Construcții ilegale și lucrări neautorizate, într-una dintre cele mai pitoreşti zone din Bihor

Data:

spot_img

Construcții ilegale și lucrări neautorizate, într-una dintre cele mai pitoreşti zone din Bihor, Valea Boiului din satul Lorău, comuna Bratca.

Foştii şi actualii şefi ai Asociaţiei de pădurit şi păşunat Runc Boiu Lorău se acuză unii pe alţii că au devalizat composesoratul şi au transformat valea, în trecut de o frumuseţe sălbatică rară, într-o aglomerare kitschoasă de rulote şi cabane de vacanţă. Totul, pe lângă lege, pentru bani…

Asociaţia de pădurit şi păşunat Runc Boiu Lorău s-a constituit în 1999 pe fundamentul fostului composesorat urbarial Neagoe Vodă din anul 1928. De înfiinţarea şi organizarea ei s-a ocupat un localnic, Vasile Berghian, care a şi devenit primul ei preşedinte, cu circa 150 de membri.

Oamenii şi-au angajat un inginer, expert autorizat, au strâns documente ca moştenitori ai membrilor vechiului composesorat şi le-au înaintat comisiilor de aplicare a legilor fondului funciar, cerând reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor – păşuni, fâneţe şi păduri.

În final, actele au fost validate, iar noua asociaţie a început să le administreze, având 394,33 hectare de pădure şi 113,89 hectare de păşune.

Citește și: Cum puteau fi evitate greșelile făcute de SUA și Federația Rusă în relația reciprocă după terminarea Războiului Rece. Interviu cu Svetlana Savranskaya, expertă în relațiile SUA-Rusia

Construcții ilegale și lucrări neautorizate. Începe scandalul

Problemele au apărut în 2007, la scurt timp după instituirea subvenţiilor APIA din fonduri UE pentru susţinerea agricultorilor, acordate şi pentru întreţinerea păşunilor deţinute de asociaţiile urbariale.

La reclamaţia unor membri nemulţumiţi, conducerea asociaţiei a ajuns în colimatorul procurorilor deoarece ar fi concesionat ilegal terenuri, dar şi pentru că unii membri ar fi intrat în organizaţie fără să fi fost îndreptăţiţi, inclusiv preşedintele Vasile Berghian. Un an mai târziu, în 2008, ancheta a fost încheiată. â

„Consider că nu se poate reţine în sarcina făptuitorilor, membri ai asociaţiei, săvârşirea vreuneia din infracţiunile sesizate”, arăta rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale, pe motiv că faptele nu există, după o anchetă a Parchetului Aleşd

Continuarea, în Ebihoreanul.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ebihoreanul.ro)

spot_imgspot_img
Bihoreanul
Bihoreanulhttps://www.ebihoreanul.ro/
Formatul editorial este generalist, conţinând de la ştiri şi opinii până la anchete, interviuri şi reportaje. Bihoreanul este lider local de audienţă, conform SNA şi SATI (BRAT), atât print, cât şi online, prin www.eBihoreanul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Artizanii din Petrila | Gazeta de Dimineață

Artizanii din Petrila. Pe vremuri la Petrila existau două...

Tradiția românească a strălucit pe scena internațională | Săptămâna Online

Tradiția românească a strălucit pe scena internațională. „Frumusețea tradiției...

Povestea unui gălățean: fost imigrant ilegal, acum antreprenor de succes | Viața Liberă

Povestea unui gălățean: „de la emigrant ilegal la antreprenor...

Alegerile parlamentare. Profesiile candidaților de la Iași | Ziarul de Iași

Alegerile parlamentare. Cei mai mulți dintre candidații la alegerile...