Sculptura iniţială, care a ornat acoperişul palatului administrativ al Oradiei încă de la darea lui în folosinţă, a fost nimicită în urma bombardamentelor americane din 1944.
“Vulturul a fost distrus în timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial. Acoperişul incendiat a fost refăcut repede şi, la acea vreme, nu s-au mai pus acei stabilopozi pe care era amplasată sculptura. Acum, la refacerea clădirii după planurile originale, vulturul a fost refăcut şi reamplasat pe Primărie”, a declarat pentru BIHOREANUL primarul Florin Birta.
Vulturul a aterizat!
Vulturul, cu o înălţime de 1,6 metri şi o anvergură a aripilor de 2,1 metri, a fost ridicat cu scripeţi la o înălţime de 24 de metri.
“Lucrarea a fost realizată dintr-o răşină acrilică armată cu fibră de sticlă. Am ales această variantă pentru că, la aceste dimensiuni, dacă am fi folosit bronz sculptura ar fi ajuns la o greutate de 400 de kilograme şi, având în vedere înălţimea, ar fi fost riscant”, a declarat artistul plastic Alexandru Ciobotariu, reprezentantul firmei Euras Satu Mare care execută lucrările de reabilitare a clădirii Primăriei.