunerea Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell.

Necesitatea adoptării unor noi măsuri pentru combaterea acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei a apărut pe fondul intensificării atacurilor hibride ale Kremlinului asupra Uniunii Europene în ultimii ani.

Printre măsurile pe care Uniunea Europeană le poate implementa se numără înghețarea activelor persoanelor fizice și entităților ruse, interzicerea companiilor și cetățenilor UE de a furniza fonduri acestora, precum și impunerea unor interdicții de călătorie pentru persoanele fizice vizate.

Cum s-a ajuns la această decizie

În 2022, Consiliul UE a aprobat Busola strategică pentru securitate și apărare prin care era cerută identificarea unor instrumente prin care Blocul Comunitar să contracareze activitățile hibride ale Rusiei în Uniune.

În luna mai a acestui an, Consiliul a recunoscut creșterea utilizării acțiunilor hibride de către actori statali și nestatali, considerându-le o amenințare tot mai mare.

Citește și: Statele Unite impun sancțiuni împotriva RT și afiliaților săi pentru implicarea în operațiuni de destabilizare și influențare a alegerilor, inclusiv în Republica Moldova

O lună mai târziu, Consiliul European a condamnat utilizarea tacticilor hibride împotriva Uniunii și a solicitat Consiliului UE să elaboreze un set de măsuri pentru sancționarea acestor practici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pixabay.com)

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ce super-arme vor trimite SUA în Ucraina | Aktual24

Super-arme în Ucraina. Comandantul forțelor NATO din Europa, Christopher...

Industria cărbunelui din Rusia se îndreaptă spre o criză gravă | Aktual24

Industria cărbunelui din Rusia se îndreaptă spre o criză...

UE schimbă strategia de finanțare a sprijinului militar pentru Ucraina din cauza blocajelor din Budapesta | Aktual24

Uniunea Europeană schimbă strategia de finanțare a sprijinului militar...