Consumul de alimente procesate afectează creierul. Chiar și 2 prăjituri te pun în pericol

Data:

spot_img

Deși este evident că o dietă cu hot dog și înghețată nu va duce la o viață sănătoasă, noi cercetări arată că alimentele ultraprocesate pot provoca, de asemenea, o scădere semnificativă a funcției creierului.

Cercetările prezentate la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer din San Diego au subliniat modul în care alimente precum tăieței instant, băuturile dulci și mesele congelate joacă toate un factor în accelerarea declinului cognitiv, potrivit USA Today.

„Nu este un secret pentru nimeni faptul că sănătatea fizică și mentală-cognitivă sunt strâns legate una cu cealaltă, așa că nu este surprinzător faptul că această ultimă cercetare sugerează și o afectare a creierului”, a declarat Rafael Perez-Escamilla, profesor de sănătate publică la Universitatea Yale.

„Doar 100 de calorii de alimente procesate vă pot afecta sănătatea fizică. Deci, e vorba de cam două prăjituri.”

Citește și: Senatul a tăiat toți copacii din parcare, pentru o conferință. Nu încăpeau corturile

10.000 de adulți studiați

Cercetările au legat consumul de alimente ultraprocesate de probleme de sănătate precum obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul și cancerele.

„Și acum începem să realizăm că afectează și mintea”, a menționat Perez-Escamilla, citată de jurnaliștii americani.

„Aceasta se datorează faptului că provoacă inflamație, care poate afecta neurotransmițătorii din creier. Alimentele procesate funcționează, de asemenea, la un nivel micro, cu miliarde și miliarde de celule bacteriene care (deteriorează) funcționarea creierului”, a menționat cercetătorul.

Cercetătorii au prezentat concluziile la Conferința Internațională a Asociației Alzheimer dintr-un studiu – care nu a fost încă revizuit de către colegi – din Brazilia, care a examinat dietele și cogniția a 10.000 de adulți de vârstă mijlocie și în vârstă.

Oamenii de știință au descoperit că participanții care consumau 20% sau mai mult din caloriile zilnice din alimente ultraprocesate au înregistrat o scădere mult mai rapidă a performanței cognitive pe o perioadă de șase până la 10 ani, comparativ cu persoanele cu diete care conțineau puține alimente procesate.

„Este un studiu robust, iar dovezile sunt foarte în concordanță cu ceea ce a fost observat cu alimentele ultraprocesate de-a lungul timpului”, a menționat Perez-Escamilla, care nu a fost implicat în studiu.

Alimentele procesate necesită puțină pregătire și sunt adesea ușor de consumat, deoarece de obicei nu duc la o senzație de sătul la fel ca atunci când mănânci alimente întregi precum fructe, legume, fasole, cartofi, ouă, fructe de mare sau carne. Și o gamă largă de alimente ultra-procesate pot fi deghizate sau chiar promovate ca fiind sănătoase.

Citește și: Nu poți să-i consideri cetățeni de mâna a doua pe maghiari și să te miri că nu le place România

Studiile anterioare privind alimentele ultraprocesate au indicat înainte semne de declin cognitiv, și anume cu risc crescut de demență. Un studiu publicat săptămâna trecută a constatat că pentru fiecare creștere cu 10% a aportului zilnic de alimente ultraprocesate, oamenii din Marea Britanie aveau un risc cu 25% mai mare de a dezvolta demență.

„Mâncărurile ultraprocesate reprezintă o problemă nu doar mai târziu în viață, ci chiar de la începutul vieții, în perioada preșcolară. „Aceasta este momentul în care copiii dezvoltă un gust sau o preferință pentru alimentele ultraprocesate care determină riscul viitor”, a menționat cercetătorul pentru USA Today.

Ce sunt alimentele procesate?

Alimentele procesate sunt produse cu foarte puține ingrediente întregi și conțin adesea arome, coloranți sau alți aditivi. Pe listă intră pâine, biscuiți, prăjituri, gustări prăjite, cremă de brânză, înghețată, bomboane, sucuri și hot dog. Mâncărurile congelate sunt, de asemenea, în fruntea alimentelor procesate.

Studiile privind dieta americană arată că 58% din calorii sunt consumate prin alimente procesate în SUA, conform unui studiu din 2016, evaluat de colegi.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...